Het bizarre verhaal achter de ‘sloop’ van de Naga Club

0
40

Het kantoor van de iconische eeuwenoude Naga Club, die in 2017 nieuw leven werd ingeblazen, werd op 27 mei vernield en gedeeltelijk afgebroken. De vernietiging van het monumentale gebouw uit het koloniale tijdperk – gelegen in het hart van Kohima, de hoofdstad van Nagaland – leidde tot wijdverbreide veroordeling en de oprichting van een speciaal onderzoeksteam (SIT) om de zaak te onderzoeken. Drie mensen werden prompt gearresteerd.

Pas later bleek dat de leden die de club nieuw leven hadden ingeblazen achter de middernachtelijke sloopoperatie zaten – omdat ze de zittende bewoners niet konden krijgen om te verhuizen. Maar dit is geen gewoon civiel geschil. Hieraan gekoppeld is de aanspraak op de nalatenschap van de Naga Club, waarvan bekend is dat deze de eerste zaden van het Naga-nationalisme heeft geplant.

De Naga Club 1918: de grond voor Naga-nationalisme

Vaak beschreven als de eerste Naga-organisatie met vertegenwoordiging van alle onderstammen van de gemeenschap, werd de Naga Club in 1918 opgericht met als doel “alle Naga's te verenigen”.

De verhalen over het ontstaan ​​ervan lopen uiteen. Sommigen zeggen dat de club werd opgericht toen een groep mannen uit verschillende Naga-onderstammen – onderdeel van het Labour Corps tijdens de Eerste Wereldoorlog – terugkeerde uit Frankrijk. Ze voelden de behoefte aan een gemeenschappelijk platform om verschillende Naga-stammen te “verenigen” en vormden daarom de Naga Club. Weer anderen zeggen dat het is opgericht door het personeel van de Britse plaatsvervangend commissaris in Kohima om gratis onderdak te bieden aan Naga's die uit afgelegen gebieden kwamen.

Een deel van het gebouw van de Naga Club werd in de vroege uurtjes van 27 mei gesloopt. na de sloop eisten de ambtsdragers van de opnieuw samengestelde Naga Club de verantwoordelijkheid op voor de daad. (Express-foto)

Hoe dan ook, de consensus is dat de Naga Club het pad heeft geëffend voor de Naga-strijd voor zelfbeschikking. Dit is geworteld in een incident in 1929, toen de Simon-commissie India bezocht. De clubleden dienden een memorandum in bij de Commissie, waarin ze hen vroegen de Naga's buiten het “hervormde bestuursstelsel” te houden dat de Britten van plan waren in te voeren voor India.

Velen beschrijven dit verzoek om “de Naga's met rust te laten” als de eerste geregistreerde articulatie van Naga's politieke aspiraties waarop de Naga-zoektocht naar zelfbeschikking staat. In de jaren vijftig gaf de Naga National Council, opgericht door de legendarische Angami Z Phizo, het Naga-nationalisme een meer gedefinieerd doel: een soeverein thuisland. Er volgde een gewapende strijd – de langstlopende opstand van het onafhankelijke India. Verschillende Naga-groepen zijn momenteel in gesprek met de regering van de Unie, maar een oplossing blijft ongrijpbaar.

Verval en een 'revival'

Na de onafhankelijkheid werd de Naga Club grotendeels slapend of, zoals sommige zeggen, ging door een “pauze”, met dank aan de politieke turbulentie in de staat.

Advertentie

Dat betekende dat de kantoren van de Naga Club – een bungalow gebouwd in de jaren dertig – werden overgenomen door het staatsbosbeheer. Toen, in 1983, werd het het kantoor van de Naga Students 'Federation (NSF), de topstudentenorganisatie in Nagaland. Later huisvestte een deel van het gebouw ook de kantoren van de All Nagaland College Students’ Union, de Kohima-persclub en andere commerciële winkels. In 2017 kwam een ​​groep mensen, die beweerden afstammelingen te zijn van de oorspronkelijke oprichters van de Naga Club, samen om de club nieuw leven in te blazen en in 2018 het honderdjarig bestaan ​​te vieren.

Ook in Premium | Een groep Naga's leidt India's eerste repatriëringsinspanningen van overzeese voorouderlijke overblijfselen

Een incident van vandalisme

De heropleving was echter omstreden, waarbij ook de NSF zijn aanspraak op de club maakte. Het conflict bereikte een dramatisch hoogtepunt in de vroege uurtjes van 27 mei, toen een deel van het gebouw van de Naga Club werd gesloopt. De NSF, de huidige bewoners van het gebouw, diende een FIR in tegen “onbekende onverlaten”. De klacht werd geregistreerd op het politiebureau van Noord-Kohima onder verschillende secties, waaronder huisvredebreuk, inbraak, criminele samenzwering, onder andere.

