MP 'hijab'-posterrij: alleen Engels-middelbare school in wijk, de studenten gaan een onzekere toekomst tegemoet

0
31

DEZE DAGEN hebben leraren van de Ganga Jamuna Higher Secondary School in Damoh, Madhya Pradesh, verwoede telefoontjes van ouders beantwoord, waarin ze uitlegden waarom de Urdu-dichter-filosoof Mohammad Iqbal's soulvolle Lab pe aati hai dua… heeft niets met terrorisme te maken.

Buiten is een poster verwijderd die het recente succes van de school viert bij de examens van de Class 10 Board. De poster had een storm veroorzaakt onder rechtse groeperingen die beweerde dat er zelfs niet-moslimstudenten met sjaals op stonden. De controverse nam verder toe naarmate beschuldigingen de ronde deden over religieuze bekering en dat studenten werden “gedwongen” om verzen van Iqbal te zingen.

Op dinsdag sprak een groep mensen die Jai Shri Ram scandeerden, District Education Officer SK Mishra aan en besmeurde zijn gezicht met inkt. “Dit gebeurde vanwege de schoolzaak Ganga Jamuna. Ik heb geen onderzoek gedaan, een machtige commissie onderzocht de zaak”, vertelde Mishra aan de media.

Tijdens een evenement in Chhatarpur op 2 juni had minister-president Shivraj Singh Chouhan, verwijzend naar Iqbal, beweerd dat het schoolbestuur “poëzie onderwees van een man die sprak over de verdeling van het land”; en waarschuwde dat “dergelijke daden niet zullen worden toegestaan ​​in Madhya Pradesh”. Op 31 mei gaf minister van Binnenlandse Zaken Narottam Mishra opdracht tot een onderzoek naar het incident.

Hoewel het districtsbestuur en de politie nog geen formele klacht hebben ontvangen, heeft de onderwijsafdeling op 2 juni de erkenning de school, daarbij verwijzend naar onder meer een ontoereikende infrastructuur – “geen goede bibliotheek” en “geen goede praktische materialen”.

Een kaart met Damoh in Bhopal, Madhya Pradesh

Met minder dan een week te gaan de school na de zomervakantie heropent, gaan de 1.200 studenten nu een onzekere toekomst tegemoet.

Haji Mohammad Idris, 70, eigenaar van een dalmolen, is de belangrijkste beschermheer en directeur van de school en had ,,volgens de schoolleiding, “had een school voor studenten uit de kansarme gemeenschap voor ogen”.

Advertentie

Opgericht door de Ganga Jamuna Welfare Society in 2010, is dit de enige Engelstalige school in de stadswijk Futera, die zich richt op de bevolking van landarbeiders, beedi-makers en arbeiders.

De drie- Het witte schoolgebouw met verdiepingen bevindt zich op een perceel van 1,5 hectare achter een plaatselijke moskee en kijkt uit op een hindoetempel. Hoewel het begon als een minderheidsschool met zeven leraren en 180 leerlingen, heeft de school nu 1.200 leerlingen en 50 leraren, zowel moslims als niet-moslims.

De buitenkant van de Ganga Jamuna Higher Secondary School in Damoh. (Express-foto)

Zittend in het ‘directiekantoor’, met aan de muren foto's van Ambedkar en Gandhi en een kalender met een foto van eerste minister Shivraj Singh Chouhan die een plant water geeft, zei directeur Afsha Sheikh, 44: “Onze studenten zijn bang en huilen aan de telefoon. Ze blijven vragen of de school gaat sluiten. Een student die ons verdedigde in de media heeft een overdrachtsbewijs aangevraagd. Van onze 64 leerlingen in klas 10 zijn er 61 geslaagd voor eerste klasse. We hadden een bord neergezet om dat te vieren en binnen enkele minuten werden we getarget op sociale media.”

Advertentie

De eerste lichting van 42 leerlingen van klas 12 van de school – zowel bèta als commercie – zou volgend jaar zijn verschenen voor hun bestuursexamens. Twee jaar geleden begon de school met de wetenschaps- en computerlokalen, en het was de bedoeling om vanaf volgend schooljaar slimme klassen in te voeren. De school krijgt een speelplaats voor de nieuwe senioren’ blok (klas 8-12), zei de directeur.

Over de hijab-controverse zei Sheikh: “Na klas 6 wordt meisjes gevraagd een hoofddoek te dragen, aangezien het een minderheidsinstelling is. Maar verschillende studenten dragen het niet en er staat geen straf op. De foto's op de poster waren van de toelatingskaarten, waarvoor studenten het schooluniform moesten dragen.”

Jyoti Virmani, 40, de vice-directrice, zei dat de meeste studenten leerlingen van de eerste generatie zijn. “Al die vooruitgang staat nu op het spel door deze aanval op ons. De meeste ouders zijn arm en kunnen de kinderen niet helpen met hun huiswerk en opdrachten. We fungeerden ook als hun ouders en zorgden ervoor dat ze hun huiswerk maakten en regelmatig naar school kwamen,” zei ze, eraan toevoegend hoe leraren tijdens de sluiting van Covid handgeschreven notities bij de studenten kregen.

