Jaishankar hekelt Canada vanwege 'viering' van de moord op Indira Gandhi: 'vereisten voor stembankpolitiek'

0
48

INDIA waarschuwde donderdag Canada dat het geven van “ruimte” voor separatisten, extremisten” was “niet goed” voor de bilaterale betrekkingen, nadat een videoclip, die op sociale media werd verspreid, een praalwagen liet zien die blijkbaar de moord op voormalig premier Indira Gandhi vierde. De praalwagen maakte naar verluidt deel uit van een parade die op 4 juni in de Canadese stad Brampton werd gehouden.

Op een persconferentie zei minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar dat hij een soortgelijke boodschap had voor het Verenigd Koninkrijk en Australië. tegen het toestaan ​​van pro-Khalistani-elementen om vanuit hun territoria te opereren.

“Eerlijk gezegd begrijpen we niet, afgezien van de vereisten van de stembankpolitiek, waarom iemand dit zou doen. Ik denk dat er een groter onderliggend probleem is met betrekking tot de ruimte die wordt gegeven aan separatisten, aan extremisten, aan mensen die geweld voorstaan. Ik denk dat het niet goed is voor relaties en niet goed voor Canada,” zei hij.

Een screenshot van het tableau in Brampton met de moord op Indira Gandhi. (Twitter/@BalrajDeol4)

“Als je naar hun geschiedenis kijkt, zou je denken dat ze leren van de geschiedenis en dat ze die geschiedenis niet graag herhalen. Het is echter niet slechts één incident, hoe schandalig het ook mag zijn,” zei hij.

Gevraagd naar rapporten van de Canadese NSA waarin India werd bekritiseerd voor commentaar op de interne kwestie van Canada, zei Jaishankar: “De zin die in me opkwam is eigenlijk een Hindi-uitdrukking die ‘ulta chor kotwal ko datey’ (de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet)… Als iemand een klacht heeft, hebben wij een klacht over Canada,” zei hij.

Canada's Hoge Commissaris voor India, Cameron MacKay, heeft het incident veroordeeld. “Ik ben geschokt door berichten over een evenement in Canadadat de moord op de overleden Indiase premier Indira Gandhi vierde. Er is in Canada geen plaats voor haat of voor de verheerlijking van geweld. Ik veroordeel deze activiteiten ten stelligste', tweette hij.

Het fragment van zes seconden werd op 6 juni op Twitter gedeeld door ene Balraj Deol, die zei dat de praalwagen deel uitmaakte van een 5 km lange parade in Brampton op 4 juni. Volgens het Twitter-profiel van Deol komt hij uit Brampton.

De wagen beeldde Indira Gandhi af in een met bloed bevlekte witte sari, met haar handen omhoog, terwijl twee mannen met tulbanden geweren op haar richtten. Op een poster op de achtergrond stond “Revenge of attack on Shri Darbar Sahib”.

Advertentie

Een PTI-rapport zei dat de parade was georganiseerd door enkele Khalistani-elementen in Brampton.

Over de activiteiten van Khalistani-elementen, zei Jaishankar dat India ook problemen heeft in het VK en Australië, behalve in Canada.

“Ons punt is dat ze een zeer kleine minderheid vormen. Ze vertegenwoordigen geen enkele belangrijke mening. Ons pleidooi (aan deze landen) was dat u begrijpt dat dit marginale elementen zijn, extremistische elementen; ze zijn niet goed voor jou, ze zijn niet goed voor ons, ze zijn niet goed voor de relatie,” zei hij.

Advertentie

“Het is geen boodschap die beperkt is tot Canada. Canada kwam naar voren omdat je het hebt grootgebracht en er zijn onlangs bepaalde dingen gebeurd in Canada. Als het ergens (anders) was gebeurd, zouden we dezelfde dingen hebben gezegd”, zei Jaishankar.

Het congres veroordeelde het incident en vroeg de regering om het op te nemen met de Canadese regering. “We dringen er bij de regering op aan om de Canadese Hoge Commissaris op te roepen en serieus te protesteren en duidelijk tegen de Canadese regering te zeggen dat anti-Indiase activiteiten onaanvaardbaar zijn en dat we die niet tolereren. En als je ze nog steeds toestaat, zullen er sancties volgen', zei de algemeen secretaris van het Congres, Randeep Surjewala, op een persconferentie.

“Wat doet de Modi-regering? Indira Gandhi was de premier van India, niet alleen de leider van de congrespartij. Ze werd op de vloer van het parlement beschreven als 'Durga' door niemand minder dan A B Vajpayee… De moord op een voormalige premier wordt gevierd en de premier van India zegt geen woord. Waarom kan hij zijn telefoon niet opnemen en met zijn tegenhanger in Canada spreken? dat dergelijke anti-Indiase activiteiten plaatsvinden op de bodem van een vreemd land… hoe is het toegestaan,' zei hij, eraan toevoegend dat het tableau verwerpelijk en verwerpelijk was.

Congresleider Milind Deora deelde woensdagavond de videoclip: “Als indiaan ben ik geschokt door de 5 km lange parade die plaatsvond in de stad Brampton, Canada, waarin de moord op Indira Gandhi’s 8230; Het gaat niet om partij kiezen, het gaat om respect voor de geschiedenis van een natie en de pijn veroorzaakt door de moord op de premier. Dit extremisme verdient universele veroordeling en een eensgezind antwoord.”

“Dit is verwerpelijk en Dr. S. Jaishankar zou dit krachtig moeten opnemen bij de Canadese autoriteiten”, tweette Jairam Ramesh, AICC algemeen secretaris belast met communicatie.

Lees ook

Internationale scheidsrechter aan het woord: 'Ik zag Brij Bhushan naast haar staan, s…

Odisha train tragedie : Video legt de laatste momenten vast voordat Coromandel Expr…

Cycloon Biparjoy wordt de komende 36 uur intenser: IMD

Rajiv Gandhi weigerde ex-premiers, hun familie onder SPG-bescherming…Advertentie

“De walgelijke gebeurtenis van Brampton… dwingt premier Modi om boven partijdige belangen uit te stijgen en zich uit te spreken tegen het toestaan ​​van dergelijke evenementen. Waarom heeft EAM S Jaishankar de Canadese Hoge Commissaris nog niet ontboden? In zijn briefing van vandaag gaf S Jaishankar een algemene verklaring, in plaats van specifiek Indiraji's martelaarschap te erkennen. Waarom wendde hij zich af en veroordeelde hij de gebeurtenis niet ondubbelzinnig? We eisen een krachtig antwoord van de premier zelf, en de EAM en de Indiase Hoge Commissie in Canada moeten stevige stappen ondernemen om de woede van 140 crore Indianen over te brengen”, tweette de algemeen secretaris van de AICC, KC Venugopal.

© The Indian Express (P) Ltd