Det är osannolikt att sänka bränslepriset när som helst snart, eftersom OMC:er ännu inte fullt ut återvinner förra årets förluster

0
38

Offentliga sektorns oljemarknadsföringsföretag (OMC) drabbas inte längre av underåtervinning av bensin- och dieselförsäljning, men återupptagande av regelbundna bränsleprisrevideringar är sannolikt först efter att de fullt ut har fått tillbaka sina ackumulerade förluster från förra året när de sålde bränslena kl. stora förluster, sade toppkällor i regeringen.
Priserna på bensin och diesel har inte reviderats sedan början av april 2022, när de globala olje- och bränslepriserna hade stigit i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.

< p>De tre OMC:erna – Indian Oil Corporation Ltd (IOCL), Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL) och Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) – ådrog sig enorma förluster i april-september 2022 eftersom de höll priserna oförändrade även när bränslet spricker, eller marginaler, höll sig på höga nivåer globalt. Även om de internationella råoljepriserna och bränslesprickorna har minskat avsevärt från de fleråriga topparna förra året, och OMC:erna nu tjänar vinst på bränsleförsäljningen, har de ännu inte fullt ut kompenserat för den hit de fick under större delen av förra året .

Enligt en högre regeringstjänsteman hade OMC ett bra Q4 (januari-mars 2023) och nu finns det inga underåtervinningar också. Om de finansiella resultaten under det här kvartalet också är starka och det inte finns några överraskningar i globala priser och sprickor, kan de vara i en position att börja föra över fördelarna till konsumenterna, sade denna tjänsteman och bad om anonymitet.
Detta tyder på att återupptagandet av regelbundna bränsleprisrevideringar kan ta minst ett par månader, om inte mer.

Tjänstemän i oljeministeriet och OMC avböjde att ge detaljer om de ackumulerade förlusterna som ännu inte har återvunnits. I januari hade oljeminister Hardeep Singh Puri sagt att han förväntade sig att OMC skulle sänka bränslepriserna så snart de tar igen tidigare förluster. Även vid den tiden, medan det inte fanns någon underåtervinning på bensin, sålde OMC diesel runt 13 Rs lägre än vad priset borde ha varit enligt deras prismekanism.

De tre företagen hade redovisat en sammanlagd nettoförlust på över 21 000 crore Rs i april-september på grund av massiva underåtervinningar och trots att de fått 22 000 crore Rs från regeringen som ett engångsbidrag för att kompensera dem för förluster på försäljning av matlagningsgas. I januari uppmanade företagen regeringen att ge dem ytterligare 50 000 crore Rs för att kompensera för förluster på bensin- och dieselförsäljning. Den begäran uppfylldes dock inte. Även om regeringen gjorde en bestämmelse om att tillföra totalt 30 000 crore Rs som eget kapital i de tre företagen i unionens budget för 2023-2024, kommer det sannolikt att vara beroende av deras investeringsplaner i vissa segment.

< p>På frågan om den sannolika tidslinjen för återupptagande av regelbundna revisioner av bensin- och dieselpriser sa en topptjänsteman vid en av OMC:erna att det skulle vara svårt att förutsäga eftersom oljepriser och bränslemarginaler på den globala marknaden är dynamiska och beroende av olika faktorer för närvarande, inklusive skiftande olje- och bränslehandelsflöden, den geopolitiska situationen med tanke på kriget i Ukraina och samordnade produktionsnedskärningar från stora oljeproducerande länder i ett försök att stödja råoljepriserna.

”Hur snabbt vi kan återvinna våra ackumulerade förluster beror på olika faktorer. Så det är svårt att säga när det kommer att ske. Vi hoppas att oljepriserna och bränslesprickorna inte ska öka för mycket och att volatiliteten ska vara hanterbar, men man kan inte vara säker, säger OMC-tjänstemannen.

Annons

Eftersom bränslepriserna är avreglerade i Indien, hävdar regeringen att OMC beslutat att hålla prisrevideringar på egen hand som goda företagsmedborgare, och att de inte ombads att göra det av regeringen. Vid ett tillfälle i juni 2022 hade förlusterna på bränsleförsäljningen nått rekordnivåer nära 28 Rs per liter på diesel och runt 17,5 Rs per liter på bensin.

Läs även

Bringing women on the faster lane: Inspirerande berättelser om hur Flipkart empo…

Union Budget 2023 inkomstskatteskivor: Ny skatteordning är standard, rabatt inkl…

Bensinförbrukning, diesel slår nytt rekord i maj

Rs 5,551-crore FEMA-överträdelse: ED-problem visar upp meddelanden till Xiaomi, 2 s…

Hade de tre offentliga företagen, som har en ackumulerade marknadsandelar på 90 procent på Indiens bränslehandelsmarknad, fortsatte med dagliga prisrevideringar i linje med internationella priser, skulle höga bränslepriser ha resulterat i högre inflation vid en tidpunkt då landet redan brottades med höga priser. Indien är en nettoexportör av raffinerade bränslen, men är beroende av import för att tillgodose över 85 procent av sitt behov av råolja, vilket gör den indiska ekonomin extremt känslig för volatilitet på de globala oljemarknaderna.