De eerste lichting van 42 leerlingen van klas 12 van de school – zowel bèta als commercie – zou volgend jaar zijn verschenen voor hun bestuursexamens. (Express-foto)

Atiq Ahmad, 53, die Urdu op school doceert, haalt een set boeken uit zijn kluisje. Hij volgde een Urdu couplet met zijn vinger en zei: 'Iqbal' Lab pe aati hai dua en is een vers dat door kinderen op verschillende scholen wordt gereciteerd als onderdeel van hun ochtendgebed. Iqbal is dezelfde persoon die Saare jahan se Acha… Dit boek is gedrukt door de onderwijsraad van Madhya Pradesh. We leren kinderen wat er in de syllabus van de staat staat, niet wat ‘jihadistische literatuur’.

Hindi-leraar Shaistah Parveen, 40, vreest dat de ruzie zal leiden tot studenten die uitvallen. “We hadden heel hard gewerkt om kinderen naar school te krijgen. Als een leerling vier dagen achter elkaar afwezig is, sporen we hem op en spreken we de ouders. Maar hoe zullen ze ons serieus nemen als we worden gezien als mensen die jonge geesten hersenspoelen? zei Parveen.

Advertentie

De meeste ouders die The Indian Express sprak, kozen ervoor om te zwijgen over de controverse. De vader van een van de studenten zei: 'Hindoe-sanghatan-leden bezochten mijn huis en misbruikten me. Ze vroegen me waarom ik mijn dochter naar een moslimschool stuurde. Mijn dochter is nooit gedwongen een sjaal te dragen en heeft het altijd goed gedaan op school.

Een foto van de Ganga Jamuna Higher Secondary School in Damoh. (Express-foto)

Twee handelsstudenten van klasse 11 zitten met hun wiskundeleraar, Sameer Khan, een inside-joke te delen. “Onze leraren zijn zowel hindoes als moslims. Religie is in geen van onze interacties ter sprake gekomen. We hebben allebei meerdere moslimvrienden. Ik weet niet waarom dit onze school is overkomen,” zei een van de jongens. “Vorig jaar, toen we in klas 10 zaten, zat Khan Sir na school bij ons en legde hij wiskundige concepten uit,” zei de ander, eraan toevoegend dat hij en zijn vriend hopen hun eigen bedrijf te starten.

Advertentie

Khan zei: 'Ik heb ook op andere scholen lesgegeven, maar vond het niet zo leuk. Hier is er een gevoel van familie en verwantschap. Hindoes en moslims leven en leren samen. Sommige mensen houden daar niet van.

Vooral de eerste lichting van klas 12 van de school – 28 jongens en 14 meisjes – maakt zich zorgen. Bij haar thuis in Damoh wacht een 17-jarige die volgend jaar hoopt te verschijnen voor de technische toelatingsexamens, tot de school weer opengaat. “Mijn favoriete vak is Urdu, maar ik wil software-engineer worden”, zei ze. Haar vader, een riksjatrekker, stierf tijdens Covid en haar moeder heeft hun huis verhuurd voor privélessen.

Advertentie Een foto van de Ganga Jamuna Higher Secondary School in Damoh. (Express-foto)

“Mijn Engels was erg zwak en het werd beter nadat mijn leraren aan me hadden gewerkt en ik veel YouTube-video's had bekeken. Ik heb veel hindoeïstische vrienden; we beschouwen onze vrienden niet als hindoes en moslims. Maar nu is iedereen bang,” zei ze.

Rechtse groeperingen onder leiding van de hindoeïstische Jagran Manch voeren de druk op het lokale bestuur op om hard op te treden tegen de school. De leider, Monty Taikwar, zei: “We zijn van plan FIR's tegen de school te registreren… Ons belangrijkste doel is om de financiering ervan te onderzoeken. We kunnen het bestaan ​​van een school die Iqbal leert niet toestaan ​​in Damoh.

Lees ook

Gitanjali Aiyar, de legendarische stem van Doordarshan in het Engelse nieuws, sterft

Ongeval Coromandel Express: 'Opgetuigd' location box vermoedelijke trigger voor …

< /figure>De politie ondervraagt ​​Brij Bhushan verwanten, om volgende week rapport in te dienen bij de rechtbank

IMD kondigt aan dat moesson eraan komt, maar zal minstens een week zwak blijven

Damoh District Collector Mayank Agrawal heeft een commissie op hoog niveau samengesteld om de beschuldigingen te onderzoeken. “Er is geen religieuze bekering. Maar de beschuldigingen van NCPCR-voorzitter Priyank Kanoongo en verschillende outfits worden nu onderzocht. We onderzoeken de registratie, financiering en schoolregels. De school heeft ons verteld dat ze hun oude dresscode zullen stopzetten en kinderen de mogelijkheid zullen geven om te kiezen tussen dupatta en sjaal. Over de controverse over Iqbal's verzen zei de school dat ze elke dag het volkslied zullen zingen,' zei Agarwal.

© The Indian Express (P) Ltd