Overstromingen overspoelen meer gebieden van Zuid-Oekraïne na een dambreuk terwijl honderden geëvacueerd zijn

0
33

Het water van een ingestorte dam bleef woensdag stijgen in Zuid-Oekraïne, waardoor honderden mensen gedwongen werden hun huizen te ontvluchten in een grote noodoperatie die een dramatische nieuwe dimensie gaf aan de oorlog met Rusland, nu in zijn 16e maand.

Te midden van de rampenbestrijding klonken artilleriebeschietingen terwijl mensen zich haastten om uit de gevarenzone te komen en op militaire vrachtwagens of vlotten klommen.

Straten staan ​​onder water in Kherson, Oekraïne, woensdag 7 juni 2023 nadat de Kakhovka-dam was opgeblazen. (AP/PTI)

Een dag na het instorten van de dam bleef onduidelijk wat de oorzaak was. Oekraïne beschuldigde Rusland van het opblazen van de dammuur, terwijl Rusland de Oekraïense beschietingen de schuld gaf van de doorbraak.

Lees ook | Wat is de Kakhovka-dam in Oekraïne – en wat is er gebeurd?

Sommige experts zeiden dat de ineenstorting mogelijk een ongeluk was veroorzaakt door oorlogsschade en verwaarlozing, hoewel anderen zeiden dat dit onwaarschijnlijk was en voerden aan dat Rusland tactische militaire redenen zou kunnen hebben gehad om de dam te vernietigen.

Een satellietbeeld toont de Nova Kakhovka-dam, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in de regio Kherson, Oekraïne, 4 juni 2023. PLANET LABS PBC/hand-out via REUTERS

Een satellietbeeld toont een close-up van de Nova Kakhovka-dam en de waterkrachtcentrale in Oekraïne, op deze foto verkregen door Reuters op 6 juni 2023. Maxar Technologies/Handout via REUTERS De verwachting was dat de kracht van de overstroming zou afnemen naarmate De dag vorderde, zeiden ambtenaren woensdag, maar de verwachting was dat het waterpeil in de volgende 20 uur met nog een meter (ongeveer 3 voet) zou stijgen en meer stroomafwaartse gebieden langs de oevers van de Dnjepr zou overspoelen.

De hydro-elektrische dam en het reservoir van Kakhovka, een van de grootste ter wereld en essentieel voor de levering van drinkwater en irrigatie aan een enorm gebied in het zuiden van Oekraïne, ligt in een deel van de Kherson-regio dat wordt bezet door de strijdkrachten van het Kremlin voor afgelopen jaar. De rivier de Dnjepr scheidt daar de strijdende partijen.

Lees ook | Interne ontploffing heeft waarschijnlijk de Oekraïense dam doorbroken, zeggen experts (voorzichtig) Reddingswerkers evacueren lokale bewoners uit een overstroomd gebied nadat de Nova Kakhovka-dam doorbrak tijdens de Russische aanval op Oekraïne, in Kherson, Oekraïne op 7 juni 2023. REUTERS/Vladyslav Musiienko

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Moskou woensdag beschuldigd van “opzettelijke vernietiging” van de dam.
“Honderdduizenden mensen hadden geen normale toegang tot drinkwater”, zei hij in een Telegram-bericht.

Advertentie

Sommige lokale bewoners brachten de nacht door op daken. Anderen, die zich haastten om het stijgende water te ontvluchten, werden geëvacueerd door bussen en treinen met de bezittingen die ze konden dragen.

“De intensiteit van overstromingen neemt iets af,” Oleksandr Prokudin, het hoofd van de regionale militaire administratie van Kherson, zei in een video.

In deze hand-outfoto uit een video die is vrijgegeven door de door Rusland gecontroleerde administratie van de regio Kherson op woensdag 7 juni 2023, staat het centrale plein van Nova Kakhovka onder water nadat de Kakhovka-dam was opgeblazen, in het door Rusland gecontroleerde deel van de regio Kherson , Oekraïne. (Russisch bestuur van de Kherson-regio via AP)

“Door de aanzienlijke verwoesting van de dam zal het water echter blijven komen.” Hij zei dat meer dan 1.800 huizen langs de Dnjepr waren overstroomd en dat bijna 1.500 mensen waren geëvacueerd.

