Home Svenska 10 Plex-funktioner du bör använda

10 Plex-funktioner du bör använda

0
Andrew Heinzman/How-To Geek

Plex är en medieserver som låter dig strömma, organisera och dela ditt mediebibliotek. Det är gratis att ladda ner, lätt att ställa in och utökas med extra premium Plex Pass om du gillar vad du ser. Här är några av Plex’s bästa användningsområden och funktioner.

Katalogera din mediesamling

Är du lite av en hamstrare när det kommer till filmer, TV-program och musik? Om du föredrar att samla in dina egna mediefiler och har hårddiskarna för att bevisa det, kan Plex hjälpa dig att förstå din samling. Mediaservern gör detta genom att skanna ditt bibliotek och ladda ner lämplig metadata för att visa dig i appen.

Du ser sedan rätt omslag, beskrivningar och information om dina filmer när du bläddrar i din samling. Plex hämtar in detaljerade beskrivningar, information om producenter och regissörer, recensioner och rollbesättningsinformation, och även recensioner och betygsinformation.

Plex bygger vad som utan tvekan är det rikaste mediebiblioteket med hjälp av dessa skrapor av någon sådan tjänst. Du kommer också att se information som är specifikt relaterad till din specifika version, inklusive videokvalitet, ljudformat och om du har undertexter tillgängliga (om du inte gör det kommer du att kunna söka och ladda ner alla som matchar ).

Denna process sker automatiskt när du börjar lägga till media till ditt Plex-bibliotek genom att nominera enhetsplatser och mediatyper.

Stream Lokalt eller på distans Använda Plex-appar

Plex är först och främst en mediaserver, och den fungerar både lokalt över ditt hemnätverk och på distans över internet. När du väl har konfigurerat din Plex mediaserver kommer du att kunna ansluta med hjälp av Plex-appar oavsett om du sitter i soffan eller hundratals mil bort från hemmet.

Streaming med Plex är enkelt genom att använda antingen webbgränssnittet (via en vanlig webbläsare) eller en dedikerad Plex-app för din plattform. Om du streamar via iPhone (och iPad) eller Android-app måste du antingen betala för ett premium Plex Pass-prenumeration eller betala en valfri engångsavgift för att ta bort streaminggränserna.

Framsteg för dina bevakade objekt synkroniseras mellan appar och skärmar, så att du kan plocka upp mitten av filmen eller mitten av säsongen oavsett var du föredrar att titta. För fjärrströmning, se till att din Plex-server är tillgänglig under Inställningar > Fjärråtkomst

Strömma filmer, program och live-tv

En lokal mediesamling är inte den enda anledningen till att du kanske vill använda Plex. Mediaservern kommer nu med ett stort bibliotek med färdiga att streama filmer, TV-program och live-TV-kanaler. Dessa kostar inte ett öre att streama, och du behöver inte heller ett Plex Pass-prenumeration.

Innehållet uppdateras regelbundet, med nya program och filmer läggs till (och gamla tas bort). Även om det finns en hel del inte så bra offentligt innehåll tillgängligt, finns det ett rättvist urval av “stora namn” program och filmer tillgängliga också. Live-TV består av kanaler dedikerade till strömmande dokusåpor, rullande nyhetsbevakning och vissa sportkanaler.

Utöver detta kan du nominera ytterligare streamingtjänster som Netflix, Disney+ och lokala tv-tjänster för uppföljning.

Aktivera DLNA/UPnP Media Server

Plex har ett stort antal appar tillgängliga för alla typer av enheter, inklusive smarta TV-plattformar från LG och Samsung, set-top-boxar som Apple TV och Roku-enheter och mobilappar för iOS och Android. Alla enheter har inte inbyggda appar tillgängliga, särskilt äldre smarta TV-apparater som är där DLNA/UPnP mediastreaming kommer in.

Du kan aktivera Plex DLNA-streamern under Inställningar > DLNA. När du har gjort det kommer du att kunna strömma hela ditt bibliotek med det universellt erkända DLNA-strömningsprotokollet över ditt lokala nätverk. Detta utökar avsevärt antalet enheter som du kan strömma ditt Plex-bibliotek till.

Dela det du tittar på med andra

Dela ditt Plex-bibliotek med andra användare för att ge dina vänner och familj tillgång till dina filmer, TV-program och musiksamlingar. Detta fungerar på distans över internet, och du kan enkelt bevilja eller återkalla åtkomst när som helst. För att hantera delad åtkomst, gå till Inställningar > Hantera biblioteksåtkomst. Du kan ge åtkomst till specifika bibliotek (som filmer) eller enskilda medieobjekt.

