Apple is laat met widgets, maar misschien is dat maar goed ook

0
38
Apple

Apple heeft deze week meerdere opwindende nieuwe aankondigingen gedaan tijdens zijn jaarlijkse WWDC-evenement, met nieuwe functies in iOS 17, macOS 14 Sonoma en updates voor zijn iPad- en Watch-systemen. Voor elk apparaat waren widgets een enorm aandachtspunt. Apple gaat all-in op widgets.

Ja, die kleine app-snelkoppelingen die je op het startscherm van je iPhone kunt zetten voor het weer, nieuws, sport, muziek, enz. Zeker, widgets zijn niets nieuws, zelfs niet voor macOS, maar wat we zien ontstaan ​​is een geheel nieuwe benadering van het bedrijf.

Met macOS Sonoma zijn widgets niet nutteloos en zitten ze vast in de zijbalk. U kunt ze overal op het bureaublad verplaatsen. Terwijl u communiceert met een of ander programmavenster, verdwijnen de andere naar de achtergrond. Het is een geheel nieuwe kijk op widgets. We zien iets soortgelijks voor iPadOS 17, waardoor widgets echt nuttig worden, en ze verbeteren ook op de Apple Watch en iOS 17.

Inhoudsopgave

Apple is laat bij de Widget Party
Windows Vista Gadgets of Widgets
Te laat zijn is geen slechte zaak

Apple is te laat voor de Widget Party

Justin Duino/Review Geek

Het debat tussen iPhone en Android zal waarschijnlijk nooit verdwijnen. In het begin wezen Android-fans snel op (onder andere) widgets als een reden waarom Android beter was dan iPhone. Elke Android-smartphone sinds de originele T-Mobile G1 (die ik nog steeds bezit) had widgets. Het is veilig om te zeggen dat Apple een beetje achterloopt.

Android's widgets evolueerden en werden al snel super handig, zelfs op tablets. Ja, Android-tablets hebben ze ook, en ze zijn net zo aanpasbaar. De iPad krijgt eindelijk verplaatsbare widgets wanneer iPadOS 17 later dit najaar arriveert.

Jaren geleden, elke keer dat ik een nieuwe Android-telefoon kocht, was een van de eerste dingen die ik deed het downloaden van het widgetpakket dat op dat moment leuk en nieuw was. Apps zoals HDWidgets (nu Beautiful Widgets Pro), waar ik één widget kon aanpassen met de datum, tijd en het weer, en snelkoppelingen naar mijn agenda, de weer-app naar keuze en de wekker-app allemaal vanaf één plek kon toevoegen. Eén widget deed dat allemaal, wat enorm handig is. Of dat was het tenminste.

GERELATEERD(Update ) De 'In één oogopslag'-widget van uw Pixel 6 staat op het punt nog slimmer te worden

Hier zijn we echter in 2023 en widgets zijn al jaren niet verbeterd op Android. Afgezien van app-makers van derden, hebben Google en Samsung niets speciaals gedaan op het gebied van widgets. Functies en integratie zijn vertraagd tot een slakkentempo, zelfs als Google's Material You de kleur van widgets afstemt op je achtergrond.

Afgezien van dezelfde verouderde weerwidget en mijn vertrouwde YouTube Music-lay-out die ik al jaren gebruik, kan ik me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een Android-telefoon heb gedownload of toegepast. Het is niet meer zo opwindend, ook al is het iets groots nieuws voor de Apple-wereld.

Apple loopt achter, ook al begon het in 2014 met het aanbieden van iOS-widgets. eerlijk gezegd waren ze tot iOS 14 niet op afstand bruikbaar op smartphones, en laat me niet beginnen met wat er momenteel beschikbaar is op macOS.

Windows Vista-gadgets of -widgets

Chris Hoffman/How-to Geek

Hoewel verplaatsbare bureaubladwidgets een nieuw concept zijn voor macOS 14 Sonoma, dat in de herfst van 2023 uitkomt, is het niets nieuws voor Windows. Velen van jullie herinneren zich misschien dat ze gebruik hebben gemaakt van de “Gadgets” op Windows Vista lang geleden in 2007. Vista was een puinhoop, maar ik heb zeker genoten van mijn gadgets.

