Skogsbränder sprider rök och oro över Kanada till USA

0
38

Kanada kämpade på onsdagen för att bekämpa ett extraordinärt utbrott av skogsbränder över hela landet som skickade rök som vällde över gränsen och tvingade miljontals kanadensare och amerikaner att stanna inomhus när himlen mörknade över stora delar av båda nationerna.

Mer än 400 bränder brann i Kanada, och bränder i år har redan bränt ungefär 9,8 miljoner hektar skog – mer än 10 gånger den areal som hade brunnit vid den här tiden förra året, säger tjänstemän – skickar rök som väller nerför USA:s östkust, från New York förbi Washington, D.C. och så långt västerut som Minnesota.

I Kanada, ett land känt för sina pittoreska landskap och ordning, har de okontrollerade skogsbränderna väckt nationell oro. De har också utökat brandbekämpningsresurserna i ett vidsträckt och decentraliserat land där brandbekämpning sköts på provinsnivå, och försvårat samordningen i en tid då den globala uppvärmningen har intensifierat skogsbränderna.

Människor korsar Brooklyn Bridge mitt i ett tätt dis från skogsbrandsrök i New York den 7 juni 2023. (Dave Sanders/The New York Times )

I Ottawa, Ontario, huvudstaden, framhävdes känslan av ett land under belägring på onsdagen av åsynen av ett tjockt dis som svävade över Parliament Hill och över den skyhöga gotiska byggnaden som är en del av Kanadas parlament.

Effekterna från de kanadensiska skogsbränderna häpnade USA. Rök skymde New York Citys skyline på onsdagen och förvandlade konturerna av dess skyskrapor till spöklika silhuetter.

Klimatforskning tyder på att värme och torka i samband med global uppvärmning är viktiga orsaker till ökningen av större och kraftigare bränder i Kanada.

Läs också | Farlig luft uppslukar New York när rök från Kanadas skogsbränder driver: TL;DR

Kanada har världens största intakta skogsekosystem. Torka och hög värme, som många delar av landet har upplevt den senaste tiden, kan göra träd känsliga för brand och torka ut dött gräs, barr och annat material på botten av skogsbotten som fungerar som tändande när en brand sveper genom en skog.

Annons

Skogsbrandexperter ser tecknen på klimatförändringar i torrhet, intensiv hetta och längre brandsäsong som har gjort dessa bränder mer extrema.

Över en bit av Nordamerika halkade pendlare på sig covid-masker för att gå på gatorna; skolor ställde in studiebesök och några stängde; flyg ställdes in; och tjänstemän uppmanade miljontals människor att hålla sig inomhus när rök torkade ut solen.

I Kanada har skogsbränderna utövat en stor mänsklig belastning, bland annat fördrivit tiotusentals människor. Nivån av oförutsägbarhet som orsakats av bränderna är så hög att provinsiella skogsbrandmyndigheter i British Columbia har varnat lokala invånare att ha en go-bag redo, tillsammans med en evakueringsplan.

Miljoner kanadensare i Ottawa , Toronto och Montreal vaknade på onsdagen till ett rökdimma över stora delar av deras städer, när skogsbränder utvidgades till platser som tidigare hade känts i stort sett immuna mot bränder i avlägsna provinser.

Annons

Premiärminister Justin Trudeau från Kanada sa att hundratals soldater hade utplacerats över hela landet för att hjälpa till med brandbekämpningsinsatser. “Tyvärr har vi under de senaste åren sett extrema väderhändelser öka i deras intensitet och deras inverkan på kanadensare såväl som på deras kostnader för familjer, för provinser och för den federala budgeten,” sa Trudeau.

En apokalyptisk dimma i beige nyanser tjocknade över nordöstra amerikanska städer under hela onsdagen, vilket drog fram oro för klimatförändringar från vardagliga New York-bor och hälsovarningar från guvernör Kathy Hochul i New York och borgmästare Eric Adams i New York City.

Williamsburg Bridge är höljd i ett tätt dis från skogsbrandsrök i New York den 7 juni 2023. (Juan Arredondo/The New York Times)

I de mest drabbade städerna, inklusive Buffalo och Binghamton i delstaten New York, störtade tjocka moln av apelsin området i ovanligt kalla temperaturer, när förhållandena förvärrades i nordost. Skolor i New York City och Washington ställde in utomhusaktiviteter för dagen, djurparker i New York stängde tidigt av oro för djuren och Philadelphia varnade invånarna att stanna inne.

Röken och dålig luftkvalitet ledde också till att olika kulturföreställningar och sportevenemang ställdes in, inklusive en New York Yankees-match i Bronx och en Phillies-match i Philadelphia. När rök sipprade in i teatrar i New York City, larmade biljettinnehavare och artister, Broadway-produktionen av “Hamilton” och en Free Shakespeare in the Park-produktion av “Hamlet” ställde båda in föreställningarna.

In Photos | New York-bor delar bilder på apokalyptisk orange himmel, höga föroreningsnivåer

“Folk är rädda för att komma ut i denna rök”, säger Remy Hernandez, 40, en Bronx-bo som levererar matbeställningar för Uber Eats och DoorDash. “För mig ser det ut som att världen tar slut.”

Annons

De disiga förhållandena i New York kommer sannolikt att fortsätta torsdag och fredag, och kan dröja kvar under helgen, enligt Basil Seggos, kommissionären för New York State Department of Environmental Conservation. På onsdagen sa han till reportrar att rensa himlen skulle kräva en handling av Gud. “Vi kommer att be om regn uppe i norr och att vindarna ska ändra sig”, sa han.

