I USA puster millioner inn farlig luft når røyk fra kanadiske skogbranner krysser grensene

0
37

Røyk fra kanadiske skogbranner strømmet inn i den amerikanske østkysten og Midtvesten onsdag, dekker hovedstedene i begge nasjoner i en usunn dis, stopper flyreiser på store flyplasser, utsatte Major League Baseball-kamper og fikk folk til å fiske ut ansiktet fra pandemien. masker.

Kanadiske tjenestemenn ba andre land om ytterligere hjelp til å bekjempe mer enn 400 branner over hele landet som allerede har fordrevet 20 000 mennesker. Luft med farlige nivåer av forurensning strakte seg inn i hovedstadsområdet i New York, sentrale delstaten New York og deler av Pennsylvania og New Jersey. Massive tunger med usunn luft strakte seg så langt som til North Carolina og Indiana, og påvirket millioner av mennesker.

“Jeg kan smake luften,” sa Dr. Ken Strumpf i et Facebook-innlegg fra Syracuse, New York, som var innhyllet i en ravgul pall. Røyken, sa han senere på telefon, gjorde ham til og med litt svimmel.

Luftkvalitetsindeksen, en US Environmental Protection Agency-måling for luftforurensning, oversteg svimlende 400 til tider i Syracuse, New York City og Pennsylvania's Lehigh Valley. Et nivå på 50 eller under anses som bra; alt over 300 anses som “farlig”, når selv friske mennesker anbefales å begrense fysisk aktivitet utendørs.

I Baltimore hadde Debbie Funk en blå kirurgisk maske mens hun og mannen, Jack Hughes, tok sin daglige tur. rundt Fort McHenry, et nasjonalt monument med utsikt over Patapsco-elven. Luften hang tykt over vannet og tilslørte horisonten.

Bygninger på nedre Manhattan i New York er delvis dekket av røyk fra kanadiske skogbranner 6. juni 2023. (AP)

“Jeg gikk utenfor i morges, og det var som en bølge av røyk,” sa Funk.

Kanadiske tjenestemenn sier at dette ser ut til å bli landets verste brannsesong noensinne. Det startet tidlig på tørrere terreng enn vanlig og akselererte veldig raskt, og tømte brannslokkingsressurser over hele landet, sa brann- og miljømyndigheter.

Annonse

Røyken fra brannene i forskjellige deler av landet har strømmet inn i USA siden forrige måned, men har forsterket seg med nylige branner i Quebec, hvor rundt 100 ble ansett som ute av kontroll onsdag – som, foruroligende nok, var den nasjonale Clean Air Day i Canada.< /p>

Røyken var så tykk i sentrum av Ottawa, Canadas hovedstad, at kontortårn rett over Ottawa-elven knapt var synlige.

New York Yankees’ Clarke Schmidt stiller til Chicago White Sox’s Tim Anderson under den første omgangen av en baseballkamp tirsdag 6. juni 2023 i New York. Røyk fra kanadiske skogbranner har reist inn i USA, noe som har resultert i en rekke luftkvalitetsvarsler siden mai. (AP)

I Toronto sa Yili Ma at turplanene hennes ble kansellert og at hun ga avkall på restaurantterrasser, en elsket kanadisk sommertradisjon.

Annonse

«Jeg la fra meg masken i over et år, og nå har jeg tatt på meg masken siden i går,” 31-åringen beklaget.

Quebec-premier François Legault sa at provinsen for øyeblikket har kapasitet til å bekjempe rundt 40 branner – og de vanlige forsterkningene fra andre provinser har blitt anstrengt av branner i Nova Scotia og andre steder.

Talsperson for Canadian Interagency Forest Fire Center, Jennifer Kamau, sa at mer enn 950 brannmenn og annet personell har ankommet fra USA, Australia, New Zealand og Sør-Afrika, og flere kommer snart.

I Washington sa pressesekretær Karine Jean-Pierre i Det hvite hus at president Joe Biden har sendt mer enn 600 brannmenn og utstyr til Canada. Administrasjonen hans har kontaktet noen amerikanske guvernører og lokale embetsmenn om å gi bistand, sa hun.

