Se vem som är kongressens nya vän i Madhya Pradesh: Bajrang Sena

0
33

Trummans slag blev högre och tillkännagav ankomsten av en bhagva (saffran)-rally, som sakta tar sig till Madhya Pradesh-kongressens statliga kontor i Indira Bhavan här. Närvarande för att hälsa dem var tidigare Madhya Pradesh-chefsminister Kamal Nath.

När han började tala, hans röst hes från en ansträngande kampanj i Mandsaur-distriktet, höjde Kamal Naths anhängare slagord som hyllade honom. Han lät dessa slockna innan han kom på en passande till för tillfället: “Jai Shri Ram.”

Med det, och skanderingen av Hanuman Chalisa, slogs Bajrang Sena, en högerorienterad outfit tillägnad Hindutvas sak, samman med kongressen.

Under Kamal Nath har kongressen gjort ett högerskifte. Den mjuka hindutvan, som gick längre än de flesta sådana kongressexperiment, började som ett försök att skaka av sig BJP:s anklagelser om att partiet är anti-hindu, och är nu tillräckligt kraftfullt för att få det senare att sitta upp och lägga märke till det.

Kamal Naths första steg i denna riktning var att porträttera sig själv som en Hanuman bhakt, hålla religiösa evenemang centrerade kring Lord Ram-hängiven, sätta upp en massiv Hanuman-idol på hans politiska gräsmatta Chhindwara och till och med uppvakta kontroverser när han skar en tempelformad tårta med porträttet av Hanuman på hans födelsedag i november förra året.

Sammanslagningen av Bajrang Sena den 6 juni markerar åtminstone ytterligare en vändning i den övergången. Hindutva-outfitens mål har varit skydd av kor och hinduiska helgon, konstruktion av gaushalas och ett månatligt stipendium till tempelpräster – enligt dem är allt detta i linje med vad kongressen lovar nu.

Kongressen och Bajrang Sena under en presskonferens efter att det senare gick samman med det stora gamla partiet i Madhya Pradesh. (Expressfoto)

Organisationens inträde i kongressen orkestrerades av Deepak Joshi, en BJP som blev kongressledare, vars far sena Kailash Joshi en gång ledde en BJP-regering i MP. Deepak gick med i kongressen i maj och sa att han kände sig åsidosatt av det statliga BJP:s ledning.

Annons

Det tog honom mindre än en månad att bevisa sitt “värde” för sitt nya parti. Joshi säger att han höll flera möten med Bajrang Sena för att övertyga dem att gå med i kongressen, och lovade att partiet var på samma sida som Bajrang Sena när det gäller grundläggande ideologiska mål.

Bajrang Senas nationella president Ranveer Pateria säger att de aktivt kampanjade för Uttar Pradeshs chefsminister Yogi Adityanath så sent som förra året, för hans andra period som chefsministerpost, och att de också hade kampanjat för premiärminister Narendra Modi under Lok Sabha-mätningarna 2019.

Bajrang Sena, som grundades för 10 år sedan, i Chhatarpur-distriktet i Bundelkhand-regionen, hävdar nu att de har sina filialer i över 12 delstater, med flera lakh-medlemmar över hela Indien. Pateria, en tidigare Bajrang Dal-ledare, var en av dess grundare. Sammanslagningen verkar för närvarande begränsad till bara Madhya Pradesh.

Annons

Pateria förklarar sin besvikelse över Bajrang Dal och säger: “De gillade inte det jag gjorde. Jag lyckades organisera hundratals cykelrallyn, medan de var begränsade till sina program, grönt upplysta av sina ledare. De bad mig att sluta fatta mina egna beslut och följa organisationen, och jag gav upp.”

Det var ett möte med Mahant Nritya Gopal Das, presidenten för Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust (för att bygga upp Ram-templet i Ayodhya), som övertygade honom att sätta upp Bajrang Sena, tillägger han.

Sedan dess har klädseln växt och lockat nya medlemmar med sina cykelrallyn, koskyddsprogram och en händelse som griper ögonen när den protesterade mot försäljningen av Kama Sutra-kopior nära Khajuraho-templet.

 

Bajrang Sena fick ytterligare en stöt när veteranpolitikern Raghunandan Sharma, bland de första BJP-ledarna i Madhya Pradesh, som hade ansvaret för BJP Yuva Morcha i delstaten ett tag, anslöt sig till den 2018.

p>

Sharma berättade för The Indian Express att en av hans nära medarbetare i Yuva Morcha hade varit Shivraj Singh Chouhan, nuvarande BJP CM. “Vi skulle resa runt i staten på en motorcykel och hjälpa BJP att växa i distrikt.”

