Jharkhand regerend coalitiepanel komt voor het eerst bijeen, anti-incumbency op Cong mind

0
52

Met minder dan een jaar te gaan tot de algemene verkiezingen van 2024 en de peilingen van de deelstaatvergadering die later dat jaar volgen, heeft de driepartijen-coalitieregering van Mahagathbandhan (MGB) onder leiding van eerste minister Hemant Soren van de Jharkhand Mukti Morcha ( JMM) zal op 10 juni de eerste officiële bijeenkomst houden van de Jharkhand Rajya Samanvay Samiti (Jharkhand State Coordination Committee), die zal worden geleid door JMM supremo en Rajya Sabha MP Shibu Soren als voorzitter.

Het Coördinatiecomité, opgericht in november 2022, is een adviesorgaan zonder wetgevende bevoegdheden dat naar verwachting toezicht zal houden op de uitvoering van ontwikkelingswerken door de regering, maar is in feite een toezichthoudend orgaan van coalitiepartners.

Dienovereenkomstig heeft de vergadering van 10 juni op de agenda het toezicht houden op de effectieve uitvoering van bestaande overheidsregelingen, waardoor particuliere bedrijven onder druk worden gezet om 75% banen met een salaris tot Rs 40.000 te reserveren voor de lokale bevolking, in coördinatie met de gouverneur voor de goedkeuring van verschillende wetsvoorstellen, het verminderen van noodmigratie en het aanpakken van negatieve politieke perceptie op grondniveau.

Afgezien van Shibu Soren, heeft de commissie vijf leden: voorzitter van de Jharkhand Pradesh Congress Committee, Rajesh Thakur; JMM MLA Sarfaraz Hamad en JMM-leiders Fagu Besra, Yogendra Mahato en Vinod Pandey. De commissie zal ook drie speciale leden hebben: kabinetsministers Satyanand Bhokta en Alamgir Alam, evenals Bandhu Tirkey, die werd gediskwalificeerd als MLA nadat hij was veroordeeld in een zaak van onevenredige activa. De leden hebben een ambtstermijn van drie jaar.

Vinod Pandey van de JMM vertelde The Indian Express: “De vergadering is bijeengeroepen om de implementatie van overheidsregelingen te versnellen en om te zien of deze aan de verwachtingen voldoet. We zullen ook aandringen op een kader om een ​​betere afstemming met het Gouverneurshuis te behouden, want de laatste tijd zijn er veel rekeningen teruggekomen. En er komen discussies om het lokale werkgelegenheidsbeleid vooruit te helpen.”

Bronnen zeiden echter dat senior congresleiders in de staat hebben gewaarschuwd voor tekenen van anti-incumbency, die ook tijdens de bijeenkomst naar voren zullen worden gebracht. Een bekende congresleider zei: “Onze leiders hebben het over anti-incumbency, maar de sleutel om dit te bestrijden is om basisschema's goed uit te voeren. Zo is de distributie van voedselrechten erg laat en zijn er verschillende klachten over 'katauti' (een verlaging van de graandistributie).”

Congresvoorzitter en lid van het Coördinatiecomité, Rajesh Thakur, zei dat een van de belangrijkste punten zal zijn om toezicht te houden op de status van beloften die in het opiniepeilingsmanifest zijn gedaan.

Lees ook

Gelukkig moord in de rechtszaal en een UP-leider die CM had kunnen zijn

Te midden van scheuren in alliantie met JJP, stuurt BJP een bericht, paradeert 5 MLA's

AAP's Raghav Chadha verliest bungalow die hij heeft gekregen boven zijn cijfer, neemt RS Secre…

Pilotshow koud comfort voor BJP-koper terwijl het de Rajasthan-rand in directe ogen ziet…Advertentie

De kabinetsrang die aan vier leden werd toegekend, werd gezien als een poging van de leiding van Hemant Soren om wat bevoegdheden toe te kennen in de handen van 'loyale en effectieve' leiders, over de speculatie van een dreigend politiek vacuüm tijdens de ED-invallen en de waarschuwing van de verkiezingscommissie aan hem op beschuldiging van het bezit van een mijn. De leiders zeiden echter dat het Comité tot de verkiezingen van 2024 ook zal optreden om de regering te pushen op het gebied van bestuur.