Terreurverschuiving in J&K: Valley-incident telt meer, Jammu-regio valt bloediger aan, met grotere impact

0
51

Sinds 2021 hebben drie districten van de regio Jammu – Poonch, Rajouri en Jammu – minder maar bloediger en meer opvallende terreuraanslagen gezien in vergelijking met de aanvallen in de Valley.

Gegevens van de afgelopen drie jaar, ingezien door The Indian Express, laten zien dat tussen januari 2021 en 30 mei van dit jaar aan weerszijden van de Pir Panjal-berg 24 beveiligingspersoneel en 75 burgers zijn omgekomen bereik in het Union Territory of J&K.

Poonch, Rajouri en Jammu maken deel uit van de grotere Jammu-regio en liggen ten zuiden en westen van de Pir Panjal die hen scheidt van de districten in de vallei.

Van de 251 'door terroristen geïnitieerde' incidenten in J&K sinds 2021 waren er 15 in de drie districten van de regio Jammu en 236 in de vallei. Terwijl de drie Jammu-districten respectievelijk 2, 10 en 3 incidenten zagen in 2021, 2022 en 2023 (tot 30 mei), zag de Valley een aanzienlijk hoger aantal van dergelijke incidenten met 129, 100 en 7 in de overeenkomstige periode.

In de Valley vielen ook meer burgerslachtoffers (60 sinds 2021), terwijl in de regio Jammu in dezelfde periode 15 burgerslachtoffers vielen.

Lees ook | Poonch terreuraanslag: 'Hoeveel meer', vraagt ​​vrouw van gedode Ludhiana-soldaat Mandeep Singh

Ondanks de cijfers die wijzen op meer terreuraanslagen en slachtoffers in de Valley dan in de Jammu-regio, heeft de veiligheidsorganisatie kennis genomen van een veranderende trend: aanvallen ten zuiden van de Pir Panjal-reeks (Jammu-regio) zijn incidenten met een grote impact die zijn geëindigd. de maximale schade toebrengen.

De laatste dergelijke aanval was op 5 mei toen vijf legerpersoneelsleden werden gedood in een bosrijk gebied in Rajouri. Twee weken eerder, op 20 april, kwamen vijf soldaten om toen hun vrachtwagen in een hinderlaag liep in Poonch.

Advertentie

In augustus 2022 werden vijf soldaten gedood bij een terreuraanslag op een militair kamp in Rajouri, terwijl in oktober 2021 terroristen negen soldaten hadden gedood, waaronder een JCO, in de bossen tussen Bhata Durian en Dehra Ki Gali in twee afzonderlijke ontmoetingen.< /p> Mis het niet | Poonch-terreuraanslag: net als vader sterft Moga-soldaat tijdens dienst, laat peuters achter

Er zijn ook spraakmakende aanvallen op burgers geweest – op 16 december werden twee burgers gedood bij beschietingen buiten een legerkamp in Rajouri; en op 1 en 2 januari werden zeven dorpelingen gedood bij een aanval in het Upper Dangri-gebied van het district.

Een hoge officier van het leger zei dat de incidenten en de gegevens duidelijk maken dat terroristen infiltreren in de UT vanuit de lagere bergen van de regio's Poonch en Rajouri, “visueel grootse” incidenten plegen in deze gebieden en daarna de Pir Panjal oversteken en zich vestigen in de vallei.

Advertentie

“Terroristen lijken de moederrug bij de LoC naar Rajouri en Poonch over te steken, aanvallen uit te voeren en verder de Pir Panjal en de vallei binnen”, vertelde de officier aan The Indian Express.

“Minder incidenten met een grote impact, vooral waarbij slachtoffers van beveiligingspersoneel en burgers betrokken zijn, geven de terroristen de publiciteit die ze zoeken”, zei een functionaris van de veiligheidsorganisatie, eraan toevoegend: “De gebieden ten zuiden van het Pir Panjal-gebergte zijn toegankelijk via eenvoudigere infiltratieroutes voor alle weersomstandigheden. Aangezien de terroristen in deze regio echter onvoldoende logistieke ondersteuning hebben, zijn degenen die uiteindelijk worden gekozen om hier te infiltreren meer gehard en richten ze zich op veiligheidstroepen en burgers.”

De aanslagen in Jammu hebben de neiging om een ​​grotere impact te hebben, zei de functionaris, vanwege de “routinematige aard van kleinschalige incidenten in de vallei”. Als gevolg hiervan krijgen zelfs nog grotere incidenten (in de Vallei) soms niet de aandacht van het publiek, wat ze wel zouden hebben als ze ten zuiden van de Pir Panjal hadden plaatsgevonden”.

Bronnen zeiden dat veel van de schendingen van het staakt-het-vuren en de daaropvolgende terroristische infiltraties via de LoC grenzend aan de drie districten van de Jammu-regio de afgelopen vijf jaar hebben plaatsgevonden. Als minister van Defensie had Nirmala Sitharaman deze trend erkend en zei dat Pakistan zijn “boog van terreur” uitbreidde naar gebieden ten zuiden van de Pir Panjal.

Bronnen noemden factoren zoals de aanwezigheid van twee hoofdwegen die door deze regio lopen – de snelweg Jammu-Srinagar en de oude Mughal Road die Poonch in de Jammu-regio verbindt met Shopian in de vallei via de Pir Panjal-pas – en de ligging van het land ( gekenmerkt door beboste heuvels van lagere hoogte) als redenen waarom deze gebieden in toenemende mate het doelwit zijn van terroristen.

Advertentie

Uit gegevens bleek ook dat de lokale rekrutering van terroristen in de UT sinds 2020 afneemt: 191 in 2020, 141 in 2021, 121 in 2022 en 7 tot nu toe dit jaar. Van het totale aantal terroristen dat sinds 2020 in de UT is omgekomen, waren 549 locals en 86 van buitenlandse afkomst.

Maar liefst 133 lokale rekruten gaven zich over of werden gearresteerd in deze periode, terwijl het aantal voor buitenlandse terroristen in dezelfde periode op 17 stond.

Advertentie

Uit gegevens bleek dat er 36 lokale terroristen en 71 buitenlandse terroristen aanwezig waren in the Valley in mei 2023, en het aantal in de overeenkomstige periode in de Jammu-regio bedroeg 13 lokale terroristen en twee buitenlandse terroristen.

De gegevens tonen een grote daling van het aantal schendingen van het staakt-het-vuren langs de LoC – van 4.645 van dergelijke incidenten in 2020, tot één vorig jaar en tot nu toe geen dit jaar.

Lees ook

Internationale scheidsrechter spreekt: 'Ik zag Brij Bhushan naast staan voor haar, s…

Odisha-treintragedie: video legt laatste momenten vast voordat Coromandel Expr… =450,250″ />

Rajiv Gandhi weigerde om ex-premiers, hun familie onder SPG-bescherming op te nemen…

Cycloon Biparjoy zal de komende 36 uur intenser worden: IMMDAdvertentie

In januari van dit jaar zei legerchef generaal Manoj Pande dat het staakt-het-vuren tussen India en Pakistan hield in februari 2021 goed stand langs de LoC en de westelijke grenzen, hoewel grensoverschrijdende steun aan terrorisme en terreurinfrastructuur een probleem bleef.