Kardiolog dør av hjerteinfarkt ved 41 år til tross for normalt EKG: Hva forteller Dr Gaurav Gandhis død oss?

0
29

En 41 år gammel anerkjent kardiolog i Jamnagar, Dr Gaurav Gandhi, døde på grunn av det som mistenkes som hjertestans om morgenen 6. juni. Hans død har nok en gang utløst bekymring for hjerteinfarkt blant unge indianerefordi han ikke hadde noen symptomer eller tradisjonelle triggere og var helt atypisk. Hans kollega, Dr Saugata Chatterjee, assisterende medisinsk superintendent ved Guru Gobind Singh (GG) General Hospital i Jamnagar by og professor i medisin ved MP Shah Government Medical College, sier: «Han var ung, fysisk veldig aktiv, og jobbet i nesten 14 timer en dag, en ikke-røyker og en teetaller. Det var ingen medisinsk historie som tydet på at han kan være sårbar for en hjertehendelse. Han hadde heller ingen nyere historie med infeksjon eller covid-19.»

Dr. Gandhi var kontraktsfestet assistentprofessor ved MP Shah Government Medical College det siste året, og underviste i kardiologi og tok seg av både OPD og kritiske pasienter på sykehuset. I tillegg jobbet han på det private Sharda-sykehuset i Jamnagar.

Dr Nandini Desai, medisinsk superintendent ved GG General Hospital, sier at som kardiolog, var Dr Gandhis reaksjon på punkt. «Han følte ubehag i brystet rundt klokken 02.00 den 6. juni, dro til Sharda sykehus og fikk tatt EKG. Kardiogrammet var imidlertid normalt. Så han trodde det var surhet og tok en injiserbar for det samme. Han ble på sykehuset i en halvtime eller så for å spore eventuelle inkonsekvenser og dro deretter hjem. Rundt klokken 6 om morgenen fant kona at han hadde kollapset på gulvet på badet deres. Familien brakte ham umiddelbart til akuttmottaket på GG sykehus. Vi la ham på respiratoren og det ble tatt et kardiogram som viste at hjertet hans var veldig svakt aktivt. Så vi prøvde HLR i rundt 45 minutter, men han kunne ikke gjenopplives. Klinisk mistenkes det å være hjertestans. Vi gikk til obduksjon, men hjertet hans viste ingen endringer som tyder på hjertestans. Men vinduet mellom symptomdebut og hans død er veldig smalt og vitenskapelig vil hjertet ikke vise endringer i løpet av en så kort periode. De dukker vanligvis opp om syv timer.» Dr Gandhis død reiser flere spørsmål:

ER DET MULIG Å FÅ ET Hjerteinfarkt TIL tross for en normal EKG-avlesning?

Ja, det er mulig å få et hjerteinfarkt til tross for en normal EKG-avlesning fordi det ikke kan vise en asymptomatisk blokkering i arteriene dine som kan sette deg i fare for et fremtidig hjerteinfarkt. Forklarer Dr Chatterjee, “I omtrent 20-30 prosent av tilfellene kan det første EKG vises som normalt selv om man har et hjerteinfarkt. Dette er også registrert i medisinsk litteratur. I tilfeller der det er høy mistanke, holder vi pasienter under observasjon i 12 til 24 timer, utfører serie-EKG og tester hjerteenzymer (som er biomarkører, som troponin og kreatinin, og indikerer hjerteskade). Dr. Gandhis sak er imidlertid en atypisk sak.”

Les også | Hva er årsaken til hjerteinfarkt hos unge mennesker og hvordan kan man forhindre dødsfall på treningssenter?

TAR VI LETT HYPERTENSJON OG STRESS?

