In de VS ademen miljoenen gevaarlijke lucht in terwijl rook van Canadese bosbranden de grens oversteekt

0
33

Rook van Canadese bosbranden stroomde woensdag de Amerikaanse oostkust en het middenwesten binnen, bedekte de hoofdsteden van beide landen in een ongezonde waas, hield vluchten op grote luchthavens tegen, stelde Major League Baseball-wedstrijden uit en zette mensen ertoe aan om uit het gezicht van de pandemie te vissen maskers.

Canadese functionarissen vroegen andere landen om extra hulp bij het bestrijden van meer dan 400 branden in het hele land die al 20.000 mensen ontheemd hebben gemaakt. Lucht met gevaarlijke vervuilingsniveaus strekte zich uit naar het grootstedelijk gebied van New York, de centrale staat New York en delen van Pennsylvania en New Jersey. Enorme tongen van ongezonde lucht strekten zich uit tot in North Carolina en Indiana en troffen miljoenen mensen.

“Ik kan de lucht proeven”, zei Dr. Ken Strumpf in een Facebook-bericht uit Syracuse, New York, dat was gehuld in een amberkleurig lijkkleed. Van de rook, zo vertelde hij later aan de telefoon, werd hij zelfs een beetje duizelig.

De luchtkwaliteitsindex, een metriek van de Amerikaanse Environmental Protection Agency voor luchtverontreiniging, overschreed soms de duizelingwekkende 400 in Syracuse, New York City en Lehigh Valley in Pennsylvania. Een niveau van 50 of lager wordt als goed beschouwd; alles boven de 300 wordt als 'gevaarlijk' beschouwd, terwijl zelfs gezonde mensen wordt geadviseerd om fysieke activiteit buitenshuis te beperken.

In Baltimore droeg Debbie Funk een blauw chirurgisch masker terwijl zij en echtgenoot, Jack Hughes, hun dagelijkse wandeling maakten rond Fort McHenry, een nationaal monument met uitzicht op de rivier de Patapsco. De lucht hing dik boven het water en verduisterde de horizon.

Gebouwen in Lower Manhattan in New York worden gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de rook van Canadese bosbranden op 6 juni 2023. (AP)

“Ik liep vanmorgen naar buiten en het was als een rookwolk”, zei Funk.

>

Canadese functionarissen zeggen dat dit het ergste natuurbrandseizoen ooit in het land wordt. Het begon vroeg op een droger dan normaal terrein en versnelde zeer snel, waardoor de brandbestrijdingsmiddelen in het hele land uitgeput raakten, aldus brandweer- en milieufunctionarissen.

Advertentie

Rook uit de branden in verschillende delen van het land trekt sinds vorige maand de VS binnen, maar nam toe met recente branden in Quebec, waar ongeveer 100 woensdag als onbeheersbaar werden beschouwd – wat verontrustend genoeg de nationale Clean Air Day was in Canada. /p>

De rook was zo dik in het centrum van Ottawa, de hoofdstad van Canada, dat kantoortorens aan de overkant van de rivier de Ottawa nauwelijks zichtbaar waren.

New York Yankees’ Clarke Schmidt gooit op Tim Anderson van Chicago White Sox tijdens de eerste inning van een honkbalwedstrijd op dinsdag 6 juni 2023 in New York. Rook van Canadese bosbranden is de Verenigde Staten binnengedrongen, wat sinds mei heeft geleid tot een aantal waarschuwingen voor de luchtkwaliteit. (AP)

In Toronto zei Yili Ma dat haar wandelplannen waren geannuleerd en dat ze afzag van restaurantterrassen, een geliefde Canadese zomertraditie.

Advertentie

“Ik heb mijn masker meer dan een jaar opgeborgen, en nu zet ik mijn masker op sinds gisteren,” zei hij. klaagde de 31-jarige.

De premier van Quebec, François Legault, zei dat de provincie momenteel de capaciteit heeft om ongeveer 40 branden te blussen – en de gebruikelijke versterkingen uit andere provincies staan ​​onder druk door branden in Nova Scotia en elders.

De woordvoerder van het Canadian Interagency Forest Fire Centre, Jennifer Kamau, zei dat er meer dan 950 brandweerlieden en ander personeel zijn gearriveerd uit de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, en dat er binnenkort meer zullen volgen.

In Washington zei de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, dat president Joe Biden meer dan 600 brandweerlieden en uitrusting naar Canada heeft gestuurd. Zijn regering heeft contact opgenomen met enkele Amerikaanse gouverneurs en lokale functionarissen over het verlenen van hulp, zei ze.

