Hur du stoppar din PS5 från överhettning

0
61
Hannah Stryker/How-To Geek

Se till att din PS5 har tillräckligt luftflöde runt konsolens kanter så att den kan kyla sig själv ordentligt. Du bör också rengöra PS5 och dess omgivning regelbundet för att förhindra att damm ansamlas som kan fånga värme. Ta bort närliggande värmekällor som datorer och värmare, och installera fläktar inuti din underhållningsenhet om du använder en.

Sony’s PlayStation 5 är faktiskt en kraftfull PC i en liten, lätt rundad låda. När systemet är under belastning kan det slå ut en del allvarlig värme, vilket kan leda till överhettning. Här är några tips för att undvika det.

Så ser du om din PlayStation överhettas

Sony inkluderade ett meddelande som visas på skärmen när PlayStation 5-konsolen blir för varm, och låter dig veta att du måste vänta tills den svalnar innan du fortsätter använda den. Om detta misslyckas kan du se värmerelaterade plötsliga avstängningar ungefär som du skulle göra med en dator.

Var medveten om att bara för att din konsol känns varm eller suger ut mycket varm luft, betyder det inte nödvändigtvis att den är överhettad. PS5 är designad för att flytta bort varm luft från komponenter som genererar värme, och detta kommer att märkas mest när konsolen är belastad.

Fläkten på din PS5 kan också höras under hög belastning. Detta är i allmänhet inget du bör oroa dig för såvida det inte verkar som att fläkten ofta arbetar övertid, även när konsolen är i relativt viloläge.

RELATERAT: Behöver din Xbox eller PlayStation en kylfläkt?

Åtgärda PS5-överhettning genom att förbättra luftflödet

En av de bästa sakerna du kan göra för din konsol för att undvika överhettning eller värmerelaterade skador över tid är att se till att det finns tillräckligt med luftflöde som når konsolen. Detta innebär att man håller området runt konsolens kant fritt från föremål, att man inte placerar föremål ovanpå konsolen och att luftintags- och avgaspunkterna är fria.

Hannah Stryker/How-To Geek

På PlayStation 5 dras frisk luft in från toppen och framsidan av konsolen. Detta töms sedan ut från baksidan av konsolen. Sony rekommenderar att lämna cirka 4 tum (10 cm) “fritt utrymme runt varje sida av konsolen” för att säkerställa tillräckligt luftflöde.

PS5-överhettningsproblem kan orsakas av dammuppbyggnad

Damm, djurhår och annat oönskat skräp kommer att byggas upp runt luftintagen (överst och framtill) på din PS5 genom standardanvändning. Ju dammigare miljö du har, desto värre kan problemet bli. För att säkerställa att din PS5-konsol kan kyla sig själv tillräckligt, se till att tillräckligt med kall luft kan komma in i konsolen genom att regelbundet damma av intagen.

Du bör också damma av området omedelbart runt konsolen eftersom allt som lägger sig i närheten kan göra att damm som lägger sig inuti konsolen kommer att påverka termisk prestanda, så det är en bra idé att försöka begränsa mängden damm som kan tränga in i din konsol.

Kolla in iFixit’ 8217;s guide för att säkert suga damm från en PS5 utan att öppna den (och ogiltigförklara din garanti).

Undvik att innesluta din konsol

För att flytta bort värme från heta komponenter som minnesmoduler och system-on-chip behöver PlayStation 5 en pålitlig källa till kall luft. För optimal värmeväxling bör luften som kommer in i din konsol vara kallare än luften som kommer in i den. Temperaturen på den omgivande luften kan i hög grad påverkas av den inneslutna naturen hos vissa underhållningsenheter.

Om möjligt, placera din PlayStation 5-konsol på en hylla eller ett skåp som har öppna sidor för att förbättra luftflödet. Slutna utrymmen kan orsaka en ansamling av varm luft, som kommer att förvärras med tiden eftersom konsolen släpper ut mer och mer varm luft i det trånga utrymmet.

Till och med golvet kan vara en bättre plats för din konsol än ett slutet utrymme, även om du bör vara försiktig så att du inte placerar din PS5 på tyg som mattor och mattor eftersom detta kan fånga värme och hindra luftflödet ytterligare.

Effekterna av att hålla din konsol i ett begränsat utrymme är väldokumenterade. 2020 överhettades en PS5-skärmenhet när den visades i en Best Buy.

Ta bort närliggande värmekällor

Ovanpå bifogade utrymmen, närliggande värmekällor kan öka lufttemperaturen eller till och med värma upp PS5 direkt. Överväg att placera din konsol borta från dessa föremål. Detta kan vara en närliggande dator eller en annan konsol, en värmare eller värmekanal, servrar och nätverksutrustning eller hemmabiomottagare.