Har de lange arbeidstimene og stresset en toll på Dr Gandhi? Dr Chatterjee har ingen gjetning, men sier anekdotisk: “det er en økning i forekomsten av pasienter som rapporterer hjertestans i aldersgruppen 25-30 år, sammenlignet med å si hva vi ville se for et par år siden.”< /p>Annonse

Dr Raghav Sharma, intervensjonskardiolog, Meditrina Hospital, Ambala, sier: “I India setter hypertensjon seg tidlig på 40-tallet sammenlignet med den vestlige befolkningen der tilstanden inntrådte mellom 60- og 70-tallet. Hvis man ser på ubehag hos personer over 40 år, er nesten 60 prosent av befolkningen hypertensive. Og hvis du følger nyere medisinske retningslinjer, indikerer alle med en systolisk avlesning på over 120 og en diastolisk markør på mer enn 85 at mer enn 60 prosent av befolkningen er hypertensive. Anslagsvis 57 prosent og 24 prosent av dødsfall relatert til hjerneslag og koronararteriesykdom er relatert til hypertensjon.»

Den yngre befolkningen har en tendens til å jage et hektisk og konkurransedyktig yrkesliv som forstyrrer balansen mellom arbeid og privatliv. Lengre arbeidstid betyr å spise søppelmat, som inneholder mye natrium, kjemiske konserveringsmidler eller smaksforsterkere. Det er lite tid til trening og søvn. Unge mennesker ender også opp med å røyke mye, noe som fører til høyt blodtrykk. Hvis disse vanene ikke kontrolleres i god tid, er hypertensjon bundet til å ta igjen dem før eller siden. “Husk alltid at oppbevaring av spenning er hypertensjon. Høye nivåer av stress og spenninger øker BP som igjen stimulerer energidriften med frigjøring av mye stressrelaterte hormoner i kroppen. Vi må kontrollere blodtrykket med medisiner, men hvis tilstanden forverres, kan det gi hjerneslag eller hjertesvikt og pasienten kan trenge sykehusinnleggelse,” legger Dr Sharma til.

Les også | Er det en sammenheng mellom Covid-19 og økende hjerteinfarkt blant unge?

BØR VI SKJERMERE UTOVER TRADISJONELLE RISIKOFAKTORER?

Annonse

Nå er de fleste indere utsatt for hjerteprofiltestene for å spore BP, kolesterol, lipider og blodsukker. Men det er andre triggere som vi må passe på og nøytralisere tidlig nok

(1) Gjør tidlige BP-kontroller:Start ved 25. Symptomene på hypertensjon manifesterer seg som en konstant hodepine, pustløshet mens du går korte avstander eller til og med under rutinearbeid. Dette er når man må sjekke sitt blodtrykksnivå og umiddelbart gå for medisinering og overvåking før utbruddet av hypertensjon. Kutt ned på saltinntaket, reduser vekten og oppretthold en regelmessig treningsrutine, som alle kan redusere blodtrykket med 5-6 mm for å leve et spenningsfritt liv. Hvis du er overvektig, mister du slappheten og spis et kosthold med høyt fiber, godt fett og høyt proteinrikt kosthold og frukt, som er rik på kalium

(2) Se etter en genetisk lidelse som kalles familiær hyperkolesterolemi (FH) ):En arvelig tilstand, slike mennesker har økte nivåer av LDL-kolesterol, noe som gjør dem utsatt for ikke bare å utvikle hjertesykdom i yngre alder, men utsetter dem for en høyere risiko for dødelighet. Dr K Srinath Reddy, kardiolog, epidemiolog og fremtredende professor, Public Health Foundation of India (PHFI), sier: “Denne lidelsen er slik at den lar kolesterol bygge seg opp uavhengig av vekt, kosthold, vaner og trening. Ikke bare betyr det totale kolesterolet i blodet, men underfraksjonene av kolesterol og andre blodlipider bidrar også til risikovurderingen. Nivåer av LDL-kolesterol og ikke-HDL-kolesterol forutsier risiko bedre enn totalkolesterol. Også innenfor LDL-kolesterol er forholdet mellom “liten tett” LDL-fraksjon og den “store flytende” fraksjonen viktig (de mindre tettpakkede partiklene er mer skadelige for blodkarveggene). Siden “liten tett LDL” er vanskelig å måle, er forholdet mellom serumtriglyserider og HDL-kolesterol et godt surrogatmål. Forholdet mellom apolipoprotein B og apolipoprotein A-I, som profilerer den “gode” til “dårlige” kolesterolbalansen, er en annen god risikomarkør. Det er ikke uvanlig å finne personer med ‘normale’ totalkolesterolnivåer som får hjerteinfarkt fordi underfraksjonene er forstyrret.”

