Säkerhet först, kommer inte att skynda på uppdrag bara för att uppfylla deadline: ISRO-chef på Gaganyaan

0
33

Som en tydlig indikation på att det behövde mer tid för att genomföra Gaganyaan, programmet för mänsklig rymdfärd, sa Indian Space Research Organisation (ISRO) på torsdagen att astronauternas säkerhet var mycket viktigare än måldatum. .

I samband med en internationell konferens om rymdfarkostuppdrag (SMOPS-2023), sa ISRO-ordförande S Somnath att rymdorganisationen hade planerat ytterligare testflyg innan en mänsklig besättning användes.

– Vi har ett annat sätt att tänka nu. Tanken är att vi inte vill skynda på beslutet. Det primära målet med mänsklig rymdfärd är ett säkert, säkert uppdrag. Vi har omdefinierat det på ett sådant sätt att vi kommer att nå framgång i det allra första försöket”, sa Somnath om det föreslagna Gaganyaan-uppdraget.

“Det finns åtta stora tester och om alla åtta stora tester ske framgångsrikt utan några större fel så kan lanseringen ske inom en tidsram 2024, men om jag möter problem och utmaningar, vilket är naturligt i den här processen, måste jag diskontera schemat,” sade ISRO:s ordförande.

Det mänskliga rymdfärdsuppdraget hade initialt fått en Målet för 2022 av centret att sammanfalla med 75 år av indisk självständighet men programmet slängdes ur växeln av Covid-pandemin, som uppslukade landet mellan 2021 och 2022, sade han.

“På grund av pandemin hade vi en enorm försening i vad vi ville uppnå eftersom det inte var en produktionslansering. Vi måste konstruera det och jobba med industrin så det var inte möjligt på ett och ett halvt år. Så vi missade schemat. Vi kunde inte anpassa programmet till Amrit Mahotsav (75 år av självständighet),” sa ISRO-ordföranden.

Han sa att ISRO hade “förbättrat testnings- och demonstrationsuppdragen avsevärt under den senaste tiden och att det innebär ytterligare abortuppdrag.”

Annons

&#8220 ;Detta betyder att när det är ett problem i uppdraget måste vi testa och se att besättningen är räddad. Det första av testuppdragen kommer att vara i augusti. Vi ville göra det i juli men de första uppdragen har svårt att hålla schemat,” sa han.

“Två abortuppdrag måste äga rum i år. Detta kommer att följas av ett obemannat uppdrag möjligen i början av nästa år. Detta kommer att bevisa hela evenemanget från början men utan en människa,” tillade ISRO-ordföranden.

En av de positiva utvecklingarna från Covid-perioden är slutförandet av den mänskliga klassificeringen av LVM 3-raketen (GSLV Mk III), som kommer att skjuta upp besättningsmodulen på mänsklig rymdflygning, sa ISRO:s ordförande.

Annons

“Raketen som utför det obemannade uppdraget LVM3 måste vara mänskligt klassad och detta var ytterligare ett stort arbete som nu har slutförts framgångsrikt. Allt motortestarbete har slutförts eftersom det inte påverkades av pandemin. Vi skulle kunna göra allt arbete inom ISRO och slutföra det,” Somnath påpekade.

“Nytt utvecklingsarbete som besättningsmodulen, besättningens flyktsystem, ny elektronik, nya tester och nya faciliteter kunde inte gå framåt. Vi har nu nått ett tillverkningsstadium och nu levererar industrier besättningsmodulen och andra system. Varje vecka sker några större tester,” sa han.

ISRO förbereder sig för närvarande på att upprepa ett månuppdrag som misslyckades i september 2019 när Vikram-landaren som var en del av Chandrayaan 2-uppdraget kraschade på månens yta medan den förhandlade fram en automatisk mjuklandning på månen.

Chandrayaan 3-uppdraget, som är identiskt med Chandrayaan 2-uppdraget, är planerat att lanseras i juli, sade ISRO:s ordförande på torsdagen.

“Chandrayaan 3 närmar sig lanseringen. Chandrayaan 3-satelliten har flyttat från U R Rao Satellite Center till Satish Dhawan Space Centre. Raketen är LVM 3. Integreringen av raketen pågår just nu. Integrationen kommer att ske i slutet av denna månad och raketen kommer att vara helt klar och vi kommer att montera rymdfarkosten Chandrayaan 3 till raketen, möjligen i början av juli. Lanseringen är i mitten av juli,” sa Somnath.

Annons

“Vi går på samma väg som Chandrayaan 2 eftersom vi redan har gjort det och vi är erfarna. Men allt beror på olika andra faktorer som om det finns några oförutsedda händelser, då kommer lämpliga ändringar att utföras. Landningsplatsen kommer att vara densamma,” sade ISRO:s ordförande.

Tidigare den 7 september 2019 hade Chandrayaan 2-uppdraget misslyckats i sina slutskede efter att ha nått som planerat inom några kilometer från månens yta.

Annons

“Den första nedstigningsfasen utfördes nominellt från en höjd av 30 km till 7,4 km över månytan. Hastigheten sänktes från 1683 m/s till 146 m/s. Under den andra fasen av nedstigningen var minskningen i hastighet mer än det designade värdet. På grund av denna avvikelse var de initiala förhållandena vid början av den fina bromsfasen bortom de designade parametrarna. Som ett resultat hårdlandade Vikram inom 500 m från den angivna landningsplatsen,” Centralregeringen berättade därefter för Lok Sabha som svar på en fråga.

ISRO:s ordförande på torsdagen sa också att ISRO hade utvecklat en ny testanläggning för sin semi-kryogena motor som är under utveckling för att kompensera för brist på tillgång till anläggningar i Ryssland och Ukraina efter kriget i regionen.

Annons

“Motorutvecklingen har pågått i flera år, runt 15 år. Denna motor har nu nått det första krafthuvudet – utan den primära förbränningen men med hela turbomaskineriet som matas in i den heta gasen – denna montering är redan gjord,” Somnath sa.

“Vi har byggt en enorm testanläggning. Detta togs i drift bara förra månaden. Vi har installerat den och gjorde den första matningen eller drivmedelsinmatningen någonsin. Detta är lyckat nu. Om några dagar kommer vi att starta avfyrningen av motorn. Testerna kommer att fortsätta. Ytterligare sex till sju tester behövs,” sa ISRO:s ordförande.

Läs också

Cyclone Biparjoy Live Updates: Mycket allvarliga stormen förstärks ytterligare i …

Polisen tar en kvinnlig brottare till WFI-kontoret, Brij Bhushan var hemma på…

Ny upplossning i Manipur: 3 skjutna ihjäl i byn Kuki

Rivningen börjar på Odisha-skolan som fungerade som bårhus efter tågtragedi

“Vi ville göra testerna någonstans annat men den geopolitiska situationen tillät inte detta. Vi accelererade och realiserade anläggningen i Indien och ISRO,” sa ISRO-tjänstemannen.

© The Indian Express (P) Ltd