Interne ontploffing heeft waarschijnlijk de Oekraïense dam doorbroken, zeggen experts (voorzichtig)

0
46

Een opzettelijke explosie in de Kakhovka-dam, aan de frontlinie van de oorlog in Oekraïne, heeft dinsdag hoogstwaarschijnlijk de ineenstorting veroorzaakt, aldus technische en munitie-experts, die zeiden dat een structurele storing of een aanval van buiten de dam waren mogelijk maar minder plausibele verklaringen.

Oekraïense functionarissen gaven Rusland de schuld van de mislukking en merkten op dat de strijdkrachten van Moskou – die sinds de invasie van vorig jaar herhaaldelijk de Oekraïense infrastructuur hebben aangevallen – de dam over de rivier de Dnjepr in de stad Nova Kakhovka beheersten, waardoor ze in staat waren om explosieven van binnenuit tot ontploffing te brengen.

Russische functionarissen gaven op hun beurt Oekraïne de schuld, maar gingen niet in op hoe dit zou kunnen zijn gedaan.

Maandenlang heeft elke partij in de oorlog de ander herhaaldelijk beschuldigd van samenzwering om de hydro-elektrische dam te saboteren, zonder bewijs te leveren – beschuldigingen die zelden boven de oorlogsmist van claims en tegenclaims uitstegen, zowel echte als verzonnen. Vorige week nog zeiden beiden dat er een aanval op de dam op handen was; Oekraïense functionarissen zeiden dat de Russen een noodsituatie wilden creëren in de kerncentrale van Zaporizhzhia, die rivierwater gebruikt voor koeling, om een ​​verwacht Oekraïens offensief te stoppen.

Het kan zijn dat ten minste één partij de waarheid sprak. , maar midden in een oorlogsgebied is er weinig uitzicht op een onafhankelijk forensisch onderzoek naar de vernietiging van de dam, die een groot gebied stroomafwaarts heeft overstroomd.

Buurtbewoners dragen hun eigendommen bij zich tijdens hun evacuatie uit een overstroomde wijk in Kherson, Oekraïne, 6 juni 2023. (AP)

“Het werd ontgonnen door de Russische bezetters. En ze hebben het opgeblazen', schreef president Volodymyr Zelenskyy van Oekraïne op sociale media.

Ihor Syrota, hoofd van Ukrhydroenergo, het waterkrachtbedrijf van de staat, zei in een interview: “Een raketaanval zou niet zo'n vernietiging veroorzaken omdat deze fabriek gebouwd is om een ​​atoombom te weerstaan.” Hij voegde eraan toe: “Het is duidelijk: er was een ontploffing vanuit het station en het station brak in tweeën.”

Advertentie

Maar Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, zei tegen verslaggevers: “We hebben het over opzettelijke sabotage door de Oekraïense kant.”

Lees ook | Vier Russische militaire vliegtuigen neergeschoten nabij Oekraïne: rapport

John Kirby, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei dat hij geen commentaar kon geven over wie verantwoordelijk was. “We werken samen met de Oekraïners om meer informatie te verzamelen”, zei hij.

Deskundigen waarschuwden dat het beschikbare bewijs zeer beperkt was, maar ze zeiden dat een interne explosie de meest waarschijnlijke verklaring was voor de vernietiging van de dam, een enorme constructie van met staal gewapend beton die in 1956 werd voltooid. En lokale bewoners meldden op sociale media dat ze hoorden een enorme explosie rond de tijd dat de dam doorbrak, om 02.50 uur.

Advertentie

Een ontploffing in een afgesloten ruimte, met al zijn energie gericht op de structuur eromheen, zou de meeste schade aanrichten. Zelfs dan, zeiden de experts, zouden er minstens honderden kilo's explosieven nodig zijn om de dam te doorbreken. Een externe ontploffing door een bom of raket zou slechts een fractie van zijn kracht tegen de dam uitoefenen en zou een explosief nodig hebben dat vele malen groter is om een ​​vergelijkbaar effect te bereiken.

“Je zult beperkt zijn in hoeveel een kernkop kan dragen”, zegt Nick Glumac, technisch professor en explosievenexpert aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign. “Zelfs een voltreffer haalt de dam misschien niet weg.”

“Dit kost een aanzienlijke hoeveelheid energie”, zei hij. “Je denkt na over de krachten op de constructie in werking – ze zijn immens. Je hebt de waterkracht, die enorm is. Dit is niet hetzelfde als vasthouden aan een draadje; deze dingen zijn zwaar.”

Gedurende meer dan een jaar van zware gevechten was de Kakhovka-dam herhaaldelijk beschadigd en beide partijen hebben elkaar ervan beschuldigd deze te hebben beschoten. De Russen veroverden het vorig jaar toen ze oprukten naar de Dnjepr en verder, maar maanden later verdreven de Oekraïners de Russische troepen van de westelijke oever, waardoor de rivier – en de dam – een deel van de grens tussen de strijdende partijen werd. De Russen hielden vast aan de dam zelf.

