NCERT-rationalisatieoefening: waarom Klasse X-studenten het periodiek systeem nodig hebben

0
55

De NCERT heeft het hoofdstuk 'Periodieke classificatie van elementen' uit het Klasse X-curriculum verwijderd in haar laatste rationalisatieoefening. De studielast is met 30 procent afgenomen vanwege de Covid-19-pandemie. Ook al heeft het leerboek Scheikunde van Klasse X het hoofdstuk geschrapt dat leerlingen kennis laat maken met het periodiek systeem, het blijft een onderdeel van de syllabus voor Klasse XI.

Over het algemeen beginnen studenten met het leren en begrijpen van de reactiviteitsreeks in klas VII en uitgebreid leren over hetzelfde onderwerp gaat door in klas VIII, IX en X. Dit onderwerp is als het “moederbord van de chemie”. Het vormt de basis van het vak. Hoe zullen studenten scheikunde studeren in klas XI als ze in klas X geen kennis maken met het periodiek systeem? Ze missen waarschijnlijk zelfs de basiskennis over het onderwerp. Studenten tasten in het ongewisse over concepten als valentie, bindingen, moleculen en eigenlijk de chemie zelf. Dit zal later een last voor hen zijn.

De pandemie is voorbij. Het is niet nodig om essentiële onderwerpen uit de syllabus te verwijderen. De NCERT reduceert nog steeds onderwerpen in de syllabi om de belasting van studenten te verminderen, terwijl hogescholen teruggaan naar pre-Covid-tijden. Ik pleit er ten zeerste voor, ondanks de rationaliseringsoefening, om dit onderwerp te onderwijzen, zelfs als het niet zal worden beoordeeld. Het kan interessant worden gemaakt door een overvloed aan activiteiten op te nemen met de samensmelting van kunstintegratie. Ik heb het geleerd met behulp van de volgende interessante technieken.

Ik gebruikte de methode van verhalen vertellen om de geschiedenis van het periodiek systeem uit te leggen van Dmitri Mendeleev tot Henry Moseley, de vader van het moderne periodiek systeem. Vervolgens maakte ik een wandbord in de gang, waarop de studenten de elementen constant zouden zien. Hierdoor werd de inhoud van het periodiek systeem in hun onderbewustzijn geboord. Ten slotte maakten de leerlingen elk een elementkaart waarop de elementfoto werd weergegeven met belangrijke informatie over het element, waaronder het atoomnummer, het atoomgewicht, de naam en het symbool.

Studenten rangschikten zichzelf volgens hun positie in het periodiek systeem en legden trends in de eigenschappen uit, van boven naar beneden of van links naar rechts in de tabel. Quizzen ter plekke houden, kruiswoordpuzzels en een leuk liedje gebaseerd op het periodiek systeem zijn enkele activiteiten die het onderwerp leuk en interessant kunnen maken.

Lees ook

Zomato's 'Kachra' advertentie: Het kastenblinde sociale analfabetisme van het Indiase bedrijfsleven

Pratap Bhanu Mehta schrijft: Manipur-crisis onthult de grenzen van BJP's pol…

Derek O'Brien over de Odisha-treinbotsing: de rode vlaggen BJP overheid…

Rahul Gandhi's American Yatra: een Howdy Modi-moment

De schrijver geeft les in scheikunde op DLF QEC School Summer Fields