Den største byen i Nord-Quebec – Chibougamau, med rundt 7500 innbyggere – ble evakuert tirsdag, og Legault sa at de rundt 4000 innbyggerne i den nordlige Cree-byen Mistissini sannsynligvis vil måtte forlate onsdag. Men senere på dagen sa Mistissini-sjef Michael Petawabano at samfunnet hans fortsatt er trygt og ba innbyggerne om å vente på instruksjoner fra Cree-tjenestemenn.

Annonse

Østlige Quebec fikk litt regn onsdag, men meteorolog Simon Legault fra miljøet i Montreal, Canada sa at det ikke forventes regn av betydning på flere dager i de avsidesliggende områdene i det sentrale Quebec hvor skogbrannene er mer intense.

US National Weather Service-meteorolog Zach Taylor sa at det nåværende værmønsteret i det sentrale og østlige USA i hovedsak går i røyken. Noe regn bør bidra til å rydde luften noe i Nordøst- og Midt-Atlanteren denne helgen eller tidlig neste uke, selv om mer grundig lindring vil komme fra å begrense eller slukke brannene, sa han.

Ny York-guvernør Kathy Hochul sa at 1 million N95-masker ville være tilgjengelig ved statlige anlegg. New York City stengte strender, og ordfører Eric Adams ba innbyggerne holde seg innendørs så mye som mulig ettersom røyk smurte ut skyline. Dyrehager i Bronx og Central Park stengte tidlig og tok med dyrene sine inn.

Annonse

Federal Aviation Administration stoppet noen flyvninger på vei til LaGuardia Airport og bremset flyene til Newark Liberty og Philadelphia fordi røyken begrenset sikten. Det bidro også til forsinkede ankomster til Dulles internasjonale lufthavn utenfor Washington, der en kraftig dis omhyllet Washington-monumentet og tvang til kansellering av utendørsturer.

Major League Baseball utsatte kamper i New York og Philadelphia, og til og med en innendørs WNBA-kamp i Brooklyn ble avbrutt. På Broadway hadde «Killing Eve»-stjernen Jodie Comer pustevansker og forlot matinéen etter 10 minutter; showet startet på nytt med en understudie, sa showpublikister. I Central Park ble de populære utendørs Shakespeare in the Park-forestillingene utsatt til fredag.

Annonse

Skoler i flere stater avlyste sport og andre utendørsaktiviteter, og flyttet friminuttet inne. Live hesteveddeløp ble avlyst onsdag og torsdag i Delaware Park i Wilmington. Arrangører av Global Running Day, en virtuell 5K, rådet deltakerne til å justere planene sine i henhold til luftkvaliteten.

New Jersey stengte statlige kontorer tidlig, og noen politiske demonstrasjoner på steder fra Manhattan til Harrisburg, Pennsylvania, ble flyttet innendørs eller utsatt. Slående Hollywood-forfattere ble trukket fra streiker i New Yorks storbyområde.

Røyken forverret helseproblemer for mennesker som Vicki Burnett, 67, som har astma og har hatt alvorlige anfall med bronkitt.

Etter å ha tatt ut hundene hennes onsdag morgen i Farmington Hills, Michigan, sa Burnett: “Jeg kom inn og begynte å hoste og hoppet tilbake i sengen.” Likevel understreket hun at hun er bekymret for kanadiere, ikke bare seg selv.

Les også

Tidligere USAs president Donald Trump tiltalt i hemmeligstemplet dokument…

Dramatisk oppvarming i Stillehavet, El Nino kommer tilbake etter 7 år, erklærer…

>< img src="https://images.indianexpress.com/2021/09/John-Kirby-AP.jpeg?resize=450,250" />

Kina skal bygge spionbase på Cuba, sier media; USA og Cuba sår tvil om re…

Før-og-etter-satellittbilder viser store belastninger av Ukrainas damkollaps

“Det er uheldig, og jeg har noen problemer med det, men det burde være hjelp for dem, sa hun.