Wat is een spookfile?

0
39
ddisq/Shutterstock.com

Het is ons allemaal wel eens overkomen: je rijdt over de snelweg en geniet van een vlotte rit, wanneer plotseling het verkeer tot stilstand komt krijsend halt toeroepen. Je wacht, je rijdt een tijdje langzaam door en dan klaart het allemaal op. Allemaal zonder zichtbare reden.

Wat veroorzaakt deze vervelende, schijnbaar zinloze verkeersvertragingen? Ondanks hoe de situatie wordt genoemd, beloof ik dat het geen geesten zijn.

Deze files staan ​​bekend als fantoomfiles. Ze doen zich voor wanneer een kleine verstoring van de verkeersstroom een ​​kettingreactie veroorzaakt van remmen en zelfs stoppen die achteruit golft. Een kleine, onbeduidende vertraging kan mijlen verderop leiden tot verkeersopstoppingen of stilstand.

Everlit Survival Car Emergency Kit

Wees voorbereid op elk noodgeval dat je onderweg tegenkomt.

Amazon

$ 64,95
 

GERELATEERDDit is waarom stopborden rood zijn

Zie het als een domino-effect. Eén bestuurder die op de rem trapt, veroorzaakt een tijdelijke congestiegolf die zich voortplant door alle achterliggende voertuigen, waardoor er steeds meer chaos ontstaat die uiteindelijk (hopelijk) vanzelf verdwijnt. Geen ongelukken. Behalve vervelende vertragingen zijn er geen echte problemen.

Iets simpels als een bestuurder die te hard op de rem trapt op de snelweg, kan in zijn kielzog leiden tot een file. De nabijheid van voertuigen op de weg versterkt zelfs de kleinste verstoring.

Dus de volgende keer dat u vast komt te zitten in een spookfile, haal diep adem en onthoud dat het een eigenaardige maar veel voorkomende voorkomen. Wees gerust, onderzoekers werken achter de schermen om de mysteries van de verkeersstroom te ontrafelen en ervoor te zorgen dat we allemaal gestaag op weg zijn naar onze bestemming.