Apple är sen med widgets, men det kanske är bra

0
54
Apple

Apple gjorde flera spännande nya tillkännagivanden den här veckan vid sitt årliga WWDC-evenemang, med nya funktioner i iOS 17, macOS 14 Sonoma och uppdateringar av sina iPad- och Watch-system. För varje enhet var widgets en stor tyngdpunkt. Apple går all-in med widgets.

Ja, de där små appgenvägarna som du kan sätta på din iPhones startskärm för väder, nyheter, sport, musik, etc. Visst, widgets är inget nytt, inte ens för macOS, men det vi ser framträda är ett helt nytt tillvägagångssätt från företaget.

Med macOS Sonoma är widgets inte värdelösa och fastnar i sidofältet. Du kan flytta dem vart du vill på skrivbordet. Medan du interagerar med ett eller annat programfönster, tonas de andra in i bakgrunden. Det är en helt ny version av widgets. Vi ser något liknande för iPadOS 17, som gör widgets faktiskt användbara, och de förbättras också på Apple Watch och iOS 17.

Innehållsförteckning

strong>

Apple är sen till widgetfesten
Windows Vista-prylar eller widgetar
Att vara sen är inte en dålig sak

Apple är sent till widgetfesten

Justin Duino/Recensionsnörd

Debatten mellan iPhone och Android kommer förmodligen aldrig att dö. Under de tidiga dagarna pekade Android-fans snabbt på widgets (bland annat) som en anledning till att Android var bättre än iPhone. Varje Android-smarttelefon sedan den ursprungliga T-Mobile G1 (som jag fortfarande äger) hade widgets. Det är säkert att säga att Apple ligger lite efter tiden.

Androids widgets utvecklades och blev snabbt superhjälpsamma, även på surfplattor. Ja, Android-surfplattor har dem också, och de är lika anpassningsbara. iPaden kommer äntligen att få flyttbara widgets när iPadOS 17 kommer senare i höst.

För flera år sedan, varje gång jag köpte en ny Android-telefon, var en av de första sakerna jag gjorde att ladda ner vilket widgetpaket som var roligt och nytt på den tiden. Appar som HDWidgets (nu Beautiful Widgets Pro), där jag kunde anpassa en widget med datum, tid och väder, och lägga till genvägar till min kalender, valfri väderapp och väckarklocka från ett ställe. En widget gjorde allt detta, vilket är oerhört användbart. Eller det var det åtminstone.

RELATERAT(Uppdatering) ) Din Pixel 6s “Att ögonblick”-widget är på väg att bli ännu smartare

Men här är vi i 2023, och widgets har inte förbättrats på Android på flera år. Bortsett från tredjepartsapptillverkare har Google och Samsung inte gjort något speciellt på widgetfronten. Funktioner och integrering har saktat ner till en snigelfart, även om Googles material Du färgmatchar widgets till din bakgrund.

Bortsett från samma föråldrade väderwidget och min pålitliga YouTube Music-layout som jag har använt i flera år, kan jag inte minnas senast jag laddade ner eller använde en på en Android-telefon. Det är inte så spännande längre, även om det är en stor ny sak för Apple-världen.

Apple ligger efter, även om det började erbjuda iOS-widgets 2014. Men för att vara ärligt talat, de var inte fjärranvändbara på smartphones förrän iOS 14, och kom inte igång med vad som för närvarande är tillgängligt på macOS.

Windows Vista Gadgets eller Widgets

Chris Hoffman/How-to Geek

Medan rörliga skrivbordswidgetar är ett nytt koncept för macOS 14 Sonoma, som kommer hösten 2023, är det inget nytt för Windows. Många av er kanske kommer ihåg att ha utnyttjat “Prylar” på Windows Vista redan 2007. Vista var en enda röra, men jag gillade verkligen mina prylar.

RELATERATWindows 11 får vår favorit macOS-funktion

Sedan, med lanseringen av Windows 7 2009, lade Microsoft till möjligheten att flytta sin widget (prylar) var som helst på skrivbordet. Låter bekant? Det är precis vad som kommer till din Mac, bara 14 år senare.

Tyvärr gick widgets (eller prylar) på Microsofts Windows-plattform till slut samma öde som vi såg på Android. De är inte så spännande, även med alla anpassningsalternativ, och Microsoft släppte bollen på Windows 11. Widgets är ett stort klagomål, och det fanns inga widgets från tredje part vid lanseringen. De är enligt uppgift på väg, och Microsoft är fortfarande upptagna med att försöka fixa en mängd widgetproblem.

Visst, macOS har haft widgets för alltid, men de är alltid låsta bakom en sidofält eller panel, och låt oss inse det, de flesta använder dem inte. Jag vet att jag inte gör det.

Kanske var både Microsoft och Googles Android före sin tid eller kanske blev självbelåtna. Hur som helst, de har lämnat en lucka för Apple att slå in och göra det bättre.

Att vara sent är inte en dålig sak< /h2>

Apple

Cupertino-företaget tar sig tid med allt, och resultaten brukar vara ganska utmärkta. Dessutom är de inte kända för att skynda på saker som inte är så polerade eller resurstunga och vänta tills hårdvara och mjukvara kan samarbeta för den bästa upplevelsen.

Tålamod är nyckeln, vilket kan vara anledningen till att det äntligen blir stort på widgets. Apple har långsamt förbättrat widgets på iPhone först, vilket gör dem mer användbara, och sakta rullar nu samma alternativ för att flytta runt dem på våra Mac- och iPad-datorer.

RELATERATApples Augmented Reality Headset är inte vad du tror

Och bara för att Apple är sent betyder det inte att de inte kan göra dem bra. Faktum är att det sannolikt är tvärtom, och Apples support kan potentiellt återuppliva dem på Android och Windows. Varför? För som vi alla vet, när Apple gör något, gör det det vanligtvis bättre än de flesta av konkurrenterna.

Ännu viktigare är att mycket av konkurrensen följer eller ändrar kurs för att matcha vad Apple gör. Det är bara den ärliga sanningen. Och i det här fallet tycker jag att det är bra. Apples widgets kommer att ha en kaskadeffekt på konkurrenterna, och vi kommer alla att skörda fördelarna. Och återigen, sättet de kommer att fungera på macOS ser ganska bra ut.

Apple

På macOS 14 Sonoma smälter widgets subtilt in i skrivbordsunderlägget medan du arbetar och kommer sedan till liv när du interagerar med en. De är snygga och kommer sannolikt att få massor av stöd från tredje part, speciellt nu de inte har fastnat bakom en sidofält. Dessutom gör Apple något bara det kan med Continuity. Du kommer att kunna använda samma widgets på din iPhone på din Mac och interagera med dem på samma sätt.

Då kommer samma kontinuitetsaspekt in i iPad, vilket ger en enhetlig och solid widget erfarenhet på telefoner, surfplattor och datorer. Det är något vi inte riktigt kan få på Android eller Windows.

Om allt går enligt planerna kommer Apple senare i år att ha lanserat uppdateringar till sina kärnupplevelser, allt med förbättringar av widgetsystemet. Vi kommer att ha flyttbara, anpassningsbara, interaktiva och roliga widgets på iPhone, iPad och Mac, bättre widgets på Apple Watch och mer.

Jag är glad över att äntligen njuta av widgets på min Mac, och bara tiden kommer att utvisa om Microsoft och Google tar notis och skjuter upp saker och ting.