Mukhtar Ansari's assistent vermoord in de rechtbank van Lucknow door een man verkleed als advocaat

0
28

De naaste medewerker van gangster-politicus Mukhtar Ansari, Sanjeev Maheshwari alias Jeeva, 48, werd woensdagmiddag gedood in het gerechtsgebouw van Lucknow toen een man, verkleed als advocaat, het vuur opende, aldus de politie.

De aanvaller, geïdentificeerd als Vijay Yadav, in de twintig, is gearresteerd. Bij de schietpartij raakten ook een minderjarig meisje en twee politiechefs gewond. Hun toestand zou stabiel zijn.

Ook in Explained | Mukhtar Ansari veroordeeld: Terugblik op de moordzaak Awadhesh Rai uit 1991

Woensdag was Maheshwari vanuit de gevangenis van het Lucknow-district naar de rechtbank van Lucknow gebracht om een ​​hoorzitting bij te wonen. Gezamenlijk commissaris van politie (Law and Order) Upendra Agarwal zei dat hij politiebeveiliging had gekregen.

Omstreeks 15.30 uur, toen Maheshwari op het punt stond de rechtszaal binnen te gaan, de aanvaller – die verkleed was als advocaat – opende het vuur van achteren, zei de politie. Zodra het schieten begon, probeerde Maheshwari de rechtszaal binnen te rennen, maar viel op de grond.

De aanvaller werd vervolgens opgepakt door de ter plaatse aanwezige advocaten. Hij werd in elkaar geslagen voordat hij werd overgedragen aan de politie.

Uitgelegd | Gangster vermoord op het terrein van de rechtbank van Lucknow: Wie was Sanjeev Maheshwari Jeeva, beschuldigd van moord op 2 BJP-leiders

Een 18 maanden oude baby, die met haar ouders naar de rechtbank was gekomen, raakte ook gewond. De moeder van het kind liep ook lichte verwondingen op, en beiden zouden stabiel zijn. Twee hoofdagenten, Kamlesh en Lal Mohammad, die gewond raakten bij de schietpartij, zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Voorlopig politieonderzoek wijst op slechts één aanvaller, zei Agarwal. “Het onderzoek zal duidelijk maken hoeveel aanvallers er waren”, zei hij.

Advertentie

De aanvaller, Vijay Yadav, die in een ziekenhuis wordt behandeld, heeft twee zaken tegen hem, waaronder een zaak van ontvoering een minderjarige. Hij was op borgtocht vrij.

“Dingen zullen duidelijker worden na ondervraging van hem (de beklaagde)”, zei speciaal directeur-generaal van politie (Law and Order) Prashant Kumar.

De deelstaatregering heeft een driekoppig Special Investigation Team (SIT) opgericht onder leiding van extra directeur-generaal (technische diensten) Mohit Agarwal om het incident te onderzoeken. Ook is de SIT gevraagd om de beveiligingslekken in het gerechtsgebouw te onderzoeken en binnen een week verslag uit te brengen. Twee andere leden van de SIT zijn Joint Commissioner of Police (Lucknow) Nilabja Choudhary en Inspector General (Ayodhya Range) Praveen Kumar.

Advertentie Ook in Explained | Het verhaal van het pension

Maheshwari, een inwoner van Shamli, zat in de gevangenis sinds 2003 toen een CBI-rechtbank hem en voormalig MLA Vijay Singh veroordeelde voor de moord op senior BJP-leider en MLA Brahm Dutt Dwivedi. Dwivedi werd in februari 1997 vermoord in het district Farrukhabad. In 2017 handhaafde de Lucknow-bank van het Hooggerechtshof van Allahabad het gerechtelijk bevel.

Maheshwari werd genoemd in meerdere zaken, waaronder de moord op BJP MLA Krishnanand Rai in district Ghazipur in 2005, waarin hij samen met Mukhtar Ansari en zijn broer Afzal Ansari werd beschuldigd. In 2019 sprak een rechtbank alle verdachten in de zaak vrij omdat alle ooggetuigen en materiële getuigen vijandig werden.

Maheshwari, een bendeleider, werd genoemd in 24 zaken. Hij was vrijgesproken in 17. De zaken, ingediend in Muzaffarnagar, Shamli, Ghazipur, Farrukhabad en Haridwar, omvatten beschuldigingen van moord, ontvoering en afpersing.

De politie beweerde dat ze Maheshwari's eigendommen ter waarde van Rs 4 in beslag had genomen. crore onder de UP Gangsters Act.

Lees ook

Odisha-treintragedie: video legt laatste momenten vast voordat Coromandel Expr… ?resize=450,250″ />

Internationale scheidsrechter aan het woord: 'Ik zag Brij Bhushan naast haar staan, s…

Rajiv Gandhi weigerde om ex-premiers en hun familie op te nemen onder SPG-bescherming…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/Karnataka-CM-Siddaramaiah-1200-p.jpg?resize=450,250" />

Karnataka-congres berispt minister wegens zinspelen op wetswijziging < p>Ondertussen heeft Speciale DGP Prashant Kumar alle districtspolitiechefs en politiecommissarissen opdracht gegeven om de veiligheid van hun respectieve districtsrechtbanken te onderzoeken. Ze hebben ook de opdracht gekregen om ook de veiligheid te controleren van gevangenen die voor de rechtbank worden gebracht en om informatie te verzamelen van de lokale inlichtingendienst.

© The Indian Express (P) Ltd