Även din tv kan vara en källa till oönskad värme, särskilt LED-modeller som använder en bakgrundsbelysning som strålar ut värme från skärmens baksida. Eftersom din PS5 är beroende av en TV för att fungera (såvida du inte använder en PSVR2), är det inte möjligt att placera dessa två föremål för långt ifrån varandra. Att flytta bort PS5 från baksidan av din tv (till exempel att placera den under skärmen) kan hjälpa.

Installera bättre ventilation i mediaskåp eller annat Möbler

Om du måste placera din PS5-konsol i ett skåp är inte allt hopp om bra värme ute. Genom att installera fläktar i själva skåpet kan du skapa ett system där varm luft ventileras och kall luft dras in för att kyla elektroniken inuti. Tänk på något som AC Infinity Airplate S5 som kommer i storlekarna 80 mm och 120 mm, har variabel hastighetskontroll och är designad för att vara tyst.

USB-drivna fläktar

AC Infinity AIRPLATE S5

Lägg till kyla till dina underhållningsskåp med AC Infinity Airplate S5.

Amazon

29,99 USD
 

Även om vissa mediaskåp redan kan innehålla ventiler eller förinstallerade fläktar, kommer de flesta inte att göra det. Du kan behöva bryta ut sticksågen för att installera dessa, men du kommer att vara tacksam att du gjorde det.

Direkt sol kan värma upp din konsol också

Om du inte riktigt använder din konsol på dagen kan du förmodligen ignorera detta, men även solen kan ha en värmande effekt på konsolen. Hur stark solen är i din del av världen kan göra skillnad. Om du bara spelar på natten och din PS5-konsol tillbringar hela dagen och väntar tålmodigt på att du ska komma hem från jobbet, finns det liten risk här.

Men om du föredrar att få lite speltid när du kan, undvik att använda din konsol under långvarig solexponering. Flytta den till en skuggig plats för att förhindra att solens strålar värmer upp konsolen i onödan.

Titta på dina omgivningstemperaturer

En varm konsol i ett svalt rum kan reglera temperaturen bättre än en varm konsol i ett varmt rum. Omgivningstemperaturen påverkar hur mycket värme som kan överföras från komponenterna, och detta är värt att överväga om du är orolig för att din konsol ska bli för varm.

Om du bor någonstans mycket varmt och inte har luftkonditionering, överväg att begränsa din PS5-användning under de varmaste timmarna på dygnet. Sony anger en driftstemperatur på mellan 41ºF (5ºC) och 95ºF (35ºC). Bli inte förvånad om din konsol visar tecken på överhettning om din omgivningstemperatur överstiger den övre delen av detta intervall.

Överväg att köra en luftkonditionering, öppna ett fönster eller vänta tills temperaturen har sjunkit innan du startar konsolen.

Öppna och rensa ut dammet

Om din konsol fortfarande är under garanti och du misstänker att överhettning är ett problem (och ett problem som din nuvarande inställning är #8217;inte bidrar till) så bör du kontakta Sony och låta dem oroa sig för det. Kontakta PlayStation Support och skicka in din konsol för reparation.

Öppna inte konsolen själv om du inte är säker på att du inte längre är under garantiperioden och Sony kommer inte att hjälpa dig. Även om så är fallet, kanske du kan ordna någon form av reparation med Sony, även om du kanske får betala för allt arbete som behöver slutföras.

Om du hellre vill ta spelar roll i dina egna händer, du kan öppna upp din konsol och rensa ut dammet med en burk med tryckluft. Du hittar instruktioner om iFixit tillsammans med en video som visar hur du öppnar, tar isär och rengör din konsol.

Spela upp video

Värme kan skada din konsol med tiden

En konsol som blir för varm kan skadas som förkortar dess livslängd. Dammuppbyggnad kan förhindra att kylsystemet fungerar korrekt, vilket innebär att fläkten måste arbeta övertid för att försöka kyla ner konsolen. Utöver detta är en konsol som alltid är varm högljudd.

Gör din PS5 en tjänst genom att se till att den har utrymme att andas, och se till att du rengör dammet från konsolen och dess omgivningar och var uppmärksam på den omgivande temperaturen.

Ta reda på vad du mer kan göra för att förhindra att din teknik överhettas.

LÄS NÄSTA

  • › 10 Plex-funktioner du bör använda
  • › Så här jordar du dig själv medan du arbetar på en dator
  • › Så här ansluter du ditt Spotify-konto till Discord
  • › Priset på Apple Vision Pro är inte så galet som det verkar
  • › Mozilla Thunderbird’s nästa stora uppdatering är nu i beta
  • › Din favorit Reddit-app är på väg att stängas av