Raghav Chadha flyttar domstol efter att ha förlorat bungalow: Vad är hans fall, hur tilldelas officiella hem

0
31

Rajya Sabha-sekretariatets beslut att tilldela en typ-VII-bungalow på New Delhi’s Pandara Road till den första parlamentarikern Raghav Chadha i september förra året och sedan avbryta tilldelningen i mars har lett till att Aam Aadmi-partiets parlamentsledamot flytta domstol och få vila mot att bli avlägsnad från fastigheten.

Som första gången MP har Chadha rätt till ett hus av typ V i normala fall, även om ordföranden för Rajya Sabha House-kommittén är behörig att göra undantag. Ärendet ligger nu i Delhis domstolar i Patiala House.

Vilka typer av statligt boende finns det i Delhi?

Från och med Rashtrapati Bhawan överst, finns det olika typer av boende för konstitutionella ämbetsmän, fackliga ministrar, domare, försvarschefer, parlamentsledamöter och byråkrater spridda över Lutyens Bungalow Zone (LBZ). Även om området är uppkallat efter arkitekten i New Delhi, Edwin Lutyens, designade han inte bungalowerna, utan lade upp huvudplanen för det 19,12 kvadratkilometer stora området.

Omkring 600 bungalower – enplans fristående byggnader – är utspridda runt om i LBZ. Bostadsboende för centrala tjänstemän på mellan- och juniornivå kan också hittas utanför LBZ, som i bostadskolonierna Sarojini Nagar, Thyagraj Nagar och andra, som håller på att byggas om till höghustorn.

Boendena är kategoriserade från Typ I till Typ-VIII, som är störst. Det finns totalt 520 bungalower av typ VII och typ VIII.

I Rajya Sabha-handboken finns det 101 bungalower och 200 lägenheter i Rajya Sabha-poolen.

Hur går tilldelningarna till?

Medan Union Housing and Urban Affairs Ministrys Directorate of Estates tilldelar hus till unionens ministrar, valbara centralregeringstjänstemän och chefer för nationella kommissioner, är Lok Sabha och Rajya Sabhas sekretariat ansvariga för att tilldela hem till sina parlamentsledamöter. Båda kamrarna har en huskommitté som består av parlamentsledamöter för att godkänna tilldelningar och annulleringar. På samma sätt har Högsta domstolen sin egen pool av hus för domare.

Annons

När det gäller parlamentsledamöter från Rajya Sabha, som Chadha, har parlamentsledamöter för första gången rätt till typ-V bungalows eller enstaka lägenheter som sitt officiella boende. Många av de första gången riksdagsledamöter tilldelas lägenheter i de ombyggda MP-lägenheterna på BD Marg eller de gamla lägenheterna på North och South Avenue. Nästa kategori, typ VI bungalows eller tvillinglägenheter, är för parlamentsledamöter som är tidigare statsministrar, vice talman i Lok Sabha, vice ordförande i Rajya Sabha, nominerade medlemmar, våningsledare för deras partier och medlemmar som har avslutat minst en mandatperiod .

Läs också | AAP:s Raghav Chadha förlorar bungalow han fick över sitt betyg, tar RS-sekretariatet inför domstol

Bungalower av typ VII, vilket är vad Chadha tilldelades, är avsedd för parlamentsledamöter som är tidigare unionsministrar, tidigare chefsministrar, guvernörer och talman för Lok Sabha. Den största kategorin, typ VIII, är för alla som nämns i föregående kategori plus tidigare chefsvalkommissionärer. Parlamentsledamöterna måste ansöka med hjälp av ett föreskrivet formulär adresserat till parlamentets ordförande.

Vad hände i Chadhas fall?

Rajya Sabhas medlemshandbok fastställer förfarandet och behörighetskriterierna för boende. Det säger att huskommitténs ordförande är behörig att göra undantag från fall till fall. Chadha har hävdat att Rajya Sabha-sekretariatet inte gav honom någon förklaring om varför hans tilldelning avbröts.

Annons

En möjlig förklaring kan dock vara att eftersom Chadha hade rätt till ett hus av typ V och hans tilldelning av en bungalow av typ VII behövde godkännande av huskommitténs ordförande. Den tidigare huskommitténs ordförande OP Mathurs mandatperiod hade avslutats i juli 2022 och den sittande ordföranden, CM Ramesh, tog ledningen den 2 november 2022, vilket innebär att det inte fanns någon huskommittéordförande vid tidpunkten för Chadhas tilldelning i september.

< p>Med detta sagt har Chadha sagt att hans tilldelning godkändes av Rajya Sabhas ordförande, vicepresident Jagdeep Dhankhar.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vem ansvarar för underhållet av fastigheten?

< p>Fastigheterna är uppdelade i olika pooler – Lok Sabha, Rajya Sabha, Högsta domstolen och General – men underhållet är ansvarig för den centrala avdelningen för offentliga arbeten. När en ny boende flyttar in kan han eller hon få renoveringar utförda av CPWD enligt kravet.

Läs även

El Nino är här: NOAA flaggar för dramatisk uppvärmning i Stilla havet efter 7 år. .

Olivgren: Clean -upp i WFI, ingen Brij Bhushan; brottare att få säga sitt

Khalistan och sikherna Diaspora: Varför en liten men högljudd rörelse fortsätter …

< /figure>Vad är Cyclone Biparjoy och hur hette den?

Renovationerna kan dock inte förändra fastighetens exteriör, eftersom LBZ är en reglerad zon för utveckling. Interiörer, inklusive golv, träslöjd, kök och badrum, i de mer än 80 år gamla bungalowerna har förändrats under åren.