EC's plan voor stemmen op afstand niet op de plank, experts werken eraan: directeur IIT-GN

0
47

UITSLUITING van rekken van stemmachines op afstand (RVM's), prof. Rajat Moona, directeur, Indian Institute of Technology, Gandhinagar (IIT-GN), die een actief lid is van het technisch deskundigencomité van de verkiezingscommissie voor elektronische stemmachines (EVM's), zei dat experts er nog steeds aan werken.

“Het (RVM’s) is niet weggelaten en er wordt nog steeds aan gewerkt. Er zijn meer administratieve en procedurele kwesties dan technische,” zei prof. Moona, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het definiëren van EVM's en VVPAT's en ook heeft bijgedragen aan het definiëren van het nationale kiezersportaal en de nationale verkiezingszoektocht naar kiezers.

De verkiezingscommissie had suggesties gevraagd voor haar voorstel om speciaal ontworpen RVM's te gebruiken om migranten in staat te stellen hun stem uit te brengen buiten hun eigen kiesdistrict in een bijeenkomst met alle partijen op 16 januari 2023.

Tijdens de bijeenkomst brachten politieke partijen enkele grote zorgen naar voren, zoals, als een kandidaat in stad x zit en de kiezers zijn verspreid over het hele land, hoe zal de kandidaat dan contact met hen opnemen?

Meer over | De meeste oppositiepartijen hebben besloten zich te verzetten tegen het voorstel van de EC over een stemmachine op afstand: Digvijaya Singh

“De EC heeft een aantal manieren om het te doen, maar dat vereist enige discussie. De EC consolideert de suggesties, die vooral administratief dan technisch zijn, waaraan ze zal moeten werken. Hiervoor is overleg met de politieke partijen nodig', zei prof. Moona.

Aangezien de demonstratie van RVM's niet heeft plaatsgevonden, werkt het technische team niet aan eventuele wijzigingen. “Het ziet er nu naar uit dat het gaat lukken. Op dit moment wordt er geen verandering beoogd,” vertelde prof. Moona aan The Indian Express.

Een andere grote zorg van politieke partijen was hoe het tellen van de stemmen zal plaatsvinden voor stemmachines met meerdere kiesdistricten.

>Advertentie

“Er zijn maar weinig kwesties aan de orde gesteld (tijdens de vergadering) en hun punt was om deze kwesties eerst op te lossen voordat we verder gaan met de demonstratie, want demonstratie betekent dat je een oplossing hebt. Demonstratie was weliswaar gereed maar niet uitgevoerd. In de vraag-antwoordronde hebben alle partijen hun zienswijze naar voren gebracht en heeft de EC er nota van genomen. Het is niet opgeschort en gebeurt nog steeds. De toekomstige actie zal worden beslist door de verkiezingscommissie.” Zei professor Moona.

Lees ook

Cycloon Biparjoy Live Updates: Zeer zware storm om verder te intensiveren in …

Sloop begint op Odisha-school die fungeerde als mortuarium na treintragedie

Politie neemt vrouwelijke worstelaar mee naar WFI-kantoor, Brij Bhushan was thuis op sa…

CBI registreert 6 FIR's, vormt SIT om geweld in Manipur te onderzoeken

Hij sprak de onwaarschijnlijkheid uit van RMV's die worden gebruikt bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2024. “Het vereist veel inspanning bij de kiezersregistratie en andere dingen. Als het moet gebeuren, moeten de dingen nu op gang komen; productie moet gebeuren voor machines op afstand. Het is dus onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren bij de verkiezingen van 2024”, zei hij.

© The Indian Express (P) Ltd