Na een 'schakingsbod' verschijnen er posters in Uttarakhand's Uttarkashi waarin moslimhandelaars wordt gevraagd winkels te sluiten

0
33

Te midden van de aanhoudende spanningen in een deel van Uttarakhand's Uttarkashi-district na protesten over een vermeend schakingsbod waarbij een moslimman en een jong meisje betrokken waren, doken buiten verschillende winkels posters op die moslimhandelaars dreigden hun winkels te sluiten gerund door leden van de minderheidsgemeenschap begin maandag.

De posters, die “liefdesjihadi's” bedreigden met ernstige gevolgen als ze hun winkels niet zouden verlaten, werden binnen een of twee uur verwijderd en de politie registreerde een suo motu FIR tegen niet-geïdentificeerde personen. De politie zei dat ze geen idee hadden wie de posters had opgehangen.

De spanning in het gebied liep op 27 mei op, een dag nadat sommige mensen twee mannen betrapten samen met een meisje, een minderjarige . Met een van de twee mannen een moslim, beweerden buurtbewoners dat er sprake was van 'liefdesjihad'. Terwijl het meisje naar huis werd gestuurd, werden de mannen gearresteerd op grond van verschillende secties van het Indiase wetboek van strafrecht en de wet op de bescherming van kinderen tegen seksuele misdrijven (POCSO). Ze zijn momenteel in gerechtelijke hechtenis.

“Deze posters moeten zondagavond laat door iemand zijn geplakt. Er zijn ongeveer 30-35 winkels die eigendom zijn van moslims in het gebied en deze posters hingen buiten al die winkels. We hebben de lokale politie ingelicht nadat we de posters hadden gezien en die hebben deze posters meteen verwijderd. De posters moeten zijn opgehangen door iemand uit de buurt, want alleen zij weten welke winkels van moslims zijn. De situatie hier is gespannen en niemand van degenen die de stad hebben verlaten, is van plan om in een dergelijke situatie terug te keren”, zei een winkeleigenaar uit de moslimgemeenschap, eraan toevoegend dat er ook een poster buiten zijn winkel hing.

De poster in het Hindi is gedrukt op wit A4-papier. “De liefdesjihadisten krijgen te horen dat ze hun winkels voor 15 juni, Mahapanchayat, moeten verlaten. Als je dit niet doet, dan hangt het (de uitkomst) af van de tijd', aldus de poster, die beweert deel uit te maken van 'Devbhoomi Raksha Abhiyan'.

“We hebben een FIR geregistreerd tegen niet-geïdentificeerde personen onder secties 153 A (het bevorderen van vijandschap tussen verschillende groepen op grond van religie, ras, geboorteplaats, verblijfplaats, taal, enz., en het doen van handelingen die schadelijk zijn voor het behoud van de harmonie), 505 (verklaringen die openbare onheil) en 506 (criminele intimidatie) van de IPC. Ik ben zelf klager in de FIR. Het lijkt erop dat iemand kattenkwaad uithaalt, want er is nergens in het gebied een Mahapanchayat gepland”, zei de politieofficier (SO) van het politiebureau.

Uttarkashi hoofdinspecteur van politie Arpan Yaduvanshi zei dat de politie alert is en dat de nachtelijke patrouilles in het gebied zijn opgevoerd.

Lees ook

Hulp van Mukhtar Ansari vermoord in rechtbank Lucknow door man verkleed als advocaat

DD's legendarische stem in Engels nieuws Gitanjali Aiyar sterft

Odisha treinongeluk: CBI start treinsonde, inspecteert stationspaneel roo…

2e autopsie van IIT Kharagpur-studentenlichaam duidt op 'moord'Advertentie

Commentaar op de onrust in Uttarkashi, Chief Minister Pushkar Singh Dhami zei dat de autoriteiten werkten om de vrede in het district te waarborgen. Hij zei dat Uttarakhand een vreedzame staat is en dat het verstoren van de wet en orde niet zal worden getolereerd. “Of het nu gaat om liefdesjihad of landjihad, daar werken we streng tegen. Uttarakhand is een zeer vreedzame staat. De law-and-order situatie is hier goed. We leven hier allemaal in harmonie en houden van elkaar. Maar als iemand de wet overtreedt of dergelijke dingen doet, tolereren we dat niet”, zei hij tegen de media.

© The Indian Express (P) Ltd