Pilotshow koud comfort voor BJP-koper terwijl het de rand van Rajasthan ziet in een direct gevecht met het Congres

0
42

Tijdens de bespreking van de voorbereidingen van de BJP voor de komende assemblee-verkiezingen in Rajasthan, Madhya Pradesh en Chhattisgarh later dit jaar, zou de leiding van de BJP ook een mogelijke splitsing in het congres hebben gewogen in Rajasthan terwijl hij de vooruitzichten van de saffraanpartij daar beoordeelt.

Er is een groeiend geroezemoes dat Sachin Pilot, senior congresleider van Rajasthan, jarenlang in een machtsstrijd verwikkeld was met zijn partijrivaal en eerste minister Ashok Gehlot , mag zijn feest op 11 juni lanceren, de sterfdag van zijn vader Rajesh Pilot, hoewel het congreskamp heeft volgehouden dat dit waarschijnlijk niet zal gebeuren.

Volgens de beoordeling van de BJP zou de aanwezigheid van meer spelers in de Rajasthan-strijd de taak van de partij moeilijker kunnen maken in haar poging om de door Gehlot geleide dispensatie van het Congres uit de macht te verdrijven.

Met de top van de BJP – waaronder minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, nationale partijvoorzitter JP Nadda en algemeen secretaris van de partij (organisatie) BL Santhosh – die sinds maandag marathondiscussies houden over mogelijke veranderingen in de organisatie in de staten, senior partijleider van Rajasthan en ex- CM Vasundhara Raje werd woensdag opgeroepen voor haar mening. De bijeenkomst over Rajasthan, die ook werd bijgewoond door Arun Singh, algemeen secretaris van de partij, besprak mogelijke veranderingen in de staatsorganisatie, aldus bronnen.

Lees ook | In Ashok Gehlot-Sachin Pilot moddergooien in Rajasthan, ziet BJP alleen win-win voor zichzelf

De BJP blijft worstelen met het dilemma over het gezicht van haar leiderschap in Rajasthan voor de peilingen die in december moeten plaatsvinden, waarbij Raje hard aandringt om controle te krijgen over het verkiezingsproces, terwijl een deel van de staatsleiders erop staat dat de stembusgang met premier Narendra Modi's Het gezicht van 8217 zou beter zijn voor de vooruitzichten van de partij.

Maar volgens BJP-bronnen heeft het debacle van de partij in Karnataka de leiders ervan weerhouden om nu een zwaargewicht van de staatspartij tegen zich in het harnas te jagen , die een massabasis heeft.

Hoewel de BJP haar opiniepeilingscampagne in Rajasthan wil opbouwen over kwesties als vermeende mislukkingen van de regering-Gehlot op verschillende fronten, waaronder wet en orde en de uitvoering van centrale plannen, samen met de dieper wordende interne crisis van het congres, heeft Pilot& #8217;s mogelijke bod om zijn splinteroutfit te lanceren zou geen goed nieuws zijn voor de eerste, aldus bronnen.

Advertentie

“Een direct gevecht met het Congres is altijd goed voor de BJP. De verkiezingen in Rajasthan lijken, althans in sommige gebieden, af te stevenen op een strijd met meerdere hoeken, waarbij kleinere partijen zich in de strijd mengen. Als er meerdere spelers zijn, worden de stemmen tegen de regering ook verdeeld”, zei een senior BJP-leider.

Lees ook | Het verhaal van het Rajasthan-congres krijgt een Sachin Pilot-may-leave-wending, zijn stilzwijgen draagt ​​bij aan drama

Terwijl de Aam Aadmi-partij (AAP) op zoek is naar kandidaten voor de meeste van de 200 zetels van de staat, de Bharatiya Tribal Party ( BTP), Rashtriya Loktantrik Party (RLP) en Rashtriya Lok Dal (RLD) zouden ook een duik nemen in de peilingen.