Het is echter niet duidelijk of het soort schade dat de dam had opgelopen zo dichtbij was dat het zou instorten.

Lees ook | India's import van Russische olie bereikt nieuw hoogtepunt in mei

“Dams do fail; het is absoluut mogelijk, “zei Gregory B. Baecher, een professor in engineering aan de Universiteit van Maryland en lid van de National Academy of Engineering, die dambreuken heeft bestudeerd. Maar, zei hij, “ik kijk hiernaar en zeg: 'Goh, dit ziet er verdacht uit.'”

Advertentie

In augustus raakte een Oekraïense raket de rijbaan bovenop de dam. In november, toen de Russische troepen zich terugtrokken over de rivier, verwoestte een explosie een deel van de rijbaan; daarna toonden beelden geverifieerd door The New York Times schade aan enkele van de sluisdeuren die water doorlieten. Maar er was geen indicatie van schade aan de onderliggende structuur.

Sinds november bewegen de portaalkranen die de sluisdeuren openen en sluiten nauwelijks, al was niet duidelijk of ze niet aan het werk waren. Dat leidde eerst tot recordlage waterstanden en vervolgens, toen de wintersneeuwsmelt en de voorjaarsregens stroomopwaarts het stuwmeer binnenstroomden, tot een 30 jaar durend recordhoogwaterstand.

Advertentie

Sinds begin mei staat het water boven de poorten en kuif over de top van de dam. Satellietbeelden die vorige week zijn gemaakt, lieten zien dat meer van de weg verdwenen was; of het is weggespoeld door de waterstroom of vernietigd tijdens een aanval is onduidelijk.

Een satellietbeeld toont de Nova Khakovka-dam in de Kherson-regio, Oekraïne, 28 mei 2023. (Foto door: Reuters)

Sommige dammen zijn ingestort vanwege ongewoon zware waterstromen die ze “overslaan”. “Normaal gesproken zou zo'n storing beginnen op het aarden deel van de dam, op beide oevers”, zei Baecher.

Advertentie

Maar foto's en video's laten zien dat de Kakhovka-dam voor het eerst in het midden werd doorbroken, naast de energiecentrale die grenst aan de Russische bank. Beide uiteinden ervan leken in eerste instantie intact te zijn, maar naarmate de dag vorderde, stortte meer en meer van de dam in.

Een combinatie van beschadigde sluisdeuren en hoog water zou een paar sluizen kunnen wegrukken, maar zou naar verwachting niet zoveel van de dam uit elkaar scheuren, zei de professor.

Oekraïne leek zondag aan een lange strijd te beginnen. verwachtte een tegenoffensief tegen Russische troepen, en zijn functionarissen zeiden dat Moskou de dam had opgeblazen om hun opmars te belemmeren door overstromingen te veroorzaken en de enige overgebleven rivierovergang tussen de vijanden te verwijderen. Het is echter niet duidelijk of de plannen van Oekraïne een grote oversteek van de Beneden-Dnjepr vereisen.

Oekraïners vroegen zich af waarom ze hun eigen infrastructuur, steden en boerderijen zouden willen vernietigen, terwijl ze opmerkten dat die vaak het doelwit waren van het meedogenloze Russische oorlogsvoering. Moskou wilde “laten zien dat ze tot alles bereid zijn” als Oekraïne agressief doorgaat met zijn tegenoffensief, zei Roman Kostenko, voorzitter van de defensie- en inlichtingencommissie in het Oekraïense parlement. “Ze doen er alles aan om onze tegenaanval te stoppen.”

Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, beweerde dat Oekraïne de dam had vernietigd om de waterstroom door een kanaal van de Dnjepr naar het Krim-schiereiland af te snijden. Nadat Rusland in 2014 de Krim illegaal had geannexeerd, stopte Oekraïne de stroom, maar Rusland herstartte het vorig jaar na het veroveren van de dam.

Andere Russische functionarissen beweerden dat de aanval bedoeld was om een ​​Oekraïens offensief te ondersteunen dat volgens hen sputterde — mogelijk om Oekraïne in staat te stellen een aantal troepen te herpositioneren, of om het overstromingswater de Russische artillerie bij de rivier te laten terugdringen.

Sommige westerse militaire analisten maakten een waarschuwende opmerking over het snel toewijzen van de schuld, of zelfs over zeggen of de dam instorting was opzettelijk.

Lees ook

'Ontzet& #039;: Canadese gezant veroordeelt Brampton-evenement ter ere van Indira Gan… 450.250″ />Een boot met 180 Rohingya-vluchtelingen verdween. Een hectisch telefoontje helpt…

< /figuur>New York City registreert de slechtste luchtkwaliteit ter wereld; gezondheidsadvies uitgegeven

Mesaanvaller verwondt verschillende mensen, waaronder kinderen, in de Franse Alpin…

“Het is te vroeg om te zeggen”, zegt Michael Kofman, de directeur van Russische studies aan CNA, een onderzoeksinstituut in Arlington, Virginia. De ramp, zei hij, “komt uiteindelijk niemand ten goede.”