Overweeg het internet te herstellen, zegt de rechtenorganisatie van Manipur tegen de regering

0
40

De mensenrechtencommissie van Manipur heeft de deelstaatregering woensdag gevraagd te overwegen internetdiensten te hervatten die sinds de avond van 3 mei in de staat waren afgebroken tijdens gewelddadige etnische botsingen.

Dinsdag verlengde de deelstaatregering de verlenging. het internetverbod voor nog eens vijf dagen omdat het ongekende geweld tussen de Kuki-Zomi-stammen en de meerderheid van de Meitei-gemeenschap bleef woeden.

In het bevel van de voorzitter van de Commissie, Justice U B Saha en lid KK Singh, heeft de MHRC de commissaris (Home) opgedragen om te “overwegen” of “de internetdienst kan worden hersteld in de staat Manipur voor het verlenen van voordeel aan de burger die de veiligheid van de staat en het recht op vrijheid van meningsuiting in evenwicht houdt”.

De Commissie had vorige maand een klacht ontvangen van een inwoner van Aizawl over de opschorting van internetdiensten in het district Churachandpur. De klacht noemde het een “schending van de mensenrechten”.

“Wij zijn van mening dat internet een vitale rol speelt in het moderne leven, vooral wanneer de jonge generatie van het land die werkt vanuit thuis via internet en ook de studenten die via internet in het examen zouden verschijnen, kunnen zonder internet ernstige gevolgen ondervinden”, merkte de Commissie op.
De MHRC voegde eraan toe: “Zoals bekend zijn de grondrechten die worden gegarandeerd door de grondwet van India niet absoluut. Dit is waar het concept van redelijke beperking in artikel 19 van de grondwet van India voorkomt. We zijn geen voorstander van het afsluiten van de internetdienst in de staat Manipur, omdat als gevolg van een dergelijke afsluiting van internet in de staat niet alleen de studenten die online examen doen, maar ook de ouderen die afhankelijk zijn van hun kinderen op aan boord en ook gewone burgers en personen die afhankelijk zijn van internet worden zwaar getroffen en zijn niet in staat om hun respectievelijke werkzaamheden voort te zetten, zoals bankieren, kopen van vliegtickets en treinkaartjes enz., meer nog, internet is tegenwoordig een van de essentiële mensenrechten voor fatsoenlijk levensonderhoud,” merkte de Commissie op.

Lees ook

Odisha-treintragedie: video legt laatste momenten vast voordat Coromandel Expr… ?resize=450,250″ />

Internationale scheidsrechter aan het woord: 'Ik zag Brij Bhushan naast haar staan, s…

Rajiv Gandhi weigerde om ex-premiers en hun familie op te nemen onder SPG-bescherming…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/Karnataka-CM-Siddaramaiah-1200-p.jpg?resize=450,250" />

Karnataka-congres berispt minister wegens zinspelen op wetswijziging < p>De MHRC merkte op dat het wachtte op een bevel van het Hooggerechtshof over een soortgelijk verzoekschrift dat was ingediend door twee inwoners van Manipur.
Home), de regering van Manipur die hen opdroeg hun antwoorden in te dienen door middel van een statusrapport”, aldus het.

© The Indian Express (P) Ltd