NCERT-rasjonaliseringsøvelse: Hvorfor klasse X-elever trenger det periodiske systemet

0
46

NCERT har fjernet kapittelet 'Periodisk klassifisering av elementer' fra klasse X-pensumet i sin siste rasjonaliseringsøvelse. Kursbelastningen er redusert med 30 prosent på grunn av Covid-19-pandemien. Selv om klasse X-læreboken i kjemi droppet kapittelet som introduserer elevene til det periodiske systemet, det fortsetter å være en del av pensum for klasse XI.

Vanligvis begynner elevene å lære og forstå reaktivitetsserien i klasse VII, og utvidet læring om samme emne fortsetter i klasse VIII, IX og X. Dette emnet er som “kjemiens hovedkort”. Det danner grunnlaget for faget. Hvordan vil elevene studere kjemi i klasse XI hvis de ikke blir kjent med det periodiske systemet i klasse X? De mangler sannsynligvis selv grunnleggende kunnskap om emnet. Studentene vil være i mørket om begreper som valens, bindinger, molekyler og i utgangspunktet selve kjemien. Dette vil være tyngende for dem senere.

Pandemien er over. Det er ikke nødvendig å fjerne viktige emner fra pensum. NCERT reduserer fortsatt emner i pensum for å redusere studentenes belastning, mens høyskoler har gått tilbake til tiden før Covid. Jeg går sterkt inn for, til tross for rasjonaliseringsøvelsen, at dette emnet bør undervises selv om det ikke skal vurderes. Det kan gjøres interessant ved å inkludere en mengde aktiviteter med sammenslåing av kunstintegrasjon. Jeg har lært det ved å bruke følgende interessante teknikker.

Jeg brukte fortellingsmetoden for å forklare historien til det periodiske system fra Dmitri Mendeleev til Henry Moseley, faren til det moderne periodiske system. Deretter laget jeg en veggutstillingstavle i korridoren, der elevene ville se elementene hele tiden. På grunn av det ble innholdet i det periodiske systemet boret inn i deres underbevissthet. Til slutt laget elevene ett elementkort hver der elementbildet ble vist med viktig informasjon om elementet, inkludert dets atomnummer, atomvekt, navn og symbol.

Elevene ordnet seg etter sin plassering i det periodiske systemet og forklarte trender i egenskapene, beveget seg fra topp til bunn eller fra venstre til høyre i tabellen. Gjennomføring av quiz på stedet, kryssord og en morsom sang basert på det periodiske systemet er noen få aktiviteter som kan gjøre faget morsomt og interessant.

Les også

Zomato's 'Kachra' annonse: Den kasteblinde sosiale analfabetismen i bedriftens India

Pratap Bhanu Mehta skriver: Manipur-krisen avslører grensene for BJP's pol…

Derek O'Brien på Odisha-togkollisjonen: De røde flaggene BJP-regjeringen…

Rahul Gandhi' American Yatra: A Howdy Modi moment

Forfatteren underviser i kjemi ved DLF QEC School Summer Fields