Toen de veroordelingen binnenstroomden, vormde de regering snel een SIT. Minister-president Neiphiu Rio zei: “Respect voor privé- en openbare eigendommen is fundamenteel in een beschaafde samenleving. Ik doe een beroep op alle weldenkende burgers om vrede en harmonie te bewaren.”

Advertentie

De NSCN-IM, de grootste en meest invloedrijke gewapende groepering van Naga, noemde het vandalisme “een daad van waanzin”, wat een “belediging was voor de identiteit van de Naga-vrijheidsbeweging”.

De twist< /h2>

Een dag na de sloop eisten de ambtsdragers van de opnieuw samengestelde Naga Club de verantwoordelijkheid op. Ze redeneerden dat ze in feite de “bonafide eigenaren van de grond en het gebouw” waren.

De president van de club, Kuolachalie Seyie, diende een vervroegde borgtocht in en diende een verzoekschrift in bij de Kohima Bench van het Gauhati High Court om de FIR van de NSF te vernietigen. De publiciteitscel van de opnieuw samengestelde club gaf ook een verklaring af waarin ze de FIR van NSF “ergerlijk” en “ongegrond” noemden. De rechtbank heeft maandag de zaak afgehandeld en Seyie “absolute pre-arrestatie borgtocht” verleend, onder bepaalde voorwaarden, waaronder verschijnen voor de opsporingsambtenaar als en wanneer gedagvaard.

Een civiel geschil

Volgens nieuwe clubleden werd het gebouw op 7 april 1983 verhuurd aan de studentenorganisatie door de Naga Club op verzoek van eerstgenoemde. Als huurders was de NSF echter in gebreke gebleven bij het betalen van haar Rs 500 maandelijkse huur (met uitzondering van de eerste maand in 1983), beweerden de clubleden.

Ze zeiden dat ze de afgelopen jaren verschillende ontruimingsbevelen naar de NSF hadden gestuurd, maar dat deze niet had gereageerd. “Het is NSF die de Naga Club onwettig en gedwongen bezet”, zeiden ze in een brief aan de politie.

Advertentie

De clubleden beweerden ook dat ze hadden geprobeerd contact op te nemen met de NSF voor besprekingen, maar deze had geweigerd. “Het gebouw was vervallen en we moesten het herbouwen…onze huurder praatte niet met ons, negeerde de ontruimingsbevelen…daarom waren we gedwongen het gebouw te slopen…omdat er geen ruimte was voor dialoog”, zei Seyie. In een persbericht zei de club dat de stap niet was om het gebouw te claimen als “eigendom voor persoonlijk gewin”, maar om de club om te bouwen tot “een monumentaal gebouw met meerdere verdiepingen dat past bij de onschatbare erfenis van de Naga's.”

>

De NSF zei daarentegen dat de leden van de Naga Club in 1983 hun hulp hadden gezocht om het gebouw terug te vorderen van de bosbouwafdeling. In ruil daarvoor werd de jeugdorganisatie de “huurder” van de Naga Club op basis van “goede instemming van wederzijds begrip”. De aanvraag voor huur, zeggen ze, was alleen voor “juridisch bewijs” dat de Naga Club-leden de oorspronkelijke eigenaren van het gebouw waren.

Advertentie

De NSF beweert dat het sindsdien niet alleen de “bewaarder” van het onroerend goed is geworden, maar ook een die de erfenis van de club naar voren heeft gebracht. De nieuw opgerichte club, zegt de NSF, is niet legitiem. “Hoe betaalt NSF huur van mei 1983 tot welke datum dan ook aan een organisatie die pas in 2017/18 is opgericht?” zo staat in een verklaring.

In 2018 vierde de NSF 100 jaar Naga Club – in een ceremonie los van de viering van de opnieuw samengestelde Naga Club.

Lees ook

Internationale scheidsrechter aan het woord: 'Ik zag Brij Bhushan staat naast haar, s…

Cyclone Biparjoy wordt de komende 36 uur intenser: IMD

Odisha treintragedie: video legt laatste momenten vast voor Coromandel Expr. ..

CBI registreert 6 FIR's, vormt SIT om geweld in Manipur te onderzoeken Advertentie

De voorzitter van de studentenorganisatie, Kegwayhun Tep, had in een verklaring gezegd dat de nieuwe Naga Club “plotseling werd gevormd” om te “kapen” hun feesten. Het voegde eraan toe: “De NSF is de nederige beheerder van het Naga clubgebouw. Het nam de verantwoordelijkheid om de club terug te vorderen van de regering – het was op zich een politiek statement… [De NSF heeft] enkele van de symbolische dingen die ze achterlieten standvastig beschermd, gepromoot en veiliggesteld.”