Home Svenska Pilotshow kall komfort för BJP-mässing när den ser Rajasthan-kanten i direkt kamp med kongressen

Pilotshow kall komfort för BJP-mässing när den ser Rajasthan-kanten i direkt kamp med kongressen

0

Medan vi diskuterade BJP:s förberedelser inför de kommande valen till församlingen i Rajasthan, Madhya Pradesh och Chhattisgarh senare i år, tros BJP:s ledning också ha vägt en möjlig splittring i kongressen i Rajasthan medan man bedömde saffranspartiets framtidsutsikter där.

Det har funnits ett växande surr att senior Rajasthan-kongressledaren Sachin Pilot, låst i maktstrid med sin partirival och chefsminister Ashok Gehlot i flera år , kan komma att flyta sitt parti den 11 juni, hans far Rajesh Pilot’s dödsdag, även om kongresslägret har hävdat att detta sannolikt inte kommer att hända.

Enligt BJP:s bedömning kan närvaron av fler spelare i Rajasthan-striden göra partiets uppgift svårare i sitt försök att avsätta den Gehlot-ledda kongressens dispens från makten.

Med BJP:s högsta brass – inklusive unionens inrikesminister Amit Shah, partiets nationella president JP Nadda och partiets generalsekreterare (organisation) B L Santhosh – har hållit maratondiskussioner sedan i måndags om möjliga förändringar i organisationen i staterna, senior Rajasthans partiledare och ex- CM Vasundhara Raje kallades in för sina synpunkter på onsdagen. Mötet i Rajasthan, som också deltog av partigeneralsekreteraren med ansvar för delstaten Arun Singh, diskuterade möjliga förändringar i den statliga organisationen, sa källor.

Läs också | I Ashok Gehlot-Sachin Pilot lerkastning i Rajasthan ser BJP bara win-win för sig själv

BJP fortsätter att brottas med dilemmat kring dess ledning i Rajasthan inför valen i december, där Raje pressar hårt för att få kontroll över valprocessen medan en del av delstatsledarna insisterar på att slåss om valen med premiärminister Narendra Modi. 8217;s ansikte skulle vara bättre för partiets framtidsutsikter.

Men enligt BJP-källor har partiets debacle i Karnataka hindrat ledarskapet från att antagonisera något statligt partis tungviktare nu , som har en massbas.

Även om BJP har letat efter att bygga sin Rajasthan-undersökningskampanj i frågor som Gehlot-regeringens påstådda misslyckanden på olika fronter, inklusive lag och ordning samt genomförande av centrala system, tillsammans med kongressens fördjupade interna kris, Pilot& #8217;s möjliga bud på att lansera sin splinteroutfit skulle inte vara goda nyheter för den förra, sa källor.

Annons

“En direkt kamp med kongressen är alltid bra för BJP. Valet i Rajasthan verkar gå mot en strid med flera hörn, åtminstone i vissa områden, med mindre partier som går in i striden. När det finns ett antal spelare, delas också anti-regeringens röster”, sa en senior BJP-ledare.

Läs också | Berättelsen om Rajasthan-kongressen tar Sachin Pilot-får lämna twist, hans tystnad ökar dramatiken

Medan Aam Aadmi Party (AAP) letar efter kandidater på de flesta av statens 200 platser, Bharatiya Tribal Party ( BTP), Rashtriya Loktantrik Party (RLP) och Rashtriya Lok Dal (RLD) skulle också ta ett dopp i omröstningarna.

“Detta tvingar partiet att utarbeta strategier områdesvis eftersom dessa mindre partier inte bara kan splittra rösterna mot regeringen utan också stjäla från vår kattunge”, sa en BJP-ledare. För att illustrera sin poäng sa han att med Pilot som kongresspresident och en blivande CM-kandidat i parlamentsvalet 2018, röstade hans gemenskap Gujjars, som anses vara en BJP-stödbas, på kongressen tillsammans med Meenas, traditionella kongressanhängare, i östra Rajasthan. “Detta resulterade i att kongressen vann 25 av de 26 platserna från regionen. På samma sätt hade BJP förlorat en betydande andel av rösterna i ökenregionen också på grund av några andra frågor”, sa han.

Annons

Vissa BJP-ledare påpekade att i händelse av att Pilot skulle bryta sig ur kongressen och att bilda ett nytt parti kanske BJP inte kan återta sin stödbas i dessa regioner. “Men om Pilot stannar kvar i kongressen skulle BJP kunna få tillbaka sina röstbanker avsevärt för sina kandidater”, sa de.

Samtidigt har Rajes närvaro i mötet på BJP:s nationella högkvarter återupplivat buzzen om att partiet funderar på att ha ett ansikte för sin Rajasthankampanj. Partiets förödmjukande erfarenhet i Karnataka, där dess missnöjda gamla garde verkade ha bidragit till debaclet, har fått ledningen att se över sin strategi att lämna över stafettpinnen till yngre ledare. Under högnivåmötet togs Rajes synpunkter på de föreslagna nya utnämningarna i Rajasthan samt för att stärka strategierna inför valet, sa källor.

Missa inte | Ashok Gehlot och Sachin Pilot: De två träffades aldrig förrän de tvingades nära

Men en del av partiledarna hävdar att det inte skulle vara fördelaktigt för BJP att gå med ett enda ansikte. “Att gå med PM Modis ansikte skulle vara bra för partiet. Eftersom det finns för många aspiranter till toppposterna kommer alla att arbeta hårt för att se att partiet vinner valet eftersom det då skulle finnas utrymme för var och en av dem”, sa en BJP-ledare.

Läs också

AAP:s Raghav Chadha förlorar bungalow han kom över sitt betyg, tar RS Secre…

BJP bud för att återuppliva NDA för 2024: JD(S), TDP, Akalis tillbaka på bordet; ny ut…

Jag dyrkar CM… större slag som kommer: chefen för Meitei outfit i centrum o …

Mullret i Karnataka BJP som surr om parlamentsledamöter som står inför yxan i 2024 års opinionsundersökningar…

Raje, som hade dömts i delstatens BJP under en lång tid, har ställts åt sidan efter att Modi-Shah-duon tog ledningen av BJP på nationell nivå . Raje har ofta klagat på att partiets nuvarande statliga ledning inte har hållit henne i kretsen över viktiga beslut. Men några nya händelser – såsom seniorledaren Gulab Chand Katarias utnämning till Assam-guvernör och ersättning av statspartipresident Satish Poonia med CP Joshi — verkade ha hjälpt Raje att iscensätta en comeback i delstatspolitiken. På onsdagen uttryckte ledare nära Raje förtroende för att partiledningen inte kan ignorera Raje mitt i den nya politiska situationen.

© The Indian Express (P) Ltd