Home Svenska Däck klarade för första gemensamma Oppn-möte i Patna den 23 juni; Kharge, Rahul att delta

Däck klarade för första gemensamma Oppn-möte i Patna den 23 juni; Kharge, Rahul att delta

0

Efter tre dagars spänning om när det skulle hållas och vem som sannolikt kommer att närvara vid det, sa den Nitish Kumar-ledda Janata Dal (United) på onsdagen att det gemensamma oppositionsmötet i Patna skulle ta plats den 23 juni, där ledare inklusive AICC-president Mallikarjun Kharge, senior kongressledare Rahul Gandhi, NCP-chef Sharad Pawar, Västbengals chefsminister Mamata Banerjee och Tamil Nadu CM M K Stalin bekräftade sitt deltagande.

Denna första gemensamma konklav för oppositionspartierna för Lok Sabha-omröstningarna 2024 var tidigare planerad att äga rum i Patna den 12 juni, men den sköts upp, främst för att säkerställa närvaron av Kharge och Rahul i den.

Läs också | Gemensamt Oppn-möte: Mitt i datumproblem säger Nitish att partierna måste skicka sina chefer

“Vi var tvungna att skjuta upp mötet den 12 juni på grund av att flera viktiga oppositionsledare inte var tillgängliga. Vi har nu sökt bekräftelse från alla parter,” JD(U) nationella president Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh berättade för reportrar.

Singh sa att Kharge, Rahul, Banerjee, Stalin, Jharkhand CM Hemant Soren, Shiv Sena (UBT) chef och tidigare Maharashtra CM Uddhav Thackeray , NCP-presidenten Sharad Pawar, AAP supremo och Delhi CM Arvind Kejriwal, CPI-ledaren D Raja, CPM-ledaren Sitaram Yechuri och CPI-ML-ledaren Dipankar Bhattacharya har bekräftat sitt deltagande i evenemanget.

JD(U)-presidenten, som är ansvarig för att organisera mötet på Kumars vägnar, sa att oppositionsmötet hade “stor betydelse” i en tid av en “oförklarad nödsituation” i landet. “De som vågar kritisera centret är måltavla…Vi vill att ett BJP-mukt Bharat (BJP-fritt Indien) ska återinföra demokratin”, sa Singh.

Läs också | Som ett slag mot oppositionens enhet, ont blod mellan Cong, blossar TMC upp i hälarna av orolig vapenvila

RJD-ledaren och vice CM Tejashwi Prasad Yadav sa till presskonferensen, “Det har varit ett kombinerat försök av Bihar CM Nitish Kumar och RJD:s nationella president Lalu Prasad att samla alla likasinnade parter på en plattform. Denna enhet är välbehövlig eftersom demokratin har varit under attack. Autokratiskt styre råder. Detta kommer att bli ett viktigt möte som skulle få ett positivt resultat”.

Läs också | Patna som politisk huvudstad 2.0: stadens långa båge – Lohia till JP, Atal till Modi, Lalu till Nitish

På frågan om det hade funnits några skillnader med kongressen när det gäller delning av platser för 2024 års omröstningar, sa Singh: “Det finns inga sådana samtal i detta skede. Vår idé är att komma samman på ett stort sätt först.”

Annons

En senior JD (U)-ledare sa till The Indian Express: “Vi kunde inte ha tagit chanser eftersom det kommer att bli första mötet. Vi vill att alla intressenter ska delta i mötet för att skapa en storslagen uppvisning av oppositionens enhet. Det skulle sätta tonen för nästa nivå av samtal.”

Läs även

AAP:s Raghav Chadha förlorar bungalow han fick över sitt betyg, tar RS Secre…

BJP-bud för att återuppliva NDA för 2024: JD(S), TDP, Akalis tillbaka på bordet; nytt ut…

Jag dyrkar CM … större slag kommer: chef för Meitei outfit i centrum av…

Mallret i Karnataka BJP som surr om parlamentsledamöter som står inför yxan i 2024 års opinionsundersökningar…

Mötet den 12 juni sköts upp efter att kongressen uttryckte sin oförmåga att skicka sina högsta ledare till konklaven eftersom av sina tidigare åtaganden. På måndagen signalerade Kumar att parterna som har gått med på att delta i mötet måste representeras av sina respektive chefer.

© The Indian Express (P) Ltd