Nikola Jokic en Novak Djokovic plaatsen de Servische sport voorop en in het midden bij de NBA Finals, French Open

0
24

Ze gebruiken het veld als hun canvas en zien banen en paden naar de overwinning die anderen in hun sport simpelweg niet kunnen zien.

Voor Novak Djokovic is het tennis. Voor Nikola Jokic is het basketbal. Voor thuisland Servië wordt juni een maand die geen enkele sportfan ooit zal vergeten.

< p>Twee unieke atleten die ongeveer 2 1/2 uur van elkaar verwijderd zijn opgegroeid in een land met niet veel meer inwoners dan Colorado, zijn op jacht naar titels die hun beider naam in de geschiedenisboeken kunnen schrijven.

Een Servische sweep – op de French Open en in de NBA Finals – zou Djokovic een recordbrekende 23e grand slam opleveren; het zou Jokic zijn eerste NBA-titel opleveren en uiteindelijk een basketbalkampioenschap naar zijn nieuwe geboorteplaats Denver brengen.

Ze zijn niet hecht – “Ik heb zijn nummer niet, om eerlijk te zijn,” zegt Jokic – maar ze volgen elkaar op dit moment, elk behoorlijk onder de indruk van wat hun landgenoot aan het bereiken is.

“NBA-competitie is de grootste en belangrijkste basketbalcompetitie ter wereld,” Dat zei Djokovic tijdens een recent interview op de French Open, waar hij als derde is geplaatst en klaar is voor zijn kwartfinale op dinsdag. “Om drie jaar op rij de beste speler in die competitie te zijn, is gewoon geweldig.”

Jokic won de MVP-eer van de competitie in 2021 en 2022, maar werd dit seizoen gepasseerd door Joel Embiid van de 76ers – een beweging die voor Denver-fans als een misstap voelde. Ook Djokovic weet hoe het is om niet iedereens favoriet te zijn. Hoewel geen enkele man zijn Grand Slam-totaal overtreft, heeft de tenniswereld vaak redenen gevonden om de andere grootheden van zijn tijd, Roger Federer en Rafael Nadal, te verkiezen boven de speler die sommigen “Djoker” noemen.

Advertentie

Hoewel de twee Jokers diametraal verschillende sporten beoefenen – de beste basketbalteams gedijen op teamwerk, terwijl de beste tennissers een een-op-een-spel beheersen waarbij de felste tegenstander vaak zelf is – lijken ze op meer manieren op elkaar dan je zou denken verwachten.

Hun beroepen vereisen topconditie, iets wat beide mannen in hun vroege jaren als prof misten. Djokovic stopte tijdens zijn wedstrijd in de tweede ronde op de French Open 2005 en stopte nadat hij het jaar daarop de eerste twee sets van zijn kwartfinale verloor op Roland Garros tegen Rafael Nadal, daarbij verwijzend naar een slechte rug. Blaren, duizeligheid, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden hinderden hem ook tijdens zijn carrière.

Maar Djokovic zegt dat een hernieuwde toewijding aan fitness en een beslissing om een ​​glutenvrij dieet te proberen — hij heeft daar zelfs een boek over geschreven — beiden hielpen. Nu is een van de handelsmerken van Djokovic zijn vermogen om vrijwel iedereen te overleven in de meest slopende wedstrijden. Op één na heeft hij al zijn Grand Slam-titels behaald sinds hij zijn fitnessroutine in 2009 herwerkte.

Advertentie

Voor Jokic kwam er een openbaring nadat de Nuggets een voorsprong van 11 punten verspeelden in een Game 7-nederlaag tegen de Trailblazers in de halve finales van de play-offs van 2019. De Nuggets-trainer had Jokic al lang verteld dat zijn plafond onbeperkt was als hij zijn conditie verdubbelde. Jokic kocht in. Hij verloor 20-25 pond, en hoewel hij nooit zal worden aangezien voor Adonis, of zelfs voor Djokovic, is het verschil duidelijk.

“In het begin was de beste speler die hij kon zijn niet per se een kwestie van vaardigheden”, zei Nuggets-coach Michael Malone. “Het ging over volwassen worden, volwassen worden, omgaan met tegenspoed, omgaan met de scheidsrechters, in de beste vorm van zijn leven komen, afvallen. Ik denk dat toen dat allemaal gebeurde, dat ongeveer samenviel met onze opkomst tot waar we nu de afgelopen vijf seizoenen zijn geweest.”

De alleskunner in het basketbal en de speler die als eerste tennis voor meer weken dan enig ander hebben hun brede platforms op verschillende manieren gebruikt.

Djokovic, die opgroeide in de Servische hoofdstad Belgrado, is uitgesproken en een bliksemafleider – zijn weigering om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 kostte hem plaatsen op zowel de Australian Open als de US Open in 2022. Tijdens zijn verblijf in Parijs deze maand kreeg hij uit verschillende hoeken kritiek omdat hij zich bezighield met botsingen tussen etnische Serviërs en vredeshandhavers onder leiding van de NAVO in het noorden van Kosovo.

“Drama-free Grand Slam, I don& #8217;Ik denk niet dat het mij kan overkomen', zei Djokovic. “Ik denk dat dat mij ook drijft.”

Advertentie

De Joker van Denver waagt zich niet in de wereldaangelegenheden, en als kritiek op zijn spel of zijn persoonlijkheid hem net zo drijft als Djokovic, houdt Jokic dat voor zichzelf. Hij houdt het vooral bij basketbal, geeft niet veel diepte-interviews en zijn wrange gevoel voor humor kan soms verloren gaan in de vertaling.

Net als Djokovic heeft hij momenten gehad die de krantenkoppen haalden om de verkeerde redenen: de NBA legde hem in 2018 een boete op van $ 25.000 voor het uiten van homofobe beledigingen. play-offs. Misschien was Jokic's slechtste moment op het veld tegen het team dat de Nuggets spelen voor de titel. In een wedstrijd in 2021 verblindde Jokic Markieff Morris van Heat nadat Morris hard op hem af rende en zijn schouder tegen de borst van Jokic duwde.

Advertentie

“Het is een stomme actie. Ik voel me slecht. Het is niet de bedoeling dat ik zo reageer”, zei Jokic destijds.

Tegenwoordig voelt dat als een verre herinnering.

Hoops-fans in Sombor, de geboorteplaats van Jokic, kwamen om 2.30 uur bij elkaar om de Nuggets in de finale te bekijken. Binnenkort zullen veel van die fans hem misschien persoonlijk zien. Jokic komt buiten het seizoen terug naar huis om zijn renpaardenstal te verzorgen.

Advertentie

Djokovic zegt dat hij dat een giller vindt, maar hij respecteert het.

Lees ook

Wil je Messi's Argentinië spelen? Bereid je voor om te betalen

IBA waarschuwt bond voor 'repercussions' als het doorgaat met 'unsa…

Fernando Alonso heeft het gevoel dat hij F1-leider Max Verstappen nog lang niet te pakken heeft…

Unai Emery-effect heeft Aston Villa nieuw leven ingeblazen in de ogen van Europa Top Sports News Now

Klik hier voor meer

Het is een venster op nog een ding dat de twee Jokers gemeen lijken te hebben: “Hij houdt vast aan zijn waarden, zijn overtuigingen en wat hij geeft om, 'zei Djokovic. “Het kan hem niet schelen wat mensen van hem denken.”