Forskare med indiskt ursprung Joyeeta Gupta tilldelades högsta utmärkelse inom holländsk vetenskap

0
53

Forskaren med indiskt ursprung Joyeeta Gupta har tilldelats Spinoza-priset, den högsta utmärkelsen inom holländsk vetenskap som ibland också kallas för ‘holländska Nobelpriset’, enligt ett uttalande.

Universitetet i Amsterdam uttalade att hon belönades för sitt enastående, banbrytande och inspirerande vetenskapliga arbete där hon fokuserar på en rättvis och hållbar värld.

Gupta kommer att få 1,5 miljoner euro att spendera på vetenskaplig forskning och aktiviteter relaterade till kunskapsutnyttjande. Den officiella presentationen kommer att äga rum den 4 oktober, stod det.

Gupta, professor i miljö och utveckling i det globala södern vid universitetet i Amsterdam, är också medordförande för Earth Commission. Hon planerar att använda prispengarna för att arbeta för att implementera de idéer hon presenterade i sin invigningsföreläsning 2014 – om att dela ‘eco-space’ (miljöanvändningsutrymme) globalt, enligt uttalandet.

Läs även

Odisha tågtragedi: Video fångar de sista ögonblicken innan Coromandel Expr…

Jaishankar kritiserar Kanada för “firandet” av Indira Gandhis lönnmord…

Cyclone Biparjoy Live Updates: IMD deklarerar monsunstart i Kerala, dela…

Zomato tar bort 'Kachra' kampanjvideo efter motreaktion i sociala medier

Detta skulle kräva någon form av global miljökonstitution. En sådan konstitution skulle syfta till att skydda miljöförhållandena på ett rättvist sätt över hela världen med hjälp av konstitutionell lag och skulle vara ett passande sätt att föra samman globala miljö- och utvecklingsfrågor, sade den.