Les også | Hvorfor snacking, transfett og å spise ute forårsaker hjerteinfarkt hos unge

(3) Hold LDL-nivåene dine veldig lave:Den vanligste feilen folk gjør er å vurdere det totale kolesteroltallet. “Men du må se antallet LDL (dårlig kolesterol), andelen HDL (godt kolesterol) og HDL:LDL-forholdet. Indianere har uansett lave HDL-nivåer. De sier at 50 mg/dL er ideelt for å nøytralisere LDL, men hos indianere krysser det nivået aldri 45 mg/dL. Det er derfor vi må jobbe aggressivt med LDL-nivåer og holde dem nede. Så hvis du er en indianer, som uansett er utsatt for en høyere hjerterisiko enn vestlige befolkninger, er det foretrukne LDL-området mindre enn 50 mg/dL. For de med familiehistorie bør dette ideelt sett være 30 mg/dL eller enda mindre, sier Dr Rajiv B Bhagwat, intervensjonskardiolog, Nanavati Max Super Specialty Hospital, Mumbai. Så er det triglyserider. “Triglyserider er blodfett, som sammen med kolesterol forårsaker plakkoppbygging. Derfor må både triglyserider og LDL-nivåer være betydelig lavere, legger Dr Bhagwat til. “Vi må starte lipidsenkende medikamentbehandlinger som statiner tidlig i tillegg til å adressere modifiserbare risikoer.”

(4) Se opp for plutselig hjertestans:En plutselig hjertestans beskrives som en tilstand hvor hjertet stopper opp og mister all aktivitet på grunn av en uregelmessig hjerterytme. Som et resultat av disse uregelmessige elektriske impulsene kan ikke hjertet pumpe oksygenrikt blod som kroppen din trenger. I løpet av de første minuttene er blodstrømmen til hjernen dårlig, noe som fører til at pasienten mister bevisstheten. Og i løpet av åtte minutter stengte alle større organer i fravær av blodstrøm. En plutselig hjertestans er ikke forårsaket av en blokkering. Men hvis hjerteinfarktet kan endre hjertets elektriske impulser, kan det bli en utløser for en plutselig hjertestans. “Vanligvis er det en rådende historie med hjerteblokkeringer, som kan utløse alvorlig arytmi. Noen ganger er det på grunn av lav hjertepumpeeffektivitet eller genetiske forhold som kardiomyopati, som kompromitterer hjertemusklene. Noen ganger kan det utløses på grunn av endringer i hjertets struktur på grunn av sykdom eller infeksjon eller på grunn av ekstremt blodtap på grunn av en annen skade. Men det som er bekymringsfullt er at det skjer med mange asymptomatiske mennesker, noe som gjør dem til høyrisikogruppen, sier Dr Balbir Singh, styreleder, Cardiac Sciences, Cardiology, Cardiac, Electrophysiology-Pacemaker, Max Hospital.

Les også.

Kardiolog Gaurav Gandhis død: Hvilke tester kan indikere stille hjerte …

En ny vekttapstrategi? En studie viser mye protein, mye fiber og god…

Kan druer øke tarmbakterier, redusere kolesterol og beskytte helsen…

Trenger du vitamin D? Solen gjør jobben, du trenger ikke kosttilskudd. Selv en …Annonse

(5) Ta kalsiumscoretesten etter 45: “Denne testen involverer en enkel CT-skanning og trenger ikke en invasiv prosedyre med fargestoffer. Den måler mengden forkalket plakk i arteriene dine, som igjen fører til hjerteinfarkt og slag. En høy poengsum plasserer deg i risikokategorien, men det betyr ikke at du vil få hjerteinfarkt i neste øyeblikk. Det indikerer en sannsynlighet for at medisinsk intervensjon med legemidler og livsstilsendringer kan startes tidlig nok til å forhindre en slik hendelse, legger Dr Singh til.