Een op de vijf gezonde mensen kan prediabetes hebben, zegt onderzoek, maar eenvoudige tests kunnen de aandoening vroegtijdig opsporen

0
49

Moeten we in een diabetesgevoelig land als India de glucosespiegels veel eerder controleren om ervoor te zorgen dat we niet eens in het stadium van prediabetes komen? Het is mogelijk dat wetenschappers een nieuwe methode hebben ontwikkeld om vroege tekenen op te vangen dat het lichaam er niet in slaagt de bloedglucosewaarden onder controle te houden voordat het prediabetische niveaus bij patiënten bereikt. Door gebruik te maken van continue glucosemonitors (CGM's), ontdekte een Amerikaanse studie, die gebruik maakte van Indiase testcases, dat een op de vijf gezonde personen het glucosemetabolisme heeft van een prediabeticus. De studie is geldig omdat het gaat over het stoppen van de stille progressie van diabetes, maar experts zijn van mening dat continue glucosemonitoring in India met een hoge prevalentie van diabetes een kostbare aangelegenheid kan zijn. Ze pleiten echter voor eenvoudigere manieren om de reactie van het lichaam op suiker te controleren.

Een nieuwste onderzoekspaper van een uitgebreide epidemiologische studie, gefinancierd door ICMR en gepubliceerd in The Lancet, benadrukt de last van diabetes in het land. De nieuwe nationale schattingen laten zien dat er in 2021 101 miljoen Indiërs waren met diabetes en 136 miljoen mensen met prediabetes.

Waarom is de nieuwe studie belangrijk voor India?

Onlangs gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings: Digital Health, onderzoekers van Klick Labs, VS, omvatten 384 mensen uit India, die waren uitgerust met een CGM en beoordeeld door een arts gedurende een periode van twee weken. Nadat de sensor op de arm is aangebracht, meet het apparaat automatisch de interstitiële glucoseconcentratie zo vaak als elke vijf minuten, waardoor meerdere dagelijkse vingerprikken niet meer nodig zijn. Onderzoekers pasten vervolgens hun wiskundige model toe op de gegevens verzameld van de CGM en ontdekten dat ongeveer een op de vijf studiedeelnemers, die volgens medische normen als gezond werden beschouwd, eigenlijk een glucosemetabolisme had dat vergelijkbaar was met die met prediabetes. “Voor mensen met diabetes kunnen de bloedglucosewaarden stijgen en dalen als een wilde achtbaanrit met steile dalingen en pieken”, zegt Jaycee Kaufman, hoofdauteur van de studie en onderzoekswetenschapper bij Klick Labs. “Interventie bij deze populatie zou de kans op progressie naar volledige diabetes kunnen beperken,” voegde hij eraan toe.

Prediabetes begrijpen en manieren om het te volgen

“Auteurs in deze studie hebben CGM's gebruikt om 20 procent van de mensen te identificeren onder 'normale en gezonde' individuen van wie de suikerspiegel gedurende een bepaald moment van de dag lijkt te stijgen en in feite enkele metabole afwijkingen kunnen hebben. In India hebben we deze pre-prediabetische risicogroep echter geïdentificeerd door gebruik te maken van de orale glucosetolerantietest en de uurwaarde”, zegt dr. V. Mohan, voorzitter van het Dr. Mohan's Diabetes Specialties Centre, Chennai. Hij voegt eraan toe dat de auteurs van deze studie suggereren dat er een stadium zou kunnen zijn vóór het prediabetische stadium en dat dit wordt aangeduid als verminderde glucosehomeostase. “Dit is niet nieuw voor ons en we stellen al een tijdje voor dat we ons moeten richten op de groep met verhoogde uurwaarden in de orale glucosetolerantietest. We noemden deze groep als beginnende glucose-intolerantie, een voldoende goede indicator voor de toekomst,” voegt hij eraan toe.

