IMD kondigt de aankomst van de moesson aan, maar zal minstens een week zwak blijven

0
34

De Meteorologische Dienst van India (IMD) heeft donderdag het begin van de moesson in India uitgeroepen, maar de wijdverbreide, kenmerkende moessonregens zouden minstens tot volgende week moeten wachten.

De IMD zei dat Kerala de afgelopen 24 uur veel regen heeft gehad. De bewolking nam ook toe boven de zuidoostelijke Arabische zee, en de kracht van de westenwinden in de lagere niveaus is toegenomen en bedraagt ​​ongeveer 19 knopen. Dit voldoet aan de voorwaarden voor het begin van de moesson. In ieder geval de afgelopen 20 jaar is het begin van de moesson nooit later dan 8 juni gebeurd.

Het begin wordt uitgeroepen wanneer van de 14 geselecteerde meteorologische stations aan de kust van Kerala, ten minste 60 procent, dat zijn er ten minste negen, gedurende twee opeenvolgende dagen ten minste 2,5 mm regen krijgt. Het begin markeert de formele start van het vier maanden durende moessonseizoen, dat ongeveer 75 procent van de jaarlijkse regenval in India veroorzaakt. Er zijn een paar andere begeleidende criteria, met betrekking tot windsnelheid en -druk, waaraan tegelijkertijd ook moet worden voldaan.

Opmars van Southwest Monsoon (IMD)

Maar dit begin zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met een 'zachte landing' en de moesson zal naar verwachting zwak blijven voor nog minstens een week, dankzij de ontwikkeling van cycloon Biparjoyin de Arabische Zee. Normaal gesproken verspreidt de moesson zich door het grootste deel van Zuid-India en tegen 10 juni in ten minste de helft van Maharashtra. Vanaf nu blijft de noordelijke grens van de moesson echter zo ver in het zuiden als centraal Sri Lanka liggen.

Uitgelegd

Onzekerheid over hoeveelheid regen

Het begin is een opluchting, maar er blijft onzekerheid over de hoeveelheid regen deze moesson. Op de korte termijn kan de Biparjoy-cycloon een paar dagen lang in gematigde regenval resulteren. Een grotere bedreiging is de impact van de zich ontwikkelende El Nino in de equatoriale Stille Oceaan. De El Nino zal naar verwachting in juli op volle sterkte komen, wat een negatieve invloed kan hebben op de regenval in augustus en september.

De Biparjoy-cycloon, die naar verwachting op 13 juni zal uitgroeien tot een zeer zware cycloonstorm, is momenteel gestationeerd op ongeveer 850 km ten zuidwesten van Goa in de Arabische Zee, en beweegt zich met lage snelheid noordwaarts. Deze cycloon zal naar verwachting de komende dagen regen veroorzaken langs de hele westkust van het land, van Kerala tot Gujarat.

Maar de cycloon zal hoogstwaarschijnlijk ook de versterking van het moessonsysteem voorkomen en de penetratie ervan over het Indiase vasteland verder vertragen. De noordwaartse voortgang van de moesson zal waarschijnlijk niet op de normale manier plaatsvinden totdat de cycloon volgende week afneemt.

Lees ook | Wat is het 'begin' van de moesson en wat betekent een vroeg begin boven Kerala?

Mei en juni, en oktober en november zijn de gunstigste maanden voor de vorming van cyclonen in de Arabische Zee. Er zijn aanwijzingen dat zwakke moessonsystemen bijdragen aan de vorming van cyclonen in dit deel.

Lees ook

Internationale scheidsrechter aan het woord: 'Ik zag Brij Bhushan naast haar staan, z…

CBI registreert 6 FIR's, vormt SIT om geweld in Manipur te onderzoeken

Cyclone Biparjoy wordt de komende 36 uur intenser: IMD

Sloop begint bij Odisha-school die handelde als mortuarium na treintragedieAdvertentie

Hoewel een laat begin niet noodzakelijkerwijs een slechte moesson betekent in termen van hoeveelheid regen, verkleint het wel de kans om gewassen te zaaien.