När du har beviljat åtkomst till dina media kan du använda “Titta tillsammans” funktion för att titta på filmer och TV-program tillsammans över internet. Framsteg synkroniseras mellan tittare, att hoppa över eller pausa kommer att påverka alla som är med i sessionen.

Skapa optimerade versioner av dina media

Om du är ett fan av att titta på media när du är på språng kan möjligheten att skapa optimerade versioner av dina media tilltala dig. Detta gör att du kan spara utrymme på din enhet genom att spara en version av en film eller ett TV-program som inte tar upp onödigt utrymme på din lokala lagring.

För att göra detta, använd “Optimera” alternativet under “tre prickar” snabbmenyn bredvid en film eller ett tv-program. Du kan ange en mobilvänlig optimerad version eller skapa en anpassad version istället. Du kommer då att kunna se vilka versioner som har skapats (och rensa upp dem) under Inställningar > Optimerade versioner.

Utöka Plex med plugins

Plex har meddelat att plugin-stödet sakta fasas ut från Plex, men för närvarande kan du fortfarande installera plugins manuellt. För att göra detta måste du hitta en kompatibel plugin (med filtillägget “.bundle”) och placera den i plugin-mappen. Detta är olika beroende på vilken version av Plex du kör:

  • Windows: %LOCALAPPDATA%Plex Media ServerPlug-ins
  • macOS:~/Bibliotek/Application Support/Plex Media Server/Plug-ins
  • Linux:$PLEX_HOME/Library/Application Support/Plex Media Server /Plug-ins

Plugins inkluderar allt från ytterligare skrapor för att hitta ännu mer metadata och spelfokuserade plugins som RetroArcher för att köra emulatorer och streaming plugins för IPTV och andra icke-standardiserade streamingtjänster.

Lyssna på musik med Plexamp

Plexamp är en fristående musikspelare för Windows, macOS, Linux, iPhone, iPad och Android. Den ansluts till din Plex Media Server och låter dig strömma och ladda ner musik via en separat lätt och ljudfokuserad app.

Appen är stolt över sökning, upptäckt och förmågan att bygga mixar. En av Plexamps framstående funktioner är dess förmåga att spara din musik offline, med fullt stöd för Apple CarPlay och Android Auto. Andra funktioner som är trevliga att ha inkluderar mellanrumsfri uppspelning, toningar och övergångar mellan låtar, ett skarpt användargränssnitt, visualiseringsverktyg och en mängd olika teman att välja mellan.

Plex

För att använda Plexamp behöver du lägga till musik till din Plex Media Server och en Plex Pass premiumprenumeration.

Använd Plex som en DVR

En annan funktion som är exklusiv för Plex Pass-prenumeranter är möjligheten att använda Plex som en DVR. Detta låter dig spela in live-TV från en antenn direkt till din mediaserver, så länge du har en kompatibel digital tuner förstås. Du kan ta reda på vilka digitala mottagare som finns tillgängliga på Plex Support-webbplats.

När du har spelat in live-TV i Plex Media Server kommer du att kunna komma åt dina inspelningar via dina andra enheter.

Automatisera med Plex Webhooks

Webhooks är anpassade webbadresser som kan utlösa specifika åtgärder relaterade till din Plex Media Server. Detta låter dig automatisera åtgärder som att skicka inlägg på Twitter, dämpa dina smarta lampor och mer när du gör vissa saker inom Plex. De är en valfri funktion på hög nivå som är exklusiv för Plex Pass-prenumeranter.

Hannah Stryker/How-To Geek

Du kan lära dig mer om hur du använder webhooks, vilka händelser du kan använda av och hur man skriver exempelnyttolaster (för att utlösa åtgärder) på Plex Support-webbplatsen.

Vill du ha en medieserver med öppen källkod? Testa Jellyfin

Plex är en medieserver med sluten källkod som gör att skapa ett mediebibliotek till en enkel upplevelse. Det finns massor av användarvänliga detaljer och innehåll som är redo att streamas, men du måste betala för ett Plex Pass för att få tillgång till allt och Plex är begränsat där andra lösningar inte är det.

Om du tycker att Plex är lite för restriktiv, kanske du vill kolla in några av de bästa Plex-alternativen istället. Ett bra ställe att börja är den kostnadsfria mediaservern Jellyfin med öppen källkod.

LÄS NÄSTA

  • › Så här ansluter du ditt Spotify-konto till Discord
  • › ChatGPT-appen för iPhone har precis fått en uppgradering
  • › Få dessa tidiga tekniska erbjudanden på fars dag innan de är borta
  • › Windows 11 försöker förena RGB-enhetsinställningar
  • › Så här jordar du dig själv medan du arbetar på en dator
  • › Priset på Apple Vision Pro är inte så galet som det verkar