Waarom een ​​orale glucosetolerantietest eenvoudiger kan zijn

< p>Een orale glucosetolerantietest identificeert afwijkingen in de manier waarop het lichaam na een maaltijd met glucose omgaat – vaak voordat de nuchtere bloedglucosespiegel normaal wordt. Als de nuchtere waarde hoger is dan 126 mg/dl en de waarde na twee uur na vasten hoger is dan 200 mg/l in de orale glucosetolerantietest, wordt dit gedefinieerd als diabetes. Als de nuchtere waarden tussen 100-125 liggen en de waarden na twee uur tussen 140-199 liggen, wordt de patiënt geclassificeerd als prediabetisch. Nuchtere waarden onder de 100 en waarden na twee uur van minder dan 140 worden als normaal bestempeld.

Volgens dr. Mohan omvatte deze test voorheen het verzamelen van vijf bloedmonsters (nuchtere waarde – en met een interval van respectievelijk 30, 60 en 90 minuten). Dat is gewijzigd en op dit moment worden alleen nuchtere waarden en waarden van twee uur overwogen om prediabetes en diabetes te diagnosticeren. “We blijven nog steeds drie bloedmonsters controleren (nuchter, 60 en 90 minuten). Het normale niveau bij een gezond individu zou een nuchtere waarde onder de 100 betekenen en een uurwaarde die onder de 140 blijft. Als de uurwaarde echter meer dan 155 mg is, houden we de individuen nauwlettend in de gaten en vinden dat ze gaan door met het ontwikkelen van prediabetes. Daarom worden degenen met verhoogde waarden van een uur gevolgd en gevraagd om hun levensstijl aan te passen, koolhydraten en calorieën te verminderen, meer te bewegen en maatregelen te nemen om het stressniveau te verlagen. Als men zich op deze groep richt, kunnen we niet alleen diabetes voorkomen, maar voorkomen dat ze doorgroeien naar het prediabetische stadium. We hebben aangedrongen op waarden van één uur om degenen te identificeren die kunnen overgaan op prediabetes of diabetes,” voegt dr. Mohan toe.

Waarom vroege detectie belangrijk is, maar de kosten van CGM's een beperkende factor zijn

Advertentie

Volgens de WHO is meer dan 50 procent van de mensen zich niet bewust van hun diabetesstatus, wat leidt tot gezondheidscomplicaties als het niet vroegtijdig wordt ontdekt en behandeld. Volwassenen met diabetes hebben een twee- tot drievoudig verhoogd risico op hartaanvallen. Dr. CS Yajnik, directeur en adviseur van de Diabetes Unit van het KEM Hospital and Research Centre, Pune, zegt echter dat niet iedereen zich CGM's kan veroorloven, die ongeveer Rs 5.000 kosten. “In India zijn veel mensen met prediabetes mogelijk ondervoed, in tegenstelling tot de westerse wereld. Daarom kan CGMS worden gebruikt om hun voeding en suikerniveaus te verbeteren, maar de kosten zijn de beperkende factor,” voegt hij eraan toe.

De huidige diagnostische criteria kunnen het risico op diabetes type 2 niet vroegtijdig identificeren

Lees ook

Cardioloog sterft aan hartaanval op 41-jarige leeftijd ondanks normaal ECG: wat doet dea…

Cardioloog Gaurav Gandhi's dood: welke testen kunnen duiden op stille hart…< figure class="non_premium_icon">

Kunnen mango's uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden als u begint met uw dag met hen? Shou…

'Buikvet is het grootste probleem voor Indiërs en duwt ons richting diabetes …

De ontoereikendheid van de huidige diagnostische criteria om diabetes vroegtijdig op te sporen, zou onbedoeld kunnen bijdragen aan de ziektelast, schreven Dr. Mohan en anderen in februari in The Lancet. In hun commentaar hebben ze gezegd dat fysiologisch vasten en twee uur postprandiale glucoseconcentraties aanzienlijk lager zijn dan de momenteel vastgestelde criteria voor het definiëren van prediabetes en diabetes, wat leidt tot een verhoogd risico dat het testgeval evolueert naar diabetes type 2. Het verkorten van de duur van de orale glucosetolerantietest tot één uur zou praktischer en acceptabeler kunnen zijn in een klinische setting. “De plasmaglucoseconcentratie van één uur voor screening zou het doel kunnen bereiken om personen met een hoog risico op het lineaire deel van het traject te houden, waardoor progressie naar diabetes type 2 wordt vertraagd of voorkomen”, schreven Dr. Mohan en anderen.

©. IE Online Media Services Pvt Ltd