EC inleder process för att hålla omröstning i Wayanad LS säte som innehas av Rahul Gandhi innan hans diskvalificering

0
39

Valkommissionen har inlett processen för att hålla en omröstning i Wayanad Lok Sabha-sätet som kongressledaren Rahul Gandhi hade innehaft tills han diskvalificerades efter sin fällande dom i ett brottsligt ärekränkningsfall på grund av hans “Modi efternamn” anmärkning.

En domstol i Gujarat hade dömt Gandhi till två års fängelse, varefter Lok Sabhas talman diskvalificerade honom från underhuset.

Ett meddelande som skickades till erkända politiska partier av Kozhikodes biträdande samlare den 5 juni i hans egenskap av distriktsvaltjänsteman sade att en låtsasundersökning efter verifiering av systemen för elektroniska röstningsmaskiner och VVPAT (Votter Verifiable Paper Audit Trail) kommer att hållas den 7 juni framåt. av Wayanad Lok Sabha valkrets genomomröstning.

Partierna informerades om att skenundersökningen och verifieringen av EVMs och VVPAT-systemet kommer att hållas på Kozhikode Civil Station Aswasakendram Godown.

Valkommissionens drag kommer vid en tidpunkt då Gandhis ansökan om brottsrevision mot Surat Sessions domstolsbeslut som avvisar hans vädjan om att uppskjuta sin fällande dom är anhängig vid Gujarat High Court.

Kongressen påstod att det fanns ett “mysterium” bakom valkommissionens drag och frågade hur valpanelen i förväg fick kännedom om domstolens dom i det överklagande som väntar.

“Förberedelserna för extravalet i Wayanad Lok Sabha-valkretsen har börjat redan innan högsta domstolens beslut om Gandhis vädjan. Det är mystiskt och misstänkt,” Kozhikode DCC:s president K Praveen Kumar sa.

Annons

Han sa att folket i landet ville veta på instruktioner från vilken myndighet valkommissionen hade börjat arbeta för omröstningen i valkretsen Wayanad Lok Sabha.

KPCC:s generalsekreterare och MLA Mathew Kuzhalnadan påstod att det finns en “politisk vendetta” bakom draget.

Han påstod att BJP-regeringen hade agerat i hast mot Gandhi ända sedan han höll ett tal i Lok Sabha och avslöjade dess “tveksamma affärer” med Adani-gruppen, och satsningen att hålla en omröstning i valkretsen som innehas av Gandhi var också en del av deras politiska vendetta mot honom.

Annons Läs också | Vita huset uttalar sig om indisk demokrati ‘tight slap’ om Rahul Gandhi: BJP

Kuzhalnadan sa också att Gandhi har kommit starkare efter den spektakulära segern för kongresspartiet i Karnataka-församlingens opinionsundersökningar och att han inte är rädd för något drag från BJP-regeringen som riktar sig mot honom.

Gandhi diskvalificerades från Lok Sabha i mars 24, nästan 24 timmar efter att en domstol i Gujarats Surat dömde honom i ett ärekränkningsfall 2019, en åtgärd som kongressen kritiserade som Bharatiya Janata-partiets (BJP) “hämndlystna politik” och lovade att kämpa mot det juridiskt och politiskt.

BJP avfärdade anklagelsen och kallade Gandhis diskvalifikation som “laglig”.

Läs också

Odisha tågtragedi: video fångar de sista ögonblicken innan Coromandel Expr…

Internationell domare talar: 'Jag såg Brij Bhushan stå bredvid henne, s…

Rajiv Gandhi vägrade att inkludera ex-PM, deras familj under SPG-skydd…

Jaishankar kritiserar Kanada för “firandet” av Indira Gandhis lönnmord…

Diskvalificeringen från Lok Sabha kommer att utesluta Gandhi (52), en fyrafaldig parlamentsledamot, från att tävla i omröstningar i åtta år om inte en högre domstol fastställer hans övertygelse.