Ongeval met Coromandel Express: 'Opgetuigde' locatiebox vermoedt trigger voor Odisha-ongeluk, Rlys plant dubbele vergrendeling op hen

0
47

Alle ‘locatiedozen’ dubbel vergrendelen, onderhoudspersoneel aanmoedigen om fouten – hoe klein ook – niet te verbergen en geen kortere wegen te nemen. Dit zijn enkele van de systemen die de Spoorwegen zullen invoeren als maatregelen om het systeem onfeilbaar te houden tegen ongevallen.

Op dit moment zijn alleen relaiskamers op stations beveiligd met een dubbel vergrendelingsmechanisme, en de seinwachter en de stationschef heeft elk een sleutel.

Nu, in wat een teken zou kunnen zijn van de oorzaak van de ongevallen veroorzaakt door Coromandel Express die ondanks een groen sein ten onrechte op volle snelheid een luslijn inreed en een stilstaande goederentrein raakte, verstevigt het ministerie van Spoorwegen zich is van plan locatiedozen te beveiligen met een dergelijke dubbele vergrendeling, zeiden bronnen woensdag.

De Indian Express had dinsdag gemeld dat een signaleringstechnicus de locatiedoos had “gelust”op station Bahanaga Bazar om een ​​groen sein te bereiken voor de naderende Coromandel Express, waarbij het proces wordt omzeild.

Een “locatiebox”, meestal geplaatst langs de sporen, bevat een knooppunt van verbindingen met de wisselmotor (de verplaatsbare stuk spoorstaaf dat een trein fysiek naar het aangewezen spoor leidt wanneer er twee uiteenlopende sporen zijn), de seinlichten, spoorbezetdetectoren en vrijwel elk kritiek stuk dat de ‘in elkaar grijpende& #8216; naadloos werken.

Odisha treinongeluk | 1.000 arbeiders, zware machines, 24×7: herstel op het spoor, treinen suizen door

Er zijn meerdere van dergelijke dozen langs het spoor, dus een van de problemen waar beleidsmakers mee te maken hebben, is of het haalbaar is om de stationschef, wiens belangrijkste taak is om de treinoperaties te verzekeren, verantwoordelijk voor zoveel sleutels. “In het tijdperk van de technologie is een elektronisch sluitsysteem met authenticatie in twee stappen mogelijk en heeft men niet echt twee fysieke sleutels nodig”, aldus een bron bij het ministerie.

Advertentie

Spoorwegminister Ashwini Vaishnaw, die dinsdag terugkeerde uit Odisha, heeft beraadslagingen gehouden met belangrijke functionarissen om plannen uit te werken om veranderingen door te voeren die het bestaande beveiligings- en veiligheidsmechanisme van kritieke infrastructuur in de spoorwegen zouden versterken.

Shalimar Station, tassen in de rij gehouden door arbeidsmigranten voor de aankomst van de Coromandel-trein. (Express-foto door Sweety Kumari)

Zelfs nu het CBI zijn onderzoek start naar het ongeval waarbij 288 mensen om het leven kwamen, suggereert nieuwe informatie van Odisha dat signalering op het station een “ontkoppelingsmemo” aan de stationschef had verstrekt en ook een “herstelverbinding” had afgegeven. ” – zoals de norm is. De betrokken technicus zou echter toegang hebben verkregen tot de locatiebox en deze hebben gemanipuleerd, aangezien het werk officieel niet was voltooid.

“Ontkoppelingsmemo” betekent dat als er onderhoudswerkzaamheden aan de signalering moeten worden uitgevoerd, de technicus het station officieel moet waarschuwen om de automatische signalering, interlocking genoemd, te verbreken, wat op zijn beurt een reeks alternatieve veiligheidsprotocollen in gang zet.

Ook Lees | Waarom Coromandel Express crashte in Odisha

Bronnen zeiden dat er intern werd beweerd dat het onderhoudswerk voltooid was, wat de “heraansluiting” in het systeem verklaart. “De zaak is in onderzoek. Daarna zal het ware beeld naar voren komen', zei een hoge ambtenaar van het ministerie.

De Coromandel Express-trein vertrekt vanaf treinstation Bahanaga Bazar nadat de treindiensten zijn hervat op het gedeelte waar het ongeval op vrijdag plaatsvond, in het Balasore-district, maandag 5 juni 2023. (PTI-foto)

In een virtuele vergadering die dinsdag werd gehouden met algemene managers en spoorwegmanagers van divisies, zei voorzitter van de spoorwegraad, AK Lahoti, dat het personeel moet worden gesensibiliseerd om geen kortere weg te nemen in het onderhoud. “Er werd ook overgebracht dat, hoe klein de fout ook is, het personeel op de grond niet de behoefte zou moeten voelen om het te verbergen voor superieuren uit angst voor berisping”, zei een ambtenaar die de vergadering bijwoonde.

Lees ook

Odisha treintragedie: Video legt laatste momenten vast voor Coromandel Expr …

Internationale scheidsrechter spreekt: 'Ik zag Brij Bhushan naast staan voor haar, s…

Rajiv Gandhi weigerde ex-premiers, hun familie onder SPG-bescherming op te nemen…

Karnataka-congres berispt minister voor hinten op wijziging van slachtwet alle rangen van officieren, inclusief afdelingshoofden. “Ambtenaren moeten voldoende tijd besteden aan de inspectie en het moet een doelgerichte inspectie zijn”, zegt de richtlijn. “Het personeel moet worden geadviseerd om kwaliteitsonderhoud uit te voeren…. Officieren moeten systemische problemen goed analyseren.”

© The Indian Express (P) Ltd