BJP doet een poging om de NDA voor 2024 nieuw leven in te blazen: JD(S), TDP, Akalis weer op tafel; nieuw contact met huidige vrienden

0
38

Terwijl de oppositiepartijen een gezamenlijk platform opbouwen tegen de regerende BJP voor de Lok Sabha-verkiezingen van 2024, is de saffraanpartij teruggekeerd om gesprekken op gang te brengen met haar voormalige bondgenoten in een poging om de NDA nieuw leven in te blazen, zelfs aangezien de partij heeft geprobeerd de banden met haar bestaande partners aan te halen.

Zijn uitslag in de recente peilingen van de Karnataka Assemblyin combinatie met de snel veranderende politieke situatie lijkt de BJP gedwongen te zijn haar harde standpunt tegen ex-partners die de door de partij geleide NDA verlieten op een zure toon te laten varen. Het is duidelijk dat de partij opnieuw op zoek is naar een formidabele coalitie voor de volgende algemene verkiezingen.

BJP-bronnen zeiden dat de partijleiding al alliantiegesprekken heeft hervat met de Janata Dal (seculier) in Karnataka, Telugu Desam Party (TDP) in Andhra Pradesh en Telangana, en de Shiromani Akali Dal (SAD) in Punjab. De top van de BJP heeft ook de banden van de partij met de door Eknath Shinde geleide Shiv Sena in Maharashtra en de AIADMK in Tamil Nadu opnieuw bevestigd. Ook zal het binnenkort kleinere bondgenoten in andere staten, waaronder Uttar Pradesh en Bihar, ontmoeten en besprekingen houden, zeiden bronnen.

In een recente ontmoeting met de BJP Chief Ministers en plaatsvervangende CM's in Delhi, zei premier Narendra Modi zou de BJP hebben geadviseerd open te staan ​​om de regionale partijen tegemoet te komen door banden met hen te smeden.

Een aantal BJP-leiders heeft toegegeven dat het door de jaren heen verlaten van partijen als de TDP, Uddhav Sena, SAD en JD(U) uit de NDA de partij in het openbaar het imago heeft gegeven dat zij geen regionale partijen wil accepteren die formidabele krachten in hun respectieve staten. De bevriende partijen – de YSRCP in Andhra Pradesh of de BJD in Odisha – waren niet klaar voor een formele alliantie, terwijl ze onwillig bleven om deel uit te maken van de door de partij geleide regering in het Centrum.

In Premium | Weg naar 2024 | BJP lijkt stand te houden na het verlies van Karnataka, voelt de angel in de peilingen gebonden staten

Volgens bronnen heeft de BJP-leiding besloten haar ontgoocheling over de SAD, die de NDA heeft verlaten vanwege de nu ingetrokken controversiële landbouwwetten, opzij te zetten, na evaluatie van de uitkomst van de jalandhar Lok Sabha-bypoll.

De tussentijdse verkiezing in mei voor de Jalandhar Lok Sabha-zetel, een traditioneel congresbastion, werd gewonnen door de AAP met 34,1 procent van de stemmen, terwijl de SAD- en de BJP-kandidaten respectievelijk 17,9 procent en 15,2 procent van de stemmen kregen. “Het feit dat de stemmen gewonnen door de BJP en de SAD bijna gelijk waren aan de stemmen die de winnende AAP-kandidaat kreeg, heeft de leiding ertoe gebracht haar standpunt te herzien. De BJP is een partij die harde of onvermurwbare standpunten laat vallen als dat nodig is voor electorale overwinningen”, aldus een partijleider die op de hoogte is van de ontwikkelingen in de Punjab-eenheid.

Advertentie

Na de decimering in de peilingen van Punjab vorig jaar, wilde de SAD – het kon slechts drie zetels winnen in de 117 leden tellende assemblee – graag terugkeren naar de NDA-groep, zei de leider. De BJP had toen de verkiezingen gestreden in een coalitie met kleinere partijen, waaronder het door ex-congres CM Capt Amarinder Singh geleide Punjab Lok Congress, en slaagde erin om slechts twee zetels te winnen.