“Dit dwingt de partij om strategieën per gebied te bedenken, omdat deze kleinere partijen niet alleen de stemmen tegen de regering kunnen verdelen, maar ook van onze kat kunnen stelen”, zei een BJP-leider. Om zijn punt te illustreren, zei hij, aangezien Pilot de president van het congres is en een toekomstige CM-kandidaat bij de parlementsverkiezingen van 2018, zijn gemeenschap Gujjars, die wordt beschouwd als een BJP-steunbasis, op het congres heeft gestemd samen met Meenas, traditionele aanhangers van het congres. in het oosten van Rajasthan. “Hierdoor won het Congres 25 van de 26 zetels uit de regio. Evenzo had de BJP een aanzienlijk deel van de stemmen in het woestijngebied verloren, ook vanwege een aantal andere problemen”, zei hij.

Advertentie

Sommige BJP-leiders wezen erop dat in het geval dat Pilot zich losmaakt van het congres en door een nieuwe partij te vormen, is de BJP mogelijk niet in staat haar steun in deze regio's terug te winnen. “Maar als Pilot in het congres blijft, zou de BJP zijn stembanken aanzienlijk kunnen terugkrijgen voor zijn kandidaten”, zeiden ze.

Ondertussen heeft de aanwezigheid van Raje in de bijeenkomst op het nationale hoofdkwartier van de BJP het geroezemoes nieuw leven ingeblazen over de partij die overweegt een gezicht te hebben voor haar campagne in Rajasthan. De vernederende ervaring van de partij in Karnataka, waar de ontevreden oude garde leek te hebben bijgedragen aan het debacle, heeft de leiding doen nadenken over haar strategie om het stokje over te dragen aan jongere leiders. Tijdens de vergadering op hoog niveau werden de standpunten van Raje ingenomen voor de voorgestelde nieuwe benoemingen in Rajasthan en voor het versterken van de strategieën voorafgaand aan de verkiezingen, aldus bronnen.

Don't Miss | Ashok Gehlot en Sachin Pilot: De twee hebben elkaar nooit ontmoet, totdat ze gedwongen werden te sluiten

Een deel van de partijleiders beweert echter dat het niet voordelig zou zijn om met één gezicht te gaan voor de BJP. “Gaan met het gezicht van premier Modi zou goed zijn voor het feest. Aangezien er te veel kandidaten zijn voor de topfuncties, zal iedereen hard werken om ervoor te zorgen dat de partij de verkiezingen wint, omdat er dan ruimte is voor elk van hen”, zei een BJP-leider.

Lees ook

AAP's Raghav Chadha verliest bungalow hij kwam boven zijn cijfer, neemt RS Secre…

BJP doet een poging om de NDA voor 2024 nieuw leven in te blazen: JD(S), TDP, Akalis weer op tafel; nieuw uit…

Ik aanbid de CM… er komt nog een grotere klap: chef van Meitei-outfit in het midden van …

Gerommel in Karnataka BJP als geroezemoes over parlementsleden die in de peilingen van 2024 het loodje leggen…

Raje, die lange tijd de touwtjes in handen had gehad in de staat BJP, is buitenspel gezet nadat het Modi-Shah-duo de leiding nam over de BJP op nationaal niveau . Raje heeft vaak geklaagd dat het huidige staatsleiderschap van de partij haar niet op de hoogte heeft gehouden van belangrijke beslissingen. Maar enkele recente ontwikkelingen – zoals de benoeming van senior leider Gulab Chand Kataria tot gouverneur van Assam en de vervanging van de president van de staatspartij, Satish Poonia, door CP Joshi — leek Raje te hebben geholpen om een ​​comeback te maken in de staatspolitiek. Woensdag spraken leiders die dicht bij Raje stonden het vertrouwen uit dat de partijleiding Raje niet kan negeren te midden van de nieuwe politieke situatie.

© The Indian Express (P) Ltd