Studenten uit heel India worden naar Modi's school gestuurd voor 'prerna'

0
37

Het komende jaar zullen twee kinderen uit elk district in India gedurende een week naar de basisschool in Vadnagar, in het district Mehsana in Gujarat, waar premier Narendra Modi zijn basisonderwijs heeft genoten. lange studiereis.

De regering kondigde dit dinsdag aan en zei dat de school zal worden ontwikkeld als een “inspirerende” school genaamd 'Prerna: The Vernacular School', waar de studenten zullen worden getraind in “hoe te leven een zeer geëvolueerd leven”, als onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de centrale en deelstaatregeringen.

De laat 19e-eeuwse school, die tot 2018 in gebruik was, is gerestaureerd door de Archaeological Survey of India (ASI) als onderdeel van een megaherontwikkelingsplan voor Vadnagar, zeiden ambtenaren.

“Er is een school in Vadnagar waar onze premier zijn basisonderwijs had gevolgd. Het is een 19e-eeuwse school… We ontwikkelen deze school als een inspirerende en ervaringsgerichte school', zei een hoge ambtenaar, eraan toevoegend dat de school dit jaar de eerste lichting studenten zal krijgen.

Elke batch bestaat uit 30 studenten die een week lang residentieel worden opgeleid. De kosten van verblijf en vervoer worden gedragen door het ministerie van Cultuur. “Er zijn 750 districten in India en twee kinderen uit elk district (worden gestuurd)… we zullen het hele jaar door in totaal 1.500 kinderen trainen in hoe ze een zeer geëvolueerd leven kunnen leiden. We willen de eerste lichting in het lopende jaar zelf uitbrengen, “zei de hoge ambtenaar.

In de conceptnotitie voor het project staat: “Grote leiders over de hele wereld hebben hun eerste school erkend als een katalysator in hun inspirerende reis om verandering teweeg te brengen… Gebaseerd op de visie van de premier, is dit eerste in zijn soort schoolherontwikkelingsproject ‘Prerna’ wordt ondernomen om de jeugd van het graafschap te inspireren om katalysatoren van verandering te worden… Het is de bedoeling dat het een school van de toekomst wordt, maar met een impuls voor onderwijs en waarden, overgebracht met behulp van verschillende technieken en technologieën.”

Terwijl details zoals de leeftijdsgroep van kinderen nog worden uitgewerkt, zeiden bronnen dat het vooral voor leerlingen van klas 9-10 zou zijn.

Advertentie

Binnenkort start het selectieproces, waarvoor de studenten’ “Intellectueel niveau, creativiteit en buitenschoolse prestaties zullen op de proef worden gesteld”, zeiden functionarissen, eraan toevoegend dat de training gebaseerd zal zijn op het concept van “Ek Bharat, Shrestha Bharat”. “Het is geen lesgeven. Het is allemaal ervaring', zei een hoge ambtenaar, eraan toevoegend dat de training blootstelling aan “deugden van het leven zoals moed en mededogen door middel van de levens en leringen van echte helden” omvat.

De school, oorspronkelijk genaamd ‘Vadnagar Kumar Shala No 1’, werd opgericht in 1888 en was functioneel tot 2018, toen de restauratiewerkzaamheden begonnen, zeiden functionarissen. “Terwijl het werd gerenoveerd, werden de studenten overgeplaatst naar de nabijgelegen kanya shala”, zei een ambtenaar van de onderwijsafdeling van Gujarat.

“Het oude gebouw is gerestaureerd met behulp van lokale architectuurelementen en door je voor te stellen hoe de structuur er oorspronkelijk uitzag”, zei een hoge ambtenaar, eraan toevoegend dat de gerenoveerde school acht klaslokalen, een café, een oriëntatiecentrum, een souvenirwinkel en een gemeenschapscentrum heeft. groene ruimte.

Lees ook

Jaishankar hekelt Canada vanwege 'viering' van Indira Gandhi's moordenaar…

IMD kondigt aankomst moesson aan, maar blijft minimaal een week zwak

Coromandel Express ongeval: 'Opgetuigd' location box vermoedelijke trigger voor …

Gitanjali Aiyar, de legendarische stem van Doordarshan in het Engelse nieuws, sterftAdvertentie

Daarnaast is er een uitgebreid plan voor “de algehele ontwikkeling van de stad Vadnagar, gefinancierd door de regering van de Unie en uitgevoerd en gecontroleerd door de deelstaatregering ”, aldus ambtenaren. Het plan om Vadnagar te ontwikkelen als het culturele centrum van Gujarat omvat een erfgoedmuseum, gebouwd voor een bedrag van bijna Rs 200 crore.

—Met inbreng van Ritu Sharma in Ahmedabad

 

© The Indian Express (P) Ltd