10 Plex-functies die u zou moeten gebruiken

0
48
Andrew Heinzman/How-To Geek

Plex is een mediaserver waarmee je je mediabibliotheek kunt streamen, organiseren en delen. Het is gratis te downloaden, eenvoudig in te stellen en uit te breiden met de optionele premium Plex Pass als je het leuk vindt wat je ziet. Hier zijn enkele van de beste toepassingen en functies van Plex.

Catalogiseer uw mediaverzameling

Ben je een beetje een hoarder als het gaat om films, tv-shows en muziek? Als je liever je eigen mediabestanden verzamelt en de harde schijven hebt om dit te bewijzen, kan Plex je helpen je verzameling te begrijpen. De mediaserver doet dit door uw bibliotheek te scannen en de juiste metadata te downloaden om u in de app te laten zien.

U ziet dan de juiste covers, beschrijvingen en informatie over uw films terwijl u door uw verzameling. Plex haalt gedetailleerde beschrijvingen binnen, informatie over producenten en regisseurs, beoordelingen en castinformatie, en zelfs beoordelingen en beoordelingsinformatie.

Plex bouwt wat misschien wel de rijkste mediabibliotheek is met behulp van deze schrapers van een dergelijke service. U ziet ook informatie die specifiek betrekking heeft op uw specifieke versie, inclusief videokwaliteit, audioformaat en of u ondertitels beschikbaar heeft (als u dat niet doet, kunt u zoeken en downloaden die overeenkomen ).

Dit proces gebeurt automatisch wanneer je begint met het toevoegen van media aan je Plex-bibliotheek door schijflocaties en mediatypen te nomineren.

Stream Lokaal of op afstand Plex-apps gebruiken

Plex is in de eerste plaats een mediaserver en werkt zowel lokaal via uw thuisnetwerk als op afstand via internet. Zodra je je Plex-mediaserver hebt ingesteld, kun je verbinding maken via Plex-apps, of je nu op de bank zit of honderden kilometers van huis bent.

Streamen met Plex is eenvoudig met behulp van de webinterface (via een standaardbrowser) of een speciale Plex-app voor uw platform naar keuze. Als je streamt via iPhone (en iPad) of Android-app, moet je een premium Plex Pass-abonnement betalen of een optionele eenmalige vergoeding betalen om de streaminglimieten te verwijderen.

De voortgang van je bekeken items wordt gesynchroniseerd tussen apps en schermen, zodat je haal halverwege de film of het middenseizoen op, ongeacht waar u het liefst kijkt. Zorg er voor streamen op afstand voor dat uw Plex-server bereikbaar is onder Instellingen > Toegang op afstand

Stream films, shows en live tv

Een lokale mediacollectie is niet de enige reden waarom u Plex zou willen gebruiken. De mediaserver wordt nu geleverd met een grote bibliotheek met kant-en-klare films, tv-shows en live tv-kanalen. Deze kosten geen cent om te streamen en je hebt ook geen premium Plex Pass-abonnement nodig.

De inhoud wordt regelmatig vernieuwd, waarbij nieuwe shows en films worden toegevoegd (en oude worden verwijderd). Hoewel er veel niet zo geweldige inhoud uit het publieke domein beschikbaar is, is er een redelijke selectie van “grote namen” shows en films ook beschikbaar. Live-tv bestaat uit kanalen die zijn bedoeld voor het streamen van realityshows, doorlopende nieuwsverslaggeving en enkele sportkanalen.

Bovendien kunt u extra streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en lokale uitzenddiensten nomineren.

Schakel de DLNA/UPnP-mediaserver in

Plex heeft een enorm aantal apps beschikbaar voor allerlei soorten apparaten, waaronder smart tv-platforms van LG en Samsung, settopboxen zoals Apple TV en Roku-apparaten en mobiele apps voor iOS en Android. Niet voor alle apparaten zijn native apps beschikbaar, vooral voor oudere smart-tv's, waar DLNA/UPnP-mediastreaming om de hoek komt kijken.

U kunt de Plex DLNA-streamer inschakelen onder Instellingen > DLNA. Zodra je dit hebt gedaan, kun je je hele bibliotheek streamen met behulp van het universeel erkende DLNA-streamingprotocol via je lokale netwerk. Hierdoor wordt het aantal apparaten waarnaar u uw Plex-bibliotheek kunt streamen aanzienlijk uitgebreid.

Deel wat u kijkt met anderen

Deel uw Plex-bibliotheek met andere gebruikers om uw vrienden en familie toegang te geven tot uw films, tv-programma's en muziekcollectie. Dit werkt op afstand via internet en u kunt op elk moment eenvoudig toegang verlenen of intrekken. Om gedeelde toegang te beheren, ga je naar Instellingen > Bibliotheektoegang beheren. U kunt toegang verlenen tot specifieke bibliotheken (zoals films) of individuele media-items.

Zodra u toegang heeft verleend tot uw media, kunt u vervolgens de “Samen kijken” functie om films en tv-programma's samen via internet te bekijken. Voortgang wordt gesynchroniseerd tussen kijkers, overslaan of pauzeren is van invloed op iedereen die deel uitmaakt van de sessie.

