Kutt i drivstoffprisen er usannsynlig når som helst snart, da OMC-er ennå ikke har hentet inn fjorårets tap fullt ut

0
43

Offentlig sektor oljemarkedsføringsselskaper (OMCs) pådrar seg ikke lenger underutvinning på bensin- og dieselsalg, men gjenopptakelse av vanlige drivstoffprisrevisjoner er sannsynlig først etter at de fullt ut har fått tilbake sine akkumulerte tap fra fjoråret da de solgte drivstoffet kl. store tap, sa toppkilder i regjeringen.
Prisene på bensin og diesel har ikke blitt revidert siden tidlig i april 2022, da de globale olje- og drivstoffprisene hadde steget i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

< p>De tre OMC-ene – Indian Oil Corporation Ltd (IOCL), Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) og Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) – pådro seg enorme tap i april-september 2022 da de holdt prisene uendret selv om drivstoffet sprakk, eller marginer, holdt seg på høye nivåer globalt. Selv om internasjonale råoljepriser og brenselssprekker har myknet betydelig fra de flerårige høydene i fjor, og OMC-ene nå tjener en fortjeneste på drivstoffsalg, har de ennå ikke gjort opp for treffet de fikk mesteparten av fjoråret. .

I følge en høytstående myndighetsperson hadde OMC-er et godt 4. kvartal (januar-mars 2023), og nå er det heller ingen underutvinning. Hvis økonomiske resultater i dette kvartalet også er sterke og det ikke er noen overraskelser i globale priser og sprekker, kan de være i en posisjon til å begynne å gi fordelene videre til forbrukerne, sa denne tjenestemannen og ba om anonymitet.
Dette indikerer at gjenopptakelse av vanlige drivstoffprisrevisjoner kan ta minst et par måneder, om ikke mer.

Tjenestemenn i Petroleumsdepartementet og OMC-ene nektet å gi detaljer om de akkumulerte tapene som ennå ikke er gjenvunnet. I januar hadde petroleumsminister Hardeep Singh Puri sagt at han forventet at OMCs ville redusere drivstoffprisene så snart de henter tilbake tidligere tap. Selv på den tiden, mens det ikke var underutvinning på bensin, solgte OMC-er diesel rundt Rs 13 lavere enn prisen skulle ha vært i henhold til deres prismekanisme.

De tre selskapene hadde et samlet nettotap på over 21 000 crore Rs i april-september på grunn av massive underutvinninger og til tross for å ha mottatt Rs 22 000 crore fra regjeringen som en engangsbevilgning for å kompensere dem for tap på salg av matlagingsgass. I januar oppfordret selskapene regjeringen til å gi dem ytterligere 50 000 crore til å kompensere for tap på bensin- og dieselsalg. Den forespørselen ble imidlertid ikke imøtekommet. Selv om regjeringen gjorde en bestemmelse om å tilføre totalt 30 000 crore Rs som egenkapital i de tre selskapene i unionsbudsjettet for 2023-24, vil det sannsynligvis være betinget av deres investeringsplaner i visse segmenter.

< p>På spørsmål om den sannsynlige tidslinjen for gjenopptakelse av regelmessige revisjoner av bensin- og dieselpriser, sa en toppfunksjonær ved en av OMC-ene at det ville være vanskelig å forutsi ettersom oljepriser og drivstoffmarginer i det globale markedet er dynamiske og betinget av ulike faktorer. for tiden, inkludert skiftende olje- og drivstoffhandelsstrømmer, den geopolitiske situasjonen gitt krigen i Ukraina, og koordinerte produksjonskutttiltak fra store oljeproduserende land i et forsøk på å støtte råoljeprisene.

«Hvor raskt vi klarer å gjenvinne våre akkumulerte tap avhenger av ulike faktorer. Så det er vanskelig å si når det vil skje. Vi håper på at oljeprisen og drivstoffsprekkene ikke øker for mye og at volatiliteten er håndterbar, men man kan ikke være sikker, sa OMC-tjenestemannen.

Annonse

Ettersom drivstoffprisene er deregulert i India, hevder regjeringen at OMC-er bestemte seg for å holde prisrevisjoner på egen hånd som gode bedriftsborgere, og at de ikke ble bedt om å gjøre det av regjeringen. På et tidspunkt i juni 2022 hadde tap på drivstoffsalg nådd rekordnivåer nær 28 Rs per liter på diesel og rundt Rs 17,5 per liter på bensin.

Les også

Bringing women on the faster lane: Inspirerende historier om hvordan Flipkart empo…

Union Budget 2023 inntektsskattplater: Nytt skatteregime er standard, rabatt inkl…

Forbruk av bensin, diesel slår ny rekord i mai

Rs 5,551-crore FEMA-brudd: ED-problemer viser varsler til Xiaomi, 2 s…

Hadde de tre offentlige selskapene, som har en kumulativ markedsandel på 90 prosent i Indias detaljhandelsmarked for drivstoff, fortsatte med daglige prisrevisjoner i tråd med internasjonale priser, ville høye drivstoffpriser ha resultert i høyere inflasjon på et tidspunkt da landet allerede slet med høye priser. India, mens en nettoeksportør av raffinert drivstoff, er avhengig av import for å dekke over 85 prosent av behovet for råolje, noe som gjør den indiske økonomien ekstremt følsom for volatilitet i globale oljemarkeder.