Must Read | Ontmoeting in Patna: twee stappen vooruit, één stap terug terwijl de oppositiepartijen de tango ontdekken

Hoewel de JD (S) geïnteresseerd was in een pre-poll-alliantie met de BJP bij de verkiezingen in Karnataka, ging de BJP er niet voor in een “strategische zet” om de regionale partij haar Vokkaliga-islamitische achterban te laten behouden, volgens BJP-bronnen. De BJP was echter teleurgesteld over de “verrassende daling van het stemaandeel” bij de verkiezingen. “Voor de Lok Sabha-verkiezingen is het logisch dat beide partijen een formele alliantie smeden, aangezien de JD(S) niet veel hoop heeft om in de nabije toekomst haar minderheidsstemmen terug te winnen”, zei een BJP-leider.

Enkele recente verklaringen van de JD(S)-leiders, waaronder ex-premier HD Deve Gowda's lof voor spoorwegminister Ashwini Vaishnaw voor zijn aanpak van de ramp met de drievoudige trein in Balasore, geven aan dat er een verband zou kunnen zijn tussen de twee partijen voor de peilingen van 2024. In de nasleep van de spectaculaire overwinning van het Congres bij de staatsverkiezingen, wil de BJP graag de stemmen van de Vokkaliga in haar voordeel consolideren, aldus bronnen.

Advertentie

De lessen in Karnataka lijken de BJP er ook toe te hebben aangezet de coalitiebesprekingen met TDP-chef N Chandrababu Naidu te hervatten. Hoewel Naidu eerder ook verschillende pogingen had gedaan om hun banden te ontdooien, was de leiding van de BJP toen terughoudend, voornamelijk vanwege hevig verzet van haar staatseenheid. Vorige week ontmoette Naidu echter de hoogste BJP-leiders, minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah en nationale partijvoorzitter JP Nadda, waarbij beide partijen blijkbaar overeenkwamen om samen te werken in Andhra Pradesh en Telangana.

Ook in Political Pulse | Geen mogelijkheid van Derde Front, zal gelijke afstand bewaren: Naveen Patnaik na ontmoeting met PM Modi

Met verschillende cruciale staatsverkiezingen later dit jaar, waarin het rechtstreeks tegenover het congres zal staan, is de huidige focus van de BJP gericht op het beteugelen van de heropkomst van het congres in deze staten.

Terwijl Naidu erop gebrand is een alliantie aan te gaan met de BJP om een ​​poging te wagen om weer aan de macht te komen in Andhra Pradesh door de zittende Jagan Mohan Reddy-geleide YSRCP uit de macht te zetten, probeert de BJP zijn positie als de krachtigste alternatieve kracht in Telangana. In beide staten wil de BJP het Congres beperken tot een verre derde positie of het naar de marge duwen.

Na een pauze in Maharashtra, stuurde de BJP-leiding eerder deze maand nieuwe verzoenende signalen naar de Shinde Sena, aldus bronnen. Beide bondgenoten delen de macht in de deelstaatregering onder leiding van CM Shinde, wiens partij ook een plaats in het kabinet van de Unie heeft geëist voor haar parlementsleden die de BJP in het parlement hebben gesteund. Bronnen zeggen dat er binnen de regering nieuwe stappen gaande zijn om mogelijke veranderingen in het vakbondskabinet te onderzoeken om ruimte te creëren voor enkele alliantiepartners en nieuwe gezichten.

Shinde ontmoette Shah eerder deze week samen met plaatsvervangend CM en senior BJP-leider Devendra Fadnavis in de nationale hoofdstad, waarna de CM aankondigde dat beide bondgenoten alle toekomstige verkiezingen in de staat samen zullen betwisten. “Tijdens de vergadering werd besloten dat alle toekomstige verkiezingen (inclusief de Lok Sabha, de Assemblee en de openbare organen) gezamenlijk zullen worden betwist door de Shiv Sena en de BJP. We zullen de verkiezingen betwisten en winnen met een meerderheid”, twitterde hij.

Lees ook

Gelukkig moord in de rechtszaal en een UP-leider die dat kon waren CM

AAP's Raghav Chadha verliest bungalow die hij boven zijn cijfer heeft gehaald, neemt RS Secre…

Rajiv Gandhi weigerde om ex-premiers, hun familie onder SPG-bescherming op te nemen…

Pilotshow koud comfort voor BJP-koper terwijl het de rand van Rajasthan in directe…Advertentie

De BJP zal naar verwachting nieuwe lanceren inspanningen om de banden met de Apna Dal in UP te versterken, ook al zou het samenwerking met andere kleinere partijen in zowel UP als Bihar onderzoeken.

© The Indian Express (P) Ltd