Raghav Chadha flytter retten etter å ha mistet bungalowen: Hva er hans sak, hvordan blir offisielle hjem tildelt

0
75

Rajya Sabha-sekretariatets beslutning om å tildele en type VII-bungalow på Pandara Road i New Delhi til førstegangsparlamentsmedlem Raghav Chadha i september i fjor og deretter kansellere tildelingen i mars, har ført til at Aam Aadmi-partiets parlamentsmedlem flytte retten og få et opphold mot å bli fjernet fra eiendommen.

Som førstegangs parlamentsmedlem har Chadha rett til et Type-V-hus som normalt, selv om lederen av Rajya Sabha House-komiteen er autorisert til å gjøre unntak. Saken er nå i Delhis Patiala House-domstoler.

Hva er typene offentlige overnattingssteder i Delhi?

Fra og med Rashtrapati Bhawan på toppen, er det ulike typer innkvartering for konstitusjonelle embetsbærere, unionsministre, dommere, forsvarssjefer, parlamentsmedlemmer og byråkrater spredt over Lutyens Bungalow Zone (LBZ). Mens området er oppkalt etter arkitekten i New Delhi, Edwin Lutyens, tegnet han ikke bungalowene, men la hovedplanen for det 19,12 kvadratkilometer store området.

Rundt 600 bungalower – enkeltetasjes frittstående bygninger – er spredt rundt i LBZ. Boliginnkvartering for mellom- og juniornivå sentralregjeringsoffiserer kan også finnes utenfor LBZ, som i boligkoloniene Sarojini Nagar, Thyagraj Nagar og andre, som blir ombygd til høye tårn.

Overnattingsstedene er kategorisert fra Type I til Type-VIII, som er den største. Det er totalt 520 type VII og Type VIII bungalower.

I henhold til Rajya Sabha-håndboken er det 101 bungalower og 200 leiligheter i Rajya Sabha-bassenget.

Hvordan gjøres tildelingene?

Mens Union Housing and Urban Affairs Ministry's Directorate of Estates tildeler hus til unionsministre, kvalifiserte sentralregjeringsoffiserer og ledere av nasjonale kommisjoner, er Lok Sabha og Rajya Sabha-sekretariatet ansvarlige for å tildele boliger til sine parlamentsmedlemmer. Begge husene har en huskomité som består av parlamentsmedlemmer for å godkjenne tildelinger og kanselleringer. Tilsvarende har Høyesterett sin egen pool med hus for dommere.

Annonse

Når det gjelder Rajya Sabha-parlamentsmedlemmer, som Chadha, har førstegangsparlamentsmedlemmer rett til type V-bungalower eller enkeltleiligheter som deres offisielle innkvartering. Mange av de førstegangsparlamentsmedlemmer får tildelt leiligheter i de ombygde MP-leilighetene på BD Marg eller de gamle leilighetene på North og South Avenue. Den neste kategorien, type VI bungalower eller tvillingleiligheter, er for parlamentsmedlemmer som er tidligere statsråder, nestleder i Lok Sabha, nestleder i Rajya Sabha, nominerte medlemmer, etasjeledere for deres partier og medlemmer som har fullført minst én periode .

Les også | AAPs Raghav Chadha mister bungalow han fikk over karakteren, tar RS-sekretariatet for retten

Bungalower av type VII, som er hva Chadha ble tildelt, er ment for parlamentsmedlemmer som er tidligere unionskabinettministre, tidligere sjefsministre, guvernører og høyttaler for Lok Sabha. Den største kategorien, Type VIII, er for alle de som er nevnt i forrige kategori pluss tidligere sjefsvalgkommissærer. Parlamentsmedlemmene må søke ved å bruke et foreskrevet skjema adressert til huskomiteens leder.

Hva skjedde i Chadhas tilfelle?

Rajya Sabha-medlemshåndboken fastsetter prosedyren og kvalifikasjonskriteriene for overnatting. Den sier at huskomiteens leder har fullmakt til å gjøre unntak fra sak til sak. Chadha har hevdet at Rajya Sabha-sekretariatet ikke ga ham en forklaring på hvorfor tildelingen hans ble kansellert.

Annonse

En mulig forklaring kan imidlertid være at siden Chadha hadde rett til et Type-V-hus og hans tildeling av en Type-VII-bungalow trengte godkjenning fra huskomiteens leder. Den forrige huskomiteens leder OP Mathurs periode var avsluttet i juli 2022, og den sittende styrelederen, CM Ramesh, tok over ansvaret 2. november 2022, noe som betyr at det ikke var noen huskomitéleder på tidspunktet for Chadhas tildeling i september.

< p>Når det er sagt, har Chadha sagt at tildelingen hans ble godkjent av Rajya Sabha-formann, visepresident Jagdeep Dhankhar.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvem har ansvaret for vedlikeholdet av eiendommen?

< p>Eiendommene er delt i ulike bassenger – Lok Sabha, Rajya Sabha, Høyesterett og General – men vedlikeholdet er ansvaret til den sentrale avdelingen for offentlige arbeider. Når en ny beboer flytter inn, kan han eller hun få utført renoveringer av CPWD i henhold til kravet.

Les også

El Nino er her: NOAA flagger dramatisk oppvarming i Stillehavet etter 7 år. .

Olivengren: Rent -opp i WFI, ingen Brij Bhushan; brytere skal si noe

Khalistan og sikhene Diaspora: Hvorfor en liten, men høylytt bevegelse fortsetter …

< /figur>Hva er Cyclone Biparjoy og hvordan ble den kalt?

Renovasjonene kan imidlertid ikke endre utsiden av eiendommen, da LBZ er en regulert sone for utvikling. Interiøret, inkludert gulv, treverk, kjøkken og bad, i de mer enn 80 år gamle bungalowene har blitt endret gjennom årene.