Annons

Han säger att han lämnade BJP efter växande meningsskiljaktigheter med statens ledning, särskilt angående genomförandet av SC/ST-attrocities Spela teater. “Partiet anklagade mig också för deras nederlag i parlamentsvalet 2018”, säger Sharma.

Förändringar i SC/ST-lagen av Chouhan-regeringen, som sågs som en utspädning av lagstiftningens bestämmelser, hade framkallat stora protester i Madhya Pradesh 2018. Med våldet som ledde till nio människors död hade regeringen dragit tillbaka om frågan.

Annons

Bajrang Sena hävdar att det var Sharmas introduktion som gjorde att den hamnade i BJP-regeringens hårkors, med klädselns medlemmar som står inför åtgärder som t.ex. som arresteringar över sina koskyddsprogram. Sena fortsatte sedan med att rikta in sig på Chouhan-regeringen på grund av otillräckligt arbete med gaushalas, vilket ytterligare distanserade den från BJP.

Samtidigt kom Covid-låsningen, när Bajrang Sena spelade en aktiv roll i att distribuera matransonpaket i de mest efterblivna distrikten i det hindiiska hjärtat och skaffade en ny uppsättning anhängare.

Annons

Om sammanslagningen med kongressen, Bhupendra Singh, enhetschefen i Delhi för Bajrang Sena, säger: “Vi ville ge BJP i Madhya Pradesh ett ryck… Vi har inte gått med i kongressen i någon annan stat. Vi vill se hur det här experimentet blir.”

I det kommande församlingsvalet, säger Bajrang Senas ledare, kommer de aktivt att kampanja för kongressen. “Vi kommer att gå till varje by och berätta för dem att Kamal Nath är en Hanuman bhakt och kommer att göra gaushalas över hela staten… att han är en anhängare av vår hinduiska religion. Vi kommer att besegra BJP i staten,” säger Pateria.

Före detta ministern och kongressledaren Sajjan Singh Verma erkänner Joshis och Sharmas bidrag för att föra Bajrang Sena till kongressen och talar om hur BJP skapade en kontrovers kring Hanuman i Karnataka-valet för att rikta sig mot kongressen och slutade med att förlora. “Den riktiga Hanuman bhakten är Kamal Nathji,” sa han till The Indian Express och tillade: “Den här outfiten har kommit till vår fest… och det är upp till dem hur de hjälper oss i valet.”

Det är dock inte alla i kongressen som är bekväma med utvecklingen. En senior partiledare säger, “Vi går bort från vår kärnideologi och spelar på deras (BJP) plan. Detta kommer att skada oss på lång sikt. Om folket röstar på oss kommer det att bero på vår politik och inte på grund av några extra fotsoldater. Vi har tillräckligt med folk i vår organisation.”

Men partiets talesperson KK Mishra avfärdar dessa farhågor. “Bajrang Sena är en högerextrem organisation, utan tvekan. Men en Hindutva-outfit har blivit missnöjd med BJP och Sangh Parivar och har bestämt sig för att gå med i ett sekulärt parti. Det är en fråga om stolthet för oss. Jag ser inte att ideologi blir ett hinder för oss,” säger han.

BJP, som ses som kämpande för att få ordning i staten, borstade bort Bajrang Sena’s nya vänskap som en mediagimmick. Inrikesminister Narottam Mishra talade till reportrar och ifrågasatte räckvidden och acceptansen av Bajrang Sena. “Hade någon hört talas om Bajrang Sena’s namn innan igår?” sa Mishra.

Läs även

Mitt i sprickor i allians med JJP skickar BJP ett meddelande, paraderar 5 MLAs

Lucknow rättssalsmord och en UP-ledare som kunde ha varit CM

Brottares svåra situation visar hur kvinnor ses som labharthis, inte jämlikar; vår…

Rank ' lägsta' i en årlig granskning av avdelningen avskedar Naveen Patnaik Odisha Higher E…

BJP:s talesperson Dr Hitesh Bajpai sa: “Detta är politiska knep, ett psykologiskt krig. Dessa kläder, som inte har någon grund, blir verktyg för perceptionshantering. Om du har pengar finns det många människor som är redo att spela så här.”