EC start proces om bypoll te houden in Wayanad LS-zetel van Rahul Gandhi vóór zijn diskwalificatie

0
41

De verkiezingscommissie heeft het proces in gang gezet om een ​​bypoll te houden in de Wayanad Lok Sabha-zetel die congresleider Rahul Gandhi bekleedde totdat hij werd gediskwalificeerd na zijn veroordeling in een criminele lasterzaak over zijn “Modi-achternaam” opmerking.

Een rechtbank in Gujarat had Gandhi veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarna de Lok Sabha Speaker hem uit het lagerhuis diskwalificeerde.

Een bericht dat op 5 juni door de plaatsvervangend verzamelaar van Kozhikode aan erkende politieke partijen werd gestuurd in zijn hoedanigheid van districtsverkiezingsfunctionaris, zei dat er op 7 juni een neppeiling zal worden gehouden na verificatie van de elektronische stemmachines en Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) -systemen van het Wayanad Lok Sabha-kiesdistrict bypoll.

De partijen werden geïnformeerd dat de mock-poll en verificatie van de EVM's en het VVPAT-systeem zal worden gehouden op het Kozhikode Civil Station Aswasakendram Godown.

De beslissing van de verkiezingscommissie komt op een moment dat Gandhi's strafrechtelijke herzieningsverzoek tegen het bevel van de Surat Sessions Court waarin zijn pleidooi om zijn veroordeling te schorsen wordt afgewezen, in behandeling is bij het Hooggerechtshof van Gujarat.

Het congres beweerde dat er een “mysterie” achter de actie van de verkiezingscommissie, met de vraag hoe het opiniepeilingspanel van tevoren op de hoogte is gekomen van het oordeel van de rechtbank in het hoger beroep dat bij haar aanhangig is.

“De voorbereidingen voor de tussentijdse verkiezingen in het kiesdistrict Wayanad Lok Sabha zijn begonnen nog voor de beslissing van het hooggerechtshof over het pleidooi van Gandhi. Het is mysterieus en verdacht,” Zei Kozhikode DCC-president K Praveen Kumar.

Advertentie

Hij zei dat de mensen van het land wilden weten in opdracht van welke autoriteit de verkiezingscommissie was begonnen met werken voor de bypoll in het kiesdistrict Wayanad Lok Sabha.

p>

KPCC algemeen secretaris en MLA Mathew Kuzhalnadan beweerde dat er een “politieke vendetta” achter de verhuizing.

Hij beweerde dat de BJP-regering haastig tegen Gandhi had gehandeld sinds hij een toespraak hield in Lok Sabha waarin hij zijn “dubieuze transacties” met de Adani Group, en de stap om een ​​bypoll te houden in het kiesdistrict van Gandhi was ook onderdeel van hun politieke vendetta tegen hem.

Advertentie Lees ook | Opmerkingen van het Witte Huis over de Indiase democratie 'strakke klap' op Rahul Gandhi: BJP

Kuzhalnadan zei ook dat Gandhi sterker is geworden na de spectaculaire overwinning van de congrespartij in de peilingen van de Karnataka Assembly en niet bang is voor enige actie van de BJP-regering die op hem is gericht.

Gandhi werd in maart gediskwalificeerd voor de Lok Sabha. 24 uur, bijna 24 uur nadat een rechtbank in Surat van Gujarat hem in 2019 veroordeelde in een smaadzaak, een actie die door het congres werd afgewezen omdat de “wraakzuchtige politiek” en zwoer er juridisch en politiek tegen te vechten.

De BJP verwierp de aanklacht en noemde de diskwalificatie van Gandhi “wettig”.

Lees ook

Odisha train tragedie: video legt de laatste momenten voor Coromandel Expr…

Internationale scheidsrechter aan het woord: 'Ik zag Brij Bhushan naast haar staan, s…

Rajiv Gandhi weigerde ex-premiers, hun familie onder SPG-bescherming op te nemen…

Jaishankar hekelt Canada wegens 'viering' van de moord op Indira Gandhi…

De diskwalificatie van de Lok Sabha zal Gandhi (52), een viervoudig parlementslid, gedurende acht jaar uitsluiten van deelname aan peilingen, tenzij een hogere rechtbank zijn veroordeling intrekt.