Terwijl het water uit een verwoeste dam stijgt, worden de Oekraïners geconfronteerd met een nieuwe verschrikking

0
42

Geschreven door Marc Santora en Evelina Riabenko

De vroege ochtend explosie die Oksana Alfiorova uit haar slaap wekte, leek normaal genoeg, in ieder geval voor Kherson in oorlogstijd.

Alfiorova, die 57 is, heeft negen maanden Russische bezetting meegemaakt – “echt eng” – en sindsdien bijna net zo lang onder de constante beschietingen van de Russische strijdkrachten die hun kamp opsloegen aan de overkant van de rivier de Dnjepr nadat ze uit de stad waren verdreven.

Maar zelfs voor Kherson, besefte ze al snel op dinsdagochtend, waren de dingen verre van normaal.

Water vulde de straten van haar laaggelegen wijk – en steeg snel. Er was een dam verwoest en al snel viel de stroom uit, stopte het gas en stopte de watertoevoer naar haar appartement.

Een grote dam in de Dnipro-rivier in het zuiden van Oekraïne werd dinsdag vroeg verwoest, waardoor waterstromen door de bres stroomden en een oorlogsgebied stroomafwaarts onder water kwam te staan. risico lopen en de kans op langdurige milieurampen en humanitaire rampen vergroten.

Dus deed Alfiorova iets waartegen ze zich ondanks alle ontberingen van de afgelopen anderhalf jaar lang had verzet: ze vluchtte. Ze stapte aan boord van een evacuatietrein van Kherson naar Mykolaiv, ongeveer 65 kilometer naar het westen, en stapte uit op perron 1, voor het eerst in haar leven dakloos.

“Ik had geen keus,” zei ze.< /p>

Veel van haar buren en vrienden besloten echter hun kans te wagen en te blijven, en in de trein die bedoeld was om mensen in veiligheid te brengen, zaten slechts 43 passagiers, onder wie meerdere kinderen. De meeste van de 10 auto's waren leeg.

Advertentie

Alfiorova zei dat veel mensen die ze kende besloten hadden om naar hoger gelegen gebieden te verhuizen om bij vrienden en familie te blijven of om de overstromingen te trotseren in appartementen op hogere verdiepingen.

>

“Ik heb een buurvrouw op de derde verdieping en zij heeft drie honden,” zei ze. “Ze gaat haar huis niet verlaten.”

Ze woont zelf op de vierde verdieping van het negen verdiepingen tellende gebouw en voor haar was de overstroming een ontbering te veel, hoewel het de laatste verdriet om een ​​stad waar 290.000 mensen woonden voordat Rusland vorig jaar binnenviel.

Advertentie

Alfiorova, een sociologe, herinnerde zich de grimmige maanden van de Russische bezetting, toen ze weinig geld of eten had. Soldaten bedreigden burgers, zochten mensen met pro-Oekraïense sympathieën op, plunderden huizen en bedrijven en leverden zelfs de meest elementaire diensten niet aan mensen.

De dreiging nam niet volledig af nadat de Oekraïense troepen Kherson in november hadden heroverd. en de Russen begonnen de stad van ver te beschieten. Alfiorova raakte er zo aan gewend dat ze het gevaar leerde afmeten aan de geluiden in de lucht.

Mykyta Cheplenko, die in Kherson woont, wandelt met zijn kat, Volodymyr, en een doos met gedoneerde voorraden na het verlaten van een trein met evacués uit Kherson, waar mensen op de vlucht waren voor het overstromingswater van de rivier de Dnjepr, op het treinstation in Mykolaiv, Oekraïne, op 6 juni 2023. (Brendan Hoffman/The New York Times )

“Als ik een fluitje hoor, kan het best ver zijn”, zei ze. “Als het fluiten is, weet ik dat het niet voor mijn ziel is. Maar als het een rommelend geluid is, besef je dat het heel dichtbij zal landen.”

In maart, zei ze, explodeerde een granaat zo dichtbij dat ze even dacht dat het het einde zou kunnen zijn. Maar ze overleefde het.

Toen dinsdag rond 4 uur opnieuw explosies dreunden, dacht ze dat het gewoon de gebruikelijke Kherson-wake-up call was. Het was niet. “De buren schreeuwden,” zei ze.

Advertentie

Terwijl de straten verdwenen onder een snel stromend water, begonnen politieauto's te patrouilleren met luidsprekers om te waarschuwen voor het groeiende gevaar. Evacueren, bewoners werden opgeroepen.

“Ik controleerde de Telegram-kanalen, sprak met buren en vrienden en besloot te gaan”, zei Alfiorova. Zij en haar zoon, Oleh, 23, haastten zich om belangrijke documenten, een paar dierbare bezittingen en haar twee katten, Biusia en Miusia, die ze in kartonnen dierentassen stopte, te verzamelen.

Advertentie

Maar toen ze probeerden om Nadat ze hun buurt hadden verlaten, werden de beschietingen hervat, waardoor ze gedwongen werden dekking te zoeken in een kelder. Pas toen het was gaan liggen, konden ze naar het treinstation gaan.

“Toen we weggingen, realiseerden we ons dat we al ons geld waren vergeten”, zei Alfiorova. Maar er waren teams van vrijwilligers van een groot aantal hulporganisaties op het treinstation om haar te helpen.

Advertentie

Ze heeft contact opgenomen met achtergebleven vrienden en denkt dat ze de enige beslissing heeft genomen die ze kon nemen, hoe moeilijk ook. “Het waterpeil is nu zo hoog dat mensen kunnen zwemmen”, zei ze.

Uitgelegd | Wat is de Kakhovka-dam in Oekraïne – en wat is er gebeurd?

Gelijkaardige taferelen werden beschreven in Antonivka, ongeveer 65 kilometer stroomafwaarts van de vernietigde dam.

Een inwoner van de stad, Hanna Zarudnia, 69, zei dat ze de nacht in een kelderbunker had doorgebracht vanwege hevige beschietingen. “Ongeveer 10 huizen zijn beschadigd”, zei ze. “Daken werden vernield.”

Toen kreeg een nieuwe verschrikking vorm.

“Antonivka was van alle kanten omringd door water, we zaten op een eiland,” zei ze. “Ik heb foto's, video's: wegen, een stadion, een school stonden onder water, alles kwam onder water.”

Dit satellietbeeld van Planet Labs PBC toont een overzicht van de schade aan de Kakhovka-dam in Zuid-Oekraïne op 6 juni 2023. (Planet Labs PBC via AP)

Oekraïne en Rusland hebben elkaar ervan beschuldigd de dam op te blazen , een kritieke structuur waarvan de inbreuk duizenden mensen stroomafwaarts in gevaar heeft gebracht.

Zarudnia spotte met het idee dat Oekraïne zijn eigen dam had opgeblazen, en herinnerde zich dat er soortgelijke beweringen waren gedaan over aanslagen in Kherson, waar ze ooit onder bezetting leefde. “Ik was daar getuige van”, zei ze.

Lees ook

'Ontzet': Canadese gezant veroordeelt Brampton-evenement ter ere van Indira Gan…

Dronebeelden van ingestorte dam in Oekraïne, verwoesting en geen teken van leven

Instorting Kakhovka-dam in Oekraïne: oorzaak, impact en wat we tot nu toe weten

New York City registreert de slechtste luchtkwaliteit ter wereld; gezondheidsadvies uitgegeven

Ze twijfelt er niet aan wie toen week na week haar huis bombardeerde, zei ze, en niet wie nu de dam heeft opgeblazen.