Hoe u de luchtkwaliteit bij u in de buurt (of waar dan ook) kunt controleren

0
44
SvetlanaSF/Shutterstock.com

Hoe ongezond is de lucht buiten op dit moment? Je hebt je eigen sensor niet nodig om erachter te komen. Hier leest u hoe u erachter kunt komen hoe erg de rook, pollen en vervuiling zijn in uw omgeving of ergens anders.

Lucht begrijpen Quality Index (AQI)-nummers

Deze services tonen allemaal Air Quality Index-nummers. Hoe hoger het getal, hoe meer vervuiling in de lucht op dit moment.

Houd er rekening mee dat verschillende landen verschillende Air Quality Index-systemen gebruiken. Als u zich niet in de VS bevindt, moet u de Air Quality Index-norm van uw land opzoeken.

In de VS betekenen de cijfers het volgende:< /p> Kleur Luchtkwaliteitsindex (AQI) Niveau van zorg voor de gezondheid Groen 0 tot 50 Goed Geel 51 tot 100 Matig Oranje 101 tot 150 Ongezond voor gevoelige groepen Rood 151 tot 200 Ongezond Paars 201 tot 300 Zeer ongezond Kastanjebruin 301 tot 500 Gevaarlijk

Tijdige Crowd-Sourced Reports: PurpleAir

Hoewel er een aantal manieren zijn om officiële cijfers te krijgen van gestandaardiseerde overheidssensoren – en die zullen we zo uitleggen #8212;er is één manier om meer tijdige resultaten te krijgen.

PurpleAir toont meer lokale luchtkwaliteitscijfers. Ze zijn veel actueler, maar zijn afkomstig uit de crowd afkomstig van sensoren die door individuen zijn opgezet. Individuele sensoren in een gebied zijn mogelijk niet nauwkeurig gepositioneerd. Maar als u naar een gebied met meerdere sensoren kijkt, zal het gemiddelde u een redelijk compleet beeld geven.

Ga gewoon naar de PurpleAir-kaart en zoek naar uw lokale gebied (of een ander gebied waarover u informatie wilt hebben). )

Als een bepaalde sensor te hoog of te laag is in vergelijking met de omliggende sensoren, moet u deze negeren. Dat gezegd hebbende, zouden de sensoren in uw omgeving moeten wijzen op een gemiddelde meting die op dat moment redelijk nauwkeurig is. Ze kunnen zelfs verschillen suggereren van buurt tot buurt in uw stad.

< p>PurpleAir-sensoren geven Amerikaanse AQI-nummers weer, zelfs als ze zich in andere landen bevinden, zodat u over de hele wereld kunt kijken en metingen in meerdere landen kunt vergelijken, als u dat wilt.

GERELATEERD: Is een luchtkwaliteitsmonitor de moeite waard?

Tragere officiële cijfers: AirNow en smartphone-apps

U kunt ook de officiële cijfers controleren die door uw overheid zijn gerapporteerd. In de VS worden deze nummers verstrekt door de EPA en haar partners. Ze worden elk uur bijgewerkt en zijn afkomstig van een kleiner aantal nauwkeuriger nauwkeurige sensoren.

Dat is handig, maar ze laten je niet de meest actuele informatie over de luchtkwaliteit zien als deze snel verandert of als de luchtkwaliteit verschilt van buurt tot buurt in je stad.

Om deze nummers in de VS, Canada en Mexico te vinden, kunt u de AirNow-website gebruiken. Sluit een locatie aan en u ziet de luchtkwaliteit in uw omgeving. (Voor andere landen moet u een website met gegevens voor uw land vinden.)

AirNow biedt ook een kaart die de luchtkwaliteit in Noord-Amerika weergeeft.

Gemakshalve kunt u deze nummers snel vinden via smartphone-apps. Op uw iPhone tonen zowel de Kaarten- als de Weer-app informatie over de luchtkwaliteit. U kunt informatie over uw lokale luchtkwaliteit bekijken of een ander gebied op de kaart bekijken en de lokale luchtkwaliteit bekijken. (Dit is niet in alle landen beschikbaar.)

Op Android kunt u de Google Assistent vragen naar de luchtkwaliteit voor uw lokale of een andere regio. (Nogmaals, Google Assistant ondersteunt dit niet in elk land.) U kunt ook een app van derden installeren die deze informatie weergeeft.

Zowel de apps van Apple als die van Google tonen dezelfde officiële informatie die u #8217;d vinden op AirNow en op overheidswebsites. Ga voor crowd-sourced informatie naar PurpleAir.

< strong>GERELATEERD: Hoe u uw lokale luchtkwaliteitsindex kunt controleren op iPhone of iPad

Als je meer wilt weten, heeft Wired goed werk geleverd door het verschil uit te leggen tussen de cijfers op PurpleAir en AirNow en hoe ze worden gemeten.

De door de overheid gegenereerde cijfers zijn de canonieke historische, officiële gegevens voor een gebied, maar aangezien de omstandigheden snel veranderen en van locatie tot locatie variëren, zelfs binnen een bepaalde stad, kunnen de nummers van PurpleAir op dit moment nuttiger zijn .

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u het aantal pollen in uw omgeving kunt controleren
  • › Wat is AQI op Google Nest?
  • › Hoe plaats je het beste een luchtreiniger
  • › De beste luchtreinigers van 2023
  • › Hoe u uw lokale luchtkwaliteitsindex kunt controleren op Android
  • › Hoe u uw lokale luchtkwaliteitsindex kunt controleren op iPhone of iPad
  • › Maakt een ionische luchtreiniger beter schoon dan standaardunits?
  • › Kort testrapport Acer Aspire Vero 15 (2023): een mooie groene laptop met wat gebreken