Home Dutch Moet u uw laptop vervangen door een mini-pc?

Moet u uw laptop vervangen door een mini-pc?

0
Hannah Stryker/How-To Geek

Laptops blijven de beste keuze bij het kopen van een compacte computer, of je nu ooit van plan bent buiten uw huis of kantoor. Mini-pc's bieden een alternatief waarmee u geld kunt besparen, de productiviteit kunt bevorderen en een comfortabelere computerervaring kunt bieden.

Mini-pc's bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Strip de computerervaring tot de meest minimale vorm en je krijgt iets dat lijkt op een mini-pc. Deze machines hebben geen intern (of extern) beeldscherm, bevatten weinig randapparatuur en variëren sterk in termen van prestaties, afhankelijk van hoeveel u bereid bent te besteden.

Wanneer u een mini-pc koopt, koopt u over het algemeen niets dat u niet nodig hebt. Het enige dat u krijgt, is het brein van de operatie: een kleine doos die uw budget weerspiegelt. Vanwege hun compacte aard en beperkt thermisch beheer zijn mini-pc's meestal minder geschikt dan hun tegenhangers van volledige desktop-pc's.

Vergeleken met laptops komen ze echter vaak goed overeen. Ze kunnen zeer vergelijkbare componenten bevatten, zoals mobiele processors en geïntegreerde grafische afbeeldingen in plaats van afzonderlijke GPU's. Dit komt omdat mini-pc's vaak dezelfde beperkingen proberen te beheersen als laptops. Deze machines hebben vaak kleinere, beperkte voedingen en krappe interne onderdelen die de warmteverspreiding bemoeilijken.

Josh Hendrickson/How-To Geek

Een van de gemakkelijkste manieren om dit aan te tonen, is door de basis-Mac mini van Apple te vergelijken met het instapmodel MacBook Air, die beide hetzelfde M2-systeem-op-chip hebben, 8 GB verenigd geheugen en een 256 GB SSD. Terwijl de laptopvormfactor $ 1199 kost, is de Mac mini de helft van de prijs voor $ 599.

GERELATEERD: 5 redenen waarom de Mac Mini een top mini-pc is, zelfs voor pc-gebruikers

Laptops offeren comfort en productiviteit op

Laptops zijn draagbaar en handig, maar dit brengt kosten met zich mee. Een laptop is niet alleen duurder, maar zorgt ook vaak voor een minder comfortabele computerervaring in vergelijking met een desktopconfiguratie. Laptoptoetsenborden zijn vaak niet geschikt voor langdurig gebruik, vooral in vergelijking met enkele van de beste ergonomische toetsenborden die u kunt kopen.

De meeste laptops hebben geen mechanische toetsenborden, die een verbeterde type-ervaring bieden. Door te kiezen voor een mechanisch desktoptoetsenbord, kunt u uw schakelaars kiezen, keycaps verwisselen of zelf een aangepast toetsenbord bouwen. Hetzelfde geldt voor trackpads en muizen waar een ergonomische muis zoals de Logitech MX Vertical of een trackball-muis polspijn kan voorkomen.

Verticale ergonomische muis

Logitech MX verticale draadloze muis

☆☆☆☆☆ Koppelingspictogram Lees recensie Volledige recensie van Geek

Logitech heeft kosten noch moeite gespaard om een ​​prachtige, verticale muis te maken . Een 4000 DPI-sensor en oplaadbare batterij zijn de sterren van de show, maar je betaalt een aardige cent voor alle premiumfuncties.

Amazon

$ 89,97
$ 99,99 Bespaar 10%

Best Buy

$ 99,99
 

Lenovo

$ 99,99
 

De productiviteit is ook beperkt als het gaat om de vormfactor van de laptop. Met slechts één beeldscherm bent u beperkt qua schermruimte. Het toevoegen van meer beeldschermen aan uw computer is een onfeilbare manier om de productiviteit te verbeteren, aangezien u minder tijd kwijt bent aan het schakelen tussen vensters of het kijken naar uw taakbalk of dock.

U kunt een schermverlenger voor een laptop kopen of een iPad op uw Mac aansluiten, maar deze oplossingen zijn ondermaats in vergelijking met een opstelling met meerdere monitoren. Het is niet ongebruikelijk om een ​​mini-pc te vinden die drie monitoren kan aansturen, wat geweldig is voor het weergeven van meerdere webpagina's, chat-apps, dashboards, verticaal gemonteerde monitoren voor codering en al het andere dat u altijd zichtbaar wilt hebben. Laptops kunnen ook worden aangesloten op standaardmonitoren, maar u betaalt een meerprijs voor zowel de laptopvormfactor als een fatsoenlijk extern beeldscherm.

Jason Montoya/How-To Geek

De meeste monitoren worden geleverd met standaards waarmee je de hoogte kunt aanpassen en kanteling van de monitor, iets wat je van laptops niet kunt zeggen. Uren per dag je hoofd naar beneden kantelen voor een laptopscherm kan nekpijn veroorzaken, hoewel je dit kunt verhelpen met een laptopstandaard. Monteer voor een betere ergonomie een monitor op een arm en pas de positie dienovereenkomstig aan.

Bovendien hebben veel mini-pc's een breder scala aan beschikbare poorten dan hun laptop-tegenhangers. Hoewel je misschien hubs en adapters moet gebruiken om toegang te krijgen tot Ethernet-poorten en kaartlezers op een laptop, zijn deze functies standaard op veel mini-pc's.

