Fresh stir søker romersk manus for Kokborok i Tripura, stiller spørsmål ved BJPs regjeringsstand

0
52

ETTERSPØRSELEN etter romersk skrift for Kokborok-språket så protestene tilta på onsdag, med en stor protest organisert nær Palace Compound i Agartala. The Roman Script for Kokborok Choba (RSKC)-organisasjonen truet med å lansere en “aggressiv bevegelse” hvis kravene deres ikke ble oppfylt.

Kokborok er lingua franca for et flertall av de 19 stammesamfunnene i Tripura. Selv om språket har en lang historie, er anerkjent som et offisielt språk i staten under dens trespråklige politikk og er akseptert som et kommunikasjonsmedium av andre stammesamfunn i staten, har det ikke et manus.

Må leses | Hindi, romersk eller bengali i nordøst: En Kokborok-rekke spiller etter et kjent manus

Til nå har bengalsk eller romersk skrift blitt brukt til å skrive språket. Siden BJP først dannet en regjering i 2018, har det vært et press for å innføre devanagari- eller hindi-manuset for det, selv om det er utbredt tilbakeslag mot det fra partier og studenter og kulturaktivister, og advarer om at det kan forstyrre regionen&#8217 ;s sensitive språkdynamikk.

Kravet om at romersk skrift skulle aksepteres for Kokborok dukket opp igjen i år etter at studenter som møtte opp til CBSE-styreeksamenene angivelig ble tvunget til å skrive svarene sine på spørsmålsoppgaven om Kokborok-språket i det bengalske manuset. Under en debatt i den siste forsamlingssesjonen sa sjefsminister Dr Manik Saha at regjeringen hans var klar til å introdusere et manus for Kokborok på «hvilket som helst indisk språk». Det viktigste opposisjonspartiet TIPRA Motha, som representerer stammeinteresser, vakte furore og iscenesatte en walkout.

RSKC, en konglomerasjon av 56 Kokborok-språklige aktivistgrupper, har siden organisert en rekke deputasjoner og agitasjoner, som førte frem til massesitting onsdag.

Les | Jeg tilber CM … større slag kommer: sjefen for Meitei-antrekket i sentrum av Manipur-kollisjoner

Dens medlemmer sa at alle regjeringer i staten, enten de er drevet av CPI(M), Kongressen eller BJP, har frustrert saken av stammespråket.

Tripuras manusdebatt rundt Kokborok er flere tiår gammel. Språket ble først anerkjent som det offisielle statsspråket i Tripura i 1979. Selv om den tidligere venstrefrontsregjeringen var tilbøyelig til det bengalske manuset for det, sier RSKC at de to kommisjonene som ble opprettet for saken hadde funnet ut at et flertall av staten 8217;s stammer favoriserte den romerske skriften.

Annonse

Stammespråket blir nå undervist i 22 høyskoler i Tripura samt Tripura Central University. Med henvisning til de to språkkommisjonene, sa lederen for Tipra Students Federation (TSF), Sunil Debbarma, at hovedkravet til språkprotesten deres var anerkjennelse for å skrive Kokborok i romersk skrift. “Rapporter viser at 95 % av Kokborok-talerne vil ha det romerske manuset. Likevel har det vært et forsøk på å påtvinge det bengalske manuset av både den tidligere venstreregjeringen og BJP-regjeringen… Dette er bare begynnelsen på vår bevegelse. Hvis myndighetene ikke tar hensyn til vårt krav, vil resultatene ikke være hyggelige,” sa han.

Forumet deres vil bestemme neste handlingsmåte om en måneds tid, hvis ingen skritt blir tatt av regjeringen, la han til. “Vi skal reise en agitasjon fra Sabroom til Dharmanagar,” sa han og refererte til henholdsvis de sørligste og nordligste punktene i Tripura.

Tidligere minister og TIPRA Motha-leder Mevar Kumar Jamatia anklaget delstatsregjeringen for å spille politikk med Kokborok-språket. “Vi har vært på jakt etter det romerske manuset til Kokborok i nesten 50 år nå… Det er skammelig og uheldig at påfølgende regjeringer ikke godtok anbefalingene fra sine egne språkkommisjoner,” sa han.

Les også

Lucknow rettssalsdrap og en UP-leder som kunne vært CM

AAPs Raghav Chadha mister bungalow han fikk over karakteren, tar RS Secre…

Rajiv Gandhi nektet å inkludere tidligere statsministere, familien deres under SPG-beskyttelse…

Pilot viser kald komfort for BJP-messing når den ser Rajasthan-kanten i direkte…Annonse

Bemerket Kokborok-skribent og intellektuell Bikashrai Debbarma stilte også spørsmålstegn ved regjeringen for å sitte i sine egne kommisjoner’ anbefalinger.