En stor del av delstaten New York var under en varning för luftkvalitetshälsovård som skulle gälla till onsdag kväll.< /p>Annons Luftföroreningsvarningar var i kraft i Kanada och USA, inklusive New York City, där invånarna uppmanades att begränsa utomhusaktiviteter på onsdagen. (Dave Sanders/The New York Times)

På onsdag eftermiddag översteg luftkvalitetsindexet i den bredare regionen New York City 400, det värsta sedan Environmental Protection Agency började registrera luftkvalitetsmätningar 1999.

< p>En sådan läsning indikerar att luften är ohälsosam för alla människor, inte bara de utsatta, och är något typiskt i smogiga megastäder som Jakarta, Indonesien eller New Delhi. Men det är ovanligt för New York City, där årtionden av statliga och federala lagar har hjälpt till att minska utsläppen och rensa luften, särskilt i medel- och överklasskvarter.

Annons

Omfattningen och omfattningen av skogsbränderna i Kanada har understrukit utmaningarna med att bekämpa bränder i ett stort land. Hanteringen av nödberedskap vid skogsbränder hanteras av var och en av de 10 provinserna och tre territorierna i Kanada, men hundratals bränder över hela landet har töjt lokala resurser och förnyat krav på en nationell brandbekämpningstjänst.

“Det är sällsynt att se så mycket skogsbränder nationellt över Kanada, allt på samma gång, säger Rob Schweitzer, verkställande direktör för BC Wildfire Service i British Columbia. “Tidigare har provinser kunnat dela resurser, men nu är det under ansträngning med tanke på mängden eld i landskapet.”

Richard Cannings, parlamentsledamot i det nya demokratiska partiet, sa att aktiviteten vid skogsbränder hade gjort det absolut nödvändigt att hålla ett nationellt lager av utrustning, som en skvadron vattenbombplan, som snabbt skulle kunna sättas in. .

Trudeau talade med reportrar på onsdagen, men han sa att hans regering övervägde att skapa en federal katastrofberedskapsorganisation. “Vi måste fortsätta att se till att vi gör allt för att både hålla kanadensare säkra när dessa extrema väderhändelser inträffar, men också se till att vi gör allt vi kan för att förutsäga, skydda och agera inför fler av dessa händelser. ”

Brandmän från USA, Sydafrika, Frankrike, Australien och Nya Zeeland, tillsammans med medlemmar av den kanadensiska väpnade styrkan, stöttade överväldigade lokala brandkårer.

Under de senaste veckorna har skogsbränder i Kanada sträckt ut sig nästan 4 900 mil från British Columbia på västkusten till Nova Scotia i öster, vilket krampar landet, orsakar rädsla för förlorade försörjningsmöjligheter, bränner ner fastigheter och äventyrar hälsan.

Läs också | New York City noterar den sämsta luftkvaliteten i världen; hälsorådgivning utfärdad

Hälsomyndigheter har varnat för att brandrök kan orsaka symtom som sträcker sig från ömma och rinnande ögon till hosta, yrsel, bröstsmärtor och hjärtklappning. Vissa hälsotjänstemän har rekommenderat invånare att bära skyddsmasker och framkallar dåliga minnen från pandemitider.

Hochul i New York sa att staten släppte 1 miljon N95-masker från sitt lager för att delas ut på offentliga platser som parker och tunnelbanestationer.

Meteorologer sa att de förväntade sig att rökplymen som blåser upp Toronto, Kanadas största stad och dess finansiella huvudstad, skulle förvärras på torsdagen på grund av vindar, och Environment Canada varnade invånarna att stå för försämrad luftkvalitet.

I Ottawa, Ottawa, Redblacks, stadens kanadensiska fotbollsligalag, bytte från träning utomhus till inomhus. Och i Toronto tillkännagav Blue Jays att de skulle stänga sina kupolformade arenor för en match mot Houston Astros på onsdagskvällen.

Volldsbränderna skadade också företag, och många gruvbolag stoppade verksamheten i Quebec.< /p>

Skogsbränderna har rasat British Columbia och Alberta, en olje- och gasproducerande provins, i flera veckor. Ungefär 29 000 människor evakuerades från Alberta, ett antal som i onsdags hade sjunkit till 3 900. På Kanadas östkust, i Halifax, Nova Scotia, tvingade en skogsbrand i slutet av förra månaden till evakuering av mer än 16 000 människor.

I Ottawa på onsdagen sa Bogdan Wozniak, 72, en förtvivlad korvbåsförsäljare, att hans verksamhet alltid hade varit väderberoende, men rök eller eld var utmaningar på andra nivåer. “För rök kan du inte vara beredd”, sa han. “Du har masken,” sa han. “Det är allt.

Läs även

Dramatisk uppvärmning i Stilla havet, El Nino återvänder efter 7 år, förklara…

Före-och-efter-satellitbilder visar en djup belastning av Ukrainas dammkollaps

Fd USA:s tidigare president Donald Trump åtalas i hemligstämplade dokument…

Kina bygger spionbas på Kuba, säger media; USA och Kuba tvivlar på re…

“Jag kommer att ha tur om jag bryter mot i dag”, tillade han.

Denna artikel publicerades ursprungligen i The New York Times.< /strong>