Mini-pc's zijn klein en enigszins draagbaar

Als uw reden voor het kiezen van een laptop te maken heeft met beperkte afmetingen, kan een mini-pc ook geschikt zijn. De aanwijzing zit in de naam, maar deze dozen zijn ongeveer net zo klein als mogelijk als het gaat om een ​​volledige desktopcomputerervaring. Ze draaien volwaardige besturingssystemen zoals Windows, macOS en Linux en kunnen, afhankelijk van wat je koopt, video's bewerken, games spelen en meer.

De grootte van de monitor die je kiest zal een veel grotere invloed hebben op uw beschikbare ruimte dan de mini-pc zelf. U kunt slim zijn en optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte door de monitor op een arm te monteren die aan het bureau of de muur is bevestigd, voor een minimalistisch “zwevend” uitwerking.

Hannah Stryker/How-To Geek

Laat je mini-pc helemaal verdwijnen door hem achterop je monitor te monteren. Dit is mogelijk met behulp van VESA-montagekits, variërend van pack-in-beugels tot montages van derden. Combineer je verborgen mini-pc met een draadloze muis en toetsenbord voor een strakke en moderne look.

Hoewel mini-pc's niet als een laptop kunnen worden gebruikt, omdat ze geen interne batterijen, beeldschermen en geïntegreerde randapparatuur hebben; ze zijn nog steeds draagbaarder dan hun desktop- en alles-in-één-tegenhangers. Als u een mini-pc mee wilt nemen en deze wilt aansluiten op een tv of een extra kantoormonitor, dan kan dat.

Een mini-pc zou beter kunnen zijn voor Gamen

Velen beschouwen gaming-laptops als een compromis tussen een volwaardige desktop-pc en iets dat ze nog steeds voor hun werk kunnen gebruiken. Deze draagbare apparaten hebben het volledige gamma wat betreft prijs en mogelijkheden, van capabele stevige machines die een slaapzaal kunnen verwarmen tot dunnere ontwerpen die een matige prestatieverbetering bieden ten opzichte van standaardmodellen.

Als gamen een topprioriteit is, maar je weinig ruimte hebt, kan een mini-pc een betere koop zijn. Met name Intel's “Extreme” Het NUC-assortiment omvat ruimte voor een volledige GPU plus een voldoende krachtige voeding om het te laten werken. Deze kit-pc's zijn niet goedkoop en de krappe vormfactor kan leiden tot slechtere thermische prestaties dan een volledige desktop.

GERELATEERDKan je geen Raspberry Pi vinden? Koop in plaats daarvan een gebruikte NUC

Als alternatief, als je op zoek bent naar een computer om een ​​multi-systeememulator zoals RetroArch of MAME uit te voeren, kun je wegkomen met een veel minder krachtige machine. Een goedkope Raspberry Pi kan retro-emulators aan, terwijl de M2-chips van Apple (zoals te zien in de Mac mini) relatief moderne systemen zoals de Xbox, PlayStation 2 en Dreamcast kunnen emuleren.

De meeste laptops kunnen ook niet worden geüpgraded

Eén ding dat u zou moeten opofferen als u kiest voor een mini-pc, is de mogelijkheid om te upgraden. Op sommige modellen kunt u mogelijk de opslag en het RAM-geheugen upgraden, maar andere componenten, zoals de CPU, het moederbord en de GPU, kunnen zelden worden geüpgraded. Sommige modellen, zoals de Mac mini van Apple, kunnen helemaal niet worden geüpgraded.

Josh Hendrickson/How-To Geek

In dit opzicht zijn mini-pc's vergelijkbaar met een laptop . Er zijn maar heel weinig laptops die echt kunnen worden geüpgraded, en degenen die dat wel zijn (zoals het modulaire Framework-platform) zijn zeldzaam. Als u een computer wilt die u jarenlang kunt upgraden, moet u in plaats daarvan een desktop bouwen.

U kunt het nut van een laptop

Ondanks alle positieve kanten van een mini-pc, is het enige dat ze niet kunnen, het evenaren van het echte nut van een laptop. Als u een laptop wilt omdat u moet reizen met een draagbare computer die u overal kunt gebruiken, moet u bij de notebookvormfactor blijven.

Maar als u een laptop koopt omdat u de ruimte of de drive om met een full-size desktop-pc om te gaan en je zeker weet dat je nooit een echt mobiel werkstation nodig zult hebben, is een mini-pc wellicht de beste koop.

Vraagt ​​u zich af waar u moet beginnen met zoeken naar een mini-pc? Bekijk onze beste aanbevelingen voor mini-pc's.

The Best Mini PCs of 2023 Best Mini PC Overall MINISFORUM EliteMini UM690 Buy at Amazon Beste Mini Apple PC (Mac) Apple Mac Mini M2 (2023) Koop bij Amazon Beelink U59 Pro Intel Celeron N5105 Koop bij Amazon Beste Gaming Mini PC Intel NUC 13 Extreme Barebones Kit (i9-13900K) Winkel Best Mini Linux PC Raspberry Pi 4 Model B Shop LEES VOLGENDE

  • › 5 redenen om een ​​mini-pc te kopen (en 3 redenen om het niet te doen)
  • › Krijg deze vroege vaderdag-technologiedeals voordat ze weg zijn
  • › Werkt macOS 14 Sonoma op mijn MacBook of desktop-Mac?
  • › De prijs van de Apple Vision Pro is niet zo gek als het lijkt
  • › Windows 11 probeert RGB-apparaatinstellingen te verenigen
  • › Google Drive beëindigt ondersteuning voor oudere Windows-pc's
  • › De ChatGPT-app voor iPhone heeft zojuist een upgrade gekregen