GERELATEERDWindows 11 krijgt onze favoriete macOS-functie

Toen, met de release van Windows 7 in 2009, voegde Microsoft de mogelijkheid toe om zijn widget (gadgets) overal op het bureaublad te verplaatsen. Klinkt bekend? Dat is precies wat er naar je Mac komt, slechts 14 jaar later.

Helaas ondergingen widgets (of gadgets) op het Windows-platform van Microsoft uiteindelijk hetzelfde lot als we zagen op Android. Ze zijn niet zo opwindend, zelfs niet met alle aanpassingsmogelijkheden, en Microsoft liet de bal vallen op Windows 11. Widgets zijn een enorme klacht en er waren geen widgets van derden bij de lancering. Die zijn naar verluidt onderweg en Microsoft is nog steeds bezig met het oplossen van een hele reeks widgetproblemen.

Natuurlijk, macOS heeft al altijd genoten van widgets, maar ze zitten altijd opgesloten achter een zijbalk of paneel, en laten we eerlijk zijn, de meeste mensen gebruiken ze niet. Ik weet dat ik dat niet doe.

Misschien waren zowel Microsoft als Android van Google hun tijd ver vooruit of werden ze misschien zelfgenoegzaam. Hoe dan ook, ze hebben een gat gelaten voor Apple om naar binnen te duiken en het beter te doen.

Te laat komen is geen slechte zaak< /h2>

Apple

Het bedrijf Cupertino neemt overal de tijd voor en de resultaten zijn meestal vrij uitstekend. Bovendien staan ​​ze er niet om bekend dat ze dingen overhaasten die niet zo gepolijst of zwaar zijn en wachten tot hardware en software kunnen samenwerken voor de beste ervaring.

Geduld is de sleutel, wat zou de reden kunnen zijn waarom het eindelijk groots wordt met widgets. Apple heeft eerst langzaam de widgets op de iPhone verbeterd, waardoor ze bruikbaarder zijn geworden, en rolt nu langzaam dezelfde opties uit om ze op onze Macs en iPads te verplaatsen.

GERELATEERDDe augmented reality-headset van Apple is niet wat je denkt

En alleen omdat Apple te laat is, wil nog niet zeggen dat ze ze niet geweldig kunnen maken. In feite is het waarschijnlijk het tegenovergestelde, en de ondersteuning van Apple zou ze mogelijk kunnen doen herleven op Android en Windows. Waarom? Omdat, zoals we allemaal weten, wanneer Apple iets doet, het doorgaans beter doet dan de meeste concurrenten.

Wat nog belangrijker is, veel van de concurrentie volgt of verandert van koers om te passen bij wat Apple doet. Dat is gewoon de eerlijke waarheid. En in dit geval vind ik dat een goede zaak. De widgets van Apple zullen een cascade-effect hebben op de concurrentie, en we zullen er allemaal de vruchten van plukken. En nogmaals, de manier waarop ze werken op macOS ziet er best goed uit.

Apple

Op macOS 14 Sonoma gaan widgets subtiel over in je bureaubladachtergrond terwijl je werkt en komen ze tot leven wanneer je ermee communiceert. Ze zijn stijlvol en zullen waarschijnlijk heel veel ondersteuning van derden krijgen, vooral nu ze niet vastzitten achter een zijbalk. Bovendien doet Apple iets wat alleen mogelijk is met Continuïteit. U kunt dezelfde widgets op uw iPhone op uw Mac gebruiken en er op dezelfde manier mee communiceren.

Vervolgens komt datzelfde continuïteitsaspect in de iPad tot uiting en levert een uniforme en solide widget op. ervaring op telefoons, tablets en computers. Dat is iets wat we niet echt kunnen krijgen op Android of Windows.

Als alles volgens plan verloopt, zal Apple later dit jaar updates uitrollen voor zijn kernervaringen, allemaal met verbeteringen aan het widgetsysteem. We hebben verplaatsbare, aanpasbare, interactieve en plezierige widgets op iPhone, iPad en Mac, betere widgets op de Apple Watch en meer.

Ik ben verheugd om eindelijk van widgets te genieten op mijn Mac, en alleen de tijd zal leren of Microsoft en Google er nota van nemen en de zaken een tandje bijzetten.