Cyklonen Biparjoy kommer sannolikt att intensifieras till en kraftig cyklonstorm idag

0
57

En cyklonstorm som bildades över öst-centrala och angränsande sydöstra Arabiska havet nära Goa klockan 23.30 på tisdagen, kommer sannolikt att röra sig nästan norrut och intensifieras till en kraftig cyklonstorm och sedan till en mycket kraftig cyklonstorm under nästa 24 timmar, sade Indiens meteorologiska avdelning (IMD) i sin morgonbulletin.

“Kyklonstormen ‘Biparjoy’ (uttalas som ‘Biporjoy’) över centrala östliga och angränsande sydöstra Arabiska havet förblev praktiskt taget stillastående under de senaste 3 timmarna och låg centrerad vid 0230 timmar IST den 7 juni 2023 över samma region nära latitud 12,5°N och longitud 66,0°E, ca 900 km västsydväst om Goa, 1020 km sydväst om Mumbai, 1090 km sydsydväst om Porbandar och 1380 km söder om Karachi,” den meteorologiska avdelningens bulletin läste,

Kulingvindar med hastigheter 80-90 km i timmen till 100 km i timmen förväntas råda över det östra centrala Arabiska havet och de angränsande områdena i västra centrala och sydöstra Arabiska havet. Den kommer sannolikt att eskalera till 105-115 km i timmen till 125 km i timmen över samma område från onsdag kväll. sa IMD. Områdena som gränsar till västra centrala och södra Arabiska havet och de längs de norra Kerala-Karnataka-Goa-kusterna kommer sannolikt att uppleva smutsiga vindar med hastigheter 40-50 km i timmen till 60 km i timmen.

Enligt IMD , intensiteten av cyklonen Biparjoy, dess placering i Arabiska havet och dess efterföljande rörelse kommer sannolikt att påverka början av den sydvästra monsunen över Kerala.

Detta är den andra cyklonen som bildas inom tre veckor i norra Indiska oceanen. Cyklonen Mocha, som bildades i Bengaliska viken, ramlade in i Bangladesh och Myanmar och orsakade massiv förstörelse.

Läs även

Odisha tågtragedi: Video fångar de sista ögonblicken innan Coromandel Expr…

Jaishankar kritiserar Kanada över “firandet” av Indira Gandhis lönnmord…

IMD förklarar monsunens ankomst, men förbli svag i minst en vecka

Cyclone Biparjoy Live Updates: IMD förklarar monsunstart i Kerala, dela…

År 2021 hade cyklonen Yaas bildats vid tidpunkten för monsunens början.

 

© IE Online Media Services Pvt Ltd.