Kolhapur sammandrabbningar: Hur det började, vad har hänt hittills | Topppoäng

0
49

Spänningar rådde i Maharashtra’s stad Kolhapur på onsdagen efter våldsamma protester och stenkastning under en bandh som kallades upp av pro-hindutva-outfits som sökte åtgärder mot stötande inlägg på sociala medier som enligt uppgift glorifierar Mughal-kejsaren Aurangzeb och 18th Mysore-härskaren Tipu Sultan från århundradet.

Enligt PTI har minst 36 personer hittills gripits, och flera fall har registrerats i samband med våldet.

Här är de tio bästa utvecklingarna vi känner till hittills.

 1. 01

  Hur började det?

  Polistjänstemän i Kolhapurdistriktet sa att ett stort antal personer som tillhör olika högerorganisationer hade samlats vid Chhatrapati Shivaji Chowk i Kolhapur på onsdagsmorgonen för att protestera mot inlägg på sociala medier som visar en bild av Mysore-härskaren Tipu Sultan från 1700-talet och Mughal styr Aurangazeb. , åtföljd av en stötande slogan. Samtidigt som kläderna hade krävt en bandh i staden Kolhapur, hölls också en protest.

 2. 02

  När blev protesten våldsam?

  < p>Enligt Kolhapur District Superintendent of Police Mahendra Pandit, efter att protesten var över, “tillgrep en del skurkar till stenkastning”. “Vi reagerade snabbt på den här situationen eftersom betydande polisinsats hade gjorts på platsen. Vi var tvungna att använda våld för att kontrollera mobben… Vi övervakar situationen noggrant”, sade han.

 3. 03

  Internettjänster avstängda

  Med tanke på protesten har internettjänsterna stängts av till torsdag i Kolhapur, sa en hög polistjänsteman till nyhetsbyrån PTI.

  li>

 4. 04

  SRPF utplacerad, förbudsförbud på plats

  Enligt PTI har personal från State Reserve Police Force (SRPF) utplacerats i Kohlapur och polisen har sökt fler poliser från Satara. Förbudsföreläggande har utfärdats till den 19 juni som förbjuder sammankomst av fem eller fler personer.

 5. 05

  Maharashtra CM Eknath Shinde vädjar om fred i Kolhapur

  Maharashtras chefsminister Eknath Shinde vädjade om lugn och sa att ingen borde ta lagen i deras händer. “Den som tar lagen i sina händer kommer inte att bli skonad. Jag är i kontakt med den lokala förvaltningen och nödvändiga direktiv har getts. Den vanliga människans välfärd är vår högsta prioritet”, sa Shinde.

 6. 06

  Vad Devendra Fadnavis sa

  Maharashtras biträdande chefsminister, som också innehar portföljen av inrikesministeriet, undrade om det finns en koppling mellan politiska uttalanden från vissa ledare om upploppsliknande situationer och visningen av Aurangzebs foton. “Varifrån har plötsligt så många Aurangzebs aulad (av våren) kommit till Maharashtra. Vi måste ta reda på varifrån de har vuxit upp i ett så stort antal”, sa han.

  “De första oppositionsledarna gör ett uttalande som säger att det kommer att bli upplopp i staten. Och omedelbart några individer som representerar en viss samhället svarar genom att avstå från Aurangzeb och Tipu Sultans foton i flera distrikt. Vad är anledningen till den plötsliga glorifieringen av Aurangzeb och Tipu Sultan?” lade han till.

 7. 07

  NCP-chefen Sharad Pawar hävdar 'religiös färg' ges till små frågor

  Samtidigt hävdade NCP-chefen Sharad Pawar att “religiös färg” gavs till några små frågor och de styrande partierna uppmuntrar sådana saker, vilket han sa är en anledning till oro. “Nyligen hörde vi om Ahmednagar. Idag såg jag nyheter från Kolhapur. Folk kom ut på vägarna, och att ge religiös färg till en liten incident med att skicka ett meddelande via telefon är inte ett gott tecken. De styrande partierna uppmuntrar sådana saker, ” påstod han.

 8. 08

  Stenar kastade i Ahmednagardistriktet

  Vid Sangamner i Ahmednagardistriktet kastades stenar under ett möte i Sakal Hindu Samaj för två dagar sedan som svar på det påstådda mordet på en pojke. Två personer skadades och fem fordon skadades under händelsen.

 9. 09

  Maharashtras minister håller möte med civilsamhällets grupper

  Strax efter våldet höll Maharashtras minister Deepak Kesarkar ett möte med flera sociala organisationer i Kolhapur. Kesarkar, som också är Kolhapur-distriktets förmyndare, har uppmanat lokala invånare att upprätthålla freden.

  “Under mötet avlade vi en ed att vi kommer att följa vägen som visas av Chhatrapati Shivaji Maharaj och Chhatrapati Shahu Maharaj . En positiv bild dök upp vid mötet och den kommer att visa riktning för hela staten,” sa Kesarkar till reportrar efter mötet, rapporterade nyhetsbyrån PTI.

 10. 10

  Stötande slagord som togs upp i Ahmednagar

  På tisdagen inledde Kolhapurpolisen en utredning av meddelanden i sociala medier. Samma stötande slogan skanderades tillsammans med en affisch av Mughal-härskaren Aurangzeb under en procession som hölls i Ahmednagar-distriktet för två dagar sedan. Händelsen rapporterades under en Urs-procession av Dam Bara Hazari Baba Dargah i Fakirwada-området i Ahmednagar runt klockan 21.15 den 4 juni.

  Läs även

  Internationell domare talar: 'Jag såg Brij Bhushan stå bredvid till henne, s…

  Odisha tågtragedi: Video fångar de sista ögonblicken innan Coromandel Expr…

  Rajiv Gandhi vägrade att inkludera före detta PM, deras familj under SPG-skydd…

  Cyclonen Biparjoy kommer att intensifieras under de kommande 36 timmarna: IMD

 11. 11

  Maharashtrapolisen utreder problemet< /h3>

  Den exakta orsaken till gemensamma sammandrabbningar i Sangamner, Akola, Kolhapur och Dhule är fortfarande okänd och polisen utreder fortfarande det.