Advertentie

Bewoners klotsten door kniediepe wateren in overstroomde huizen terwijl video's op sociale media scènes lieten zien van reddingswerkers die mensen in veiligheid brachten, en wat leek op het driehoekige dak van een heel gebouw dat ontworteld was en stroomafwaarts dreef.

Lees ook | Terwijl het water uit een vernietigde dam stijgt, worden Oekraïners geconfronteerd met een frisse nieuwe gruwel.

Op beelden uit de lucht is te zien hoe het water de straten van de door Rusland gecontroleerde stad Nova Kakhovska aan de oostkant van de rivier vulde.

De door Rusland aangestelde burgemeester van Nova Kakhovska, Vladimir Leontyev, zei dat zeven mensen vermist zijn, maar vroege tekenen wezen erop dat ze nog in leven zouden kunnen zijn. Ambtenaren in door Rusland gecontroleerde delen van de regio Kherson zeiden dat 900 inwoners van Nova Kalhovka zijn geëvacueerd, onder wie 17 die zijn gered van de toppen van overstroomde gebouwen.

Het Institute for the Study of War, een De denktank van Washington nam nota van zijn eerdere inschatting dat “de Russen een groter en duidelijker belang hebben bij het overstromen van de lagere Dnjepr, ondanks de schade aan hun eigen voorbereide verdedigingsposities.”

Temidden van speculaties dat Oekraïne mogelijk in het geheim zijn langverwachte tegenoffensief is begonnen, zei de ISW dat Russische troepen zouden kunnen denken dat het doorbreken van de dam een ​​mogelijke terugtocht zou kunnen dekken en de opmars van Oekraïne zou kunnen vertragen.

Advertentie Lees ook | Oekraïne beschuldigt Rusland van het vernietigen van een grote dam bij Kherson, waarschuwt voor wijdverspreide overstromingen

Deskundigen merkten op dat de dam, ongeveer 70 kilometer (44 mijl) ten oosten van de stad Kherson, in verval was en kwetsbaar was voor instorting als het water stroomde al over toen de muur bezweek.

Volgens functionarissen had het sinds november geen stroom meer geproduceerd.

Advertentie

Het Britse Ministerie van Defensie, dat regelmatig updates over de oorlog uitbrengt, zei dat het Kakhovka-reservoir zich op “recordniveau” bevond. hoge” waterstanden vóór de bres.

Hoewel de dam niet volledig was weggespoeld, waarschuwde het ministerie dat de structuur ervan “de komende dagen waarschijnlijk verder zal verslechteren, wat extra overstromingen zal veroorzaken”.

Advertentie

De dam zorgt voor irrigatie en drinkwater voor een groot deel van Zuid-Oekraïne, inclusief het Krim-schiereiland, dat in 2014 illegaal door Rusland werd geannexeerd.

Om de wereldwijde repercussies van de oorlog te onderstrepen, stegen de tarweprijzen enorm 3 procent na de ineenstorting.

Oekraïne en Rusland zijn belangrijke wereldwijde leveranciers van tarwe, gerst, zonnebloemolie en ander voedsel voor Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië.

Beide partijen waarschuwden voor een dreigende milieuramp door vervuild water, deels veroorzaakt door olielekkage uit de machines van de dam. Het lege reservoir zou landbouwgrond later van irrigatie kunnen beroven.

Lees ook

Voormalig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, aangeklaagd in geheim document…

Instorting van de Kakhovka-dam in Oekraïne: de oorzaak, impact en wat we tot nu toe weten

Jaishankar, Justin Trudeau denkt mee over de toekomst van betrapte Indiase studenten…

Dramatische opwarming in Stille Oceaan, El Nino keert na 7 jaar terug , verklaren…

Ambtenaren uit Rusland en Oekraïne, en de VN, hebben gezegd dat het dagen zal duren om de schade te beoordelen, en waarschuwden voor een lange herstelperiode.