Chris Christie doet formeel mee aan de race van 2024, terwijl hij het vizier op Trump richt

0
34

Chris Christie, de voormalige gouverneur van New Jersey die werd overschaduwd door Donald Trump in de presidentiële voorverkiezingen van 2016, diende dinsdag papierwerk in waarin hij zei dat hij de Republikeinse nominatie voor 2024 zou zoeken, een rematch met de voormalige president zou opzetten en het veld van GOP-kandidaten.

Bij een tweede kandidaatstelling voor het presidentschap heeft Christie, 60, zichzelf gepositioneerd als de persoon die het meest bereid is om zowel Trump, zijn voormalige vriend die tegenstander werd, als gouverneur Ron DeSantis van Florida, aan te vallen. die al maanden op de tweede plaats staat in bijna elke openbare Republikeinse voorverkiezing. De aanwezigheid van Christie in de race zou onwelkom kunnen zijn voor DeSantis, voor wie elke extra kandidaat zijn vermogen om steun te consolideren schaadt.

Christie, die op het punt staat zijn run aan te kondigen op een gemeentehuisachtig evenement in New Hampshire dinsdagavond, heeft al begonnen met het indienen van een agressieve zaak tegen Trump op basis van het beleid van de voormalige president, namelijk dat hij een aantal beloften heeft gedaan die hij nooit heeft waargemaakt.

Die zaak is er een die andere hoopvolle mensen over het algemeen hebben omzeild, in plaats daarvan grotendeels vermijd de naam van Trump te zeggen. Daarentegen is Christie rechtstreeks op hem afgegaan.

Hij heeft de spot gedreven met de afnemende menigte van Trump, noemde hem een ​​verliezer en zei dat hij met zijn acties een grens overschreed die een pro-Trump-menigte ertoe bracht het Capitool op 6 januari 2021 aan te vallen.

En dat heeft hij ook gedaan. beschreef zichzelf als in staat om de nominatie vast te leggen. “Ik ben het levensvatbare alternatief voor Trump”, vertelde Christie onlangs aan The Daily Beast.

Toch is Christie's weg naar het winnen van de nominatie ingewikkeld. Hij is een Republikein uit het noordoosten die niet verstrikt is geraakt in de cultuuroorlogen van het Trump-tijdperk. Zijn belangrijkste pad zou noodzakelijkerwijs door New Hampshire gaan, een staat waar hij in 2016 een felle campagne voerde, maar uiteindelijk te kort kwam. En om grip te krijgen, zal hij moeten kunnen vertrouwen op de aandacht van kandidaat-debatten.

Advertentie

Zijn campagne zal sterk afhankelijk zijn van berichtgeving in de media en de behendigheid om naar plaatsen te reizen waar dat het meest waarschijnlijk is. New Hampshire is de staat waar hij zijn campagne zal beginnen, maar niet per se waar hij zich zal neerleggen.

Hij moet nog steeds voldoen aan de criteria van het Republikeinse Nationale Comité om op dat debatpodium te komen, dat 40.000 unieke donoren omvat.

Maar als hij het haalt, als een voormalige vriend van Trump, heeft hij een goed begrip van de voormalige president en hoe hij onder zijn huid kan kruipen. Afhankelijk van hoe de race verloopt, zou de belangrijkste impact van Christie kunnen zijn dat hij Trump ernstig beschadigt, die hij met verve heeft aangevallen. Maar hij werd de afgelopen weken aangemoedigd door een aantal Republikeinse donoren en hoge ambtenaren, vooral omdat DeSantis struikelde voordat hij zelfs maar een formele kandidaat werd.

Advertentie

Christie, een voormalig federaal aanklager, zal zich in een unieke positie bevinden om de verschillende juridische problemen van Trump aan te vallen, aangezien Trump de eerste voormalige president is die wordt aangeklaagd en wordt geconfronteerd met het potentieel voor aanvullende aanklachten in andere zaken.

Toch zal Christie vragen krijgen over zijn bekering van Trump-aanhanger tot lasteraar . (Trump noemde Christie, nadat hij zijn ambt had verlaten, “een opportunist”.)

Christie was een favoriet van sommige Republikeinen om zich kandidaat te stellen voor de nominatie in de campagne van 2012, toen hij een van de beroemdste gouverneurs van het land was, bekend om zijn omgang met vakbondsleiders en zichzelf verkocht als wetende hoe hij een begroting in evenwicht moest houden. Maar in plaats van dat jaar te lopen, terwijl zijn ster rijzende, koos hij ervoor om zich te concentreren op het lopen voor herverkiezing, waarbij hij nationale aandacht kreeg voor zijn reactie tijdens de verwoestende orkaan Sandy – en kritiek van sommige Republikeinen omdat hij dagen daarvoor met president Barack Obama in New Jersey was verschenen. de verkiezing tijdens een evenement dat verband hield met de nasleep van de storm.

De woede onder de Republikeinen was een voorbode van een politieke omgeving waarin Republikeinen hun gekozen functionarissen bestraften voor kameraadschap met de Democraten.

Tegen de tijd dat Christie aankondigde hij was kandidaat voor het presidentschap in 2015, toen er geen democratische zittende partij meer was, zijn kandidatuur was belemmerd door het zogenaamde Bridgegate politieke wraakschandaal dat zijn regering twee jaar eerder overspoelde.

Advertentie

Christie ontkende betrokkenheid bij het vermeende terugbetalingsplan waarbij rijstroken op de George Washington-brug werden afgesloten om een ​​politieke tegenstander van de gouverneur terug te pakken, en veroordelingen tegen twee beklaagden werden in 2020 vernietigd door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Maar tegen die tijd was Christie's politieke fortuin beschadigd.

Lees ook

Voormalig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, aangeklaagd in geheim document… ” />

Dramatische opwarming in Stille Oceaan, El Nino keert na 7 jaar terug, verklaar…

China gaat spionagebasis bouwen in Cuba, zeggen media; VS en Cuba werpen twijfel op…

De instorting van de Kakhovka-dam in Oekraïne: de oorzaak, impact en wat we tot nu toe weten

Nadat hij uit de race van 2016 was gestapt, steunde Christie in februari Trump, een van de eerste prominente nationale Republikeinen die dat deed Dus. Die goedkeuring was waardevol voor Trump toen hij probeerde een beroep te doen op Republikeinen die sceptisch tegenover hem stonden vanwege zijn opmerkingen waarin hij opriep tot een verbod voor moslims om het land binnen te komen, of zijn vrouwonvriendelijke uitspraken over Fox News-presentator Megyn Kelly.