Maak geoptimaliseerde versies van uw media

Als je een fan bent van het kijken naar media onderweg, kan de mogelijkheid om geoptimaliseerde versies van je media te maken je aanspreken. Hierdoor kunt u ruimte besparen op uw apparaat door een versie van een film of tv-programma op te slaan die geen onnodige ruimte in beslag neemt op uw lokale opslag.

Gebruik hiervoor de knop “Optimaliseren” optie onder de “drie puntjes” contextmenu naast een film of tv-programma. U kunt een mobielvriendelijke geoptimaliseerde versie specificeren of in plaats daarvan een aangepaste versie maken. U kunt dan zien welke versies zijn gemaakt (en deze opschonen) onder Instellingen > Geoptimaliseerde versies.

Plex uitbreiden met plug-ins

Plex heeft aangekondigd dat de ondersteuning voor plug-ins langzaam wordt afgebouwd van Plex, maar voorlopig kun je plug-ins nog steeds handmatig installeren. Om dit te doen, moet u een compatibele plug-in zoeken (met de bestandsextensie “.bundle”) en deze in de map met plug-ins plaatsen. Dit verschilt afhankelijk van welke versie van Plex u gebruikt:

  • Windows: %LOCALAPPDATA%Plex Media ServerPlug-ins
  • macOS:~/Library/Application Support/Plex Media Server/Plug-ins
  • Linux:$PLEX_HOME/Library/Application Support/Plex Media Server /Plugins

Plug-ins omvatten alles van extra scrapers voor het vinden van nog meer metadata en op games gerichte plug-ins zoals RetroArcher voor het uitvoeren van emulators en streaming-plug-ins voor IPTV en andere niet-standaard streamingdiensten.

Luister naar muziek met Plexamp

Plexamp is een zelfstandige muziekspeler voor Windows, macOS, Linux, iPhone, iPad en Android. Het maakt verbinding met uw Plex Media Server en stelt u in staat om muziek te streamen en te downloaden via een aparte lichtgewicht en op audio gerichte app.

De app is trots op zoeken, ontdekken en de mogelijkheid om mixen te bouwen. Een van de opvallende kenmerken van Plexamp is de mogelijkheid om je muziek offline op te slaan, met volledige ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Auto. Andere handige functies zijn onder meer afspelen zonder pauzes, fades en overgangen tussen nummers, een scherpe gebruikersinterface, visualizers en een verscheidenheid aan thema's om uit te kiezen.

Plex

Om Plexamp te gebruiken, moet je muziek toevoegen aan je Plex Media Server en een Plex Pass premium abonnement.

Plex gebruiken als een DVR

Een andere functie die exclusief is voor Plex Pass-abonnees, is de mogelijkheid om Plex als DVR te gebruiken. Hiermee kun je live tv opnemen vanaf een antenne rechtstreeks naar je mediaserver, mits je natuurlijk een compatibele digitale tuner hebt. Welke digitale tuners er beschikbaar zijn, vind je op de Plex Support-website.

Zodra je live tv hebt opgenomen in Plex Media Server, heb je toegang tot je opnamen via je andere apparaten.

Automatiseren met Plex Webhooks

Webhooks zijn aangepaste URL's die specifieke acties met betrekking tot uw Plex Media Server kunnen activeren. Hiermee kun je acties automatiseren, zoals posten op Twitter, je slimme lampen dimmen en meer wanneer je bepaalde dingen binnen Plex doet. Ze zijn een optionele functie op hoog niveau die exclusief is voor Plex Pass-abonnees.

Hannah Stryker/How-To Geek

Je kunt meer leren over het gebruik van webhooks, welke evenementen je kunt gebruiken van, en hoe voorbeeld-payloads te schrijven (om acties te activeren) op de Plex Support-website.

Wilt u een Open Source Media Server? Probeer Jellyfin

Plex is een closed-source mediaserver die het opzetten van een mediabibliotheek een eenvoudige ervaring maakt. Er zijn veel gebruiksvriendelijke details en inhoud die klaar is om te worden gestreamd, maar je moet betalen voor een Plex-pas om toegang te krijgen tot alles en Plex is beperkt waar andere oplossingen dat niet zijn.

Als je vindt dat Plex een beetje te beperkend is, wil je in plaats daarvan misschien enkele van de beste Plex-alternatieven bekijken. Een geweldige plek om te beginnen is de gratis en open source mediaserver Jellyfin.

LEES VOLGENDE

  • › De ChatGPT-app voor iPhone heeft zojuist een upgrade gekregen
  • › Google Drive beëindigt ondersteuning voor oudere Windows-pc's
  • › De prijs van de Apple Vision Pro is niet zo gek als het lijkt
  • › Werkt macOS 14 Sonoma op mijn MacBook of desktop-Mac?
  • › Windows 11 probeert RGB-apparaatinstellingen te verenigen
  • › Krijg deze vroege vaderdag-technologiedeals voordat ze weg zijn