De grootste stad in Noord-Quebec – Chibougamau, met ongeveer 7.500 inwoners – werd dinsdag geëvacueerd en Legault zei dat de ongeveer 4.000 inwoners van de stad Mistissini in het noorden van Cree waarschijnlijk woensdag zouden moeten vertrekken. Maar later op de dag zei Mistissini-chef Michael Petawabano dat zijn gemeenschap veilig blijft en vroeg hij de inwoners te wachten op instructies van Cree-functionarissen.

Advertentie

Oost-Quebec kreeg woensdag wat regen, maar de in Montreal gevestigde meteoroloog Simon Legault uit Environment Canada zei dat er dagenlang geen significante regen wordt verwacht in de afgelegen gebieden van centraal Quebec, waar de bosbranden heviger zijn.

De meteoroloog van de Amerikaanse National Weather Service, Zach Taylor, zei dat het huidige weerpatroon in het midden en oosten van de VS in wezen in rook opgaat. Wat regen zou dit weekend of begin volgende week moeten helpen om de lucht enigszins te zuiveren in het noordoosten en de Mid-Atlantische Oceaan, hoewel meer grondige verlichting zal komen door de branden in te dammen of te blussen, zei hij.

Nieuw De gouverneur van York, Kathy Hochul, zei dat 1 miljoen N95-maskers beschikbaar zouden zijn bij staatsfaciliteiten. De stranden van New York City werden gesloten en burgemeester Eric Adams zei tegen de bewoners dat ze zoveel mogelijk binnen moesten blijven, aangezien de rook uit de skyline sijpelde. Dierentuinen in de Bronx en Central Park sloten vroeg en brachten hun dieren naar binnen.

Advertentie

De Federal Aviation Administration onderbrak enkele vluchten naar LaGuardia Airport en vertraagde vliegtuigen naar Newark Liberty en Philadelphia omdat de rook het zicht beperkte. Het droeg ook bij aan vertraagde aankomsten op Dulles International Airport buiten Washington, waar een zware waas het Washington Monument omhulde en de annulering van buitentours dwong.

Major League Baseball stelde wedstrijden in New York en Philadelphia uit, en zelfs een indoor WNBA-wedstrijd in Brooklyn werd afgeblazen. Op Broadway had 'Killing Eve'-ster Jodie Comer moeite met ademhalen en verliet de matinee na 10 minuten; de show begon opnieuw met een understudy, zeiden showpublicisten. In Central Park werden de populaire openluchtvoorstellingen van Shakespeare in the Park uitgesteld tot vrijdag.

Advertentie

Scholen in meerdere staten hebben sport en andere buitenactiviteiten geannuleerd en de pauze naar binnen verschoven. Live paardenraces werden woensdag en donderdag afgelast in Delaware Park in Wilmington. Organisatoren van Global Running Day, een virtuele 5K, adviseerden deelnemers om hun plannen aan te passen aan de luchtkwaliteit.

New Jersey sloot vroegtijdig staatskantoren en sommige politieke demonstraties op plekken van Manhattan tot Harrisburg, Pennsylvania, werden naar binnen verplaatst of uitgesteld. Opvallende Hollywood-schrijvers werden van piketlijnen gehaald in het grootstedelijk gebied van New York.

De rook verergerde de gezondheidsproblemen van mensen zoals Vicki Burnett, 67, die astma heeft en ernstige aanvallen van bronchitis heeft gehad.

>

Nadat ze woensdagochtend haar honden had uitgelaten in Farmington Hills, Michigan, zei Burnett: “Ik kwam binnen en begon te hoesten en sprong weer in bed.” Toch benadrukte ze dat ze bezorgd is om Canadezen, niet alleen om zichzelf.

Lees ook

Voormalig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, aangeklaagd in geheim document…

Dramatische opwarming van de Stille Oceaan, El Nino keert na 7 jaar terug, verklaar…

< img src="https://images.indianexpress.com/2021/09/John-Kirby-AP.jpeg?resize=450,250" />

China gaat spionagebasis bouwen in Cuba, zeggen media; VS en Cuba twijfelen over…

Satellietbeelden voor en na laten een zware tol zien van de instorting van de Oekraïense dam

“Het is jammer en ik heb er wat problemen mee, maar er zou hulp voor hen moeten zijn, ' zei ze.