May in Books: A Suitable Boy fyller 30, Ruskin Bond når sina gyllene år och BTS skriver manus till en legendarisk uppgång

0
44

Först till kvarn

Några stora namn stärkte förra månadens litterär scen, som börjar med att den tillbakadragna Vikram Seth sprang upp på scenen på Delhis Taj Mahal-hotell med en 30-årsjubileumsupplaga av A Suitable Boy(Rs 1 800, Speaking Tiger). “Det här är en sådan indisk bok men när den kom ut blev jag förvånad över att folk från Grekland, Tyskland, Wales och överallt sa hur Rupa Mehra är precis som sin mamma eller mormor eller svärmor…” sa om karaktären som uppmanar sin dotter Lata att gifta sig med en pojke som hon själv väljer. Seth retade också vad den efterlängtade uppföljaren, A Suitable Girl, kommer att handla om, “Jag har skrivit noveller om dessa karaktärers liv, en för varje decennium sedan 1950-talet, bara för att förstå var de är idag när det gäller berättelsen .”

Vikram Seth’s en lämplig pojke (Rs 1 800, Speaking Tiger )

Ruskin Bond skickade ett ljudligt samtal från sin stuga i Landours kullar med publiceringen av en ny bok, The Golden Years: The Many Joys of Living a Good Long Life (Rs 399, HarperCollins), en hur man gör i livet, berättad i sin karaktäristiska röst som ligger inbäddad vid den öppna spisen som har regaled generationer. I ett uttalande sa han, “Jag antar att man kan kalla det en självhjälpsbok… om att växa upp och bli gammal. Den täcker de senaste decennierna av mitt liv och talar till människor som har oro för framtiden.”

Den åtta upplagan av Oxford Book Cover Prize gick till Paramita Brahmachari för hennes omslag av Manindra Guptas Pebblemonkey(Rs 300, Jadavpur University Press), översatt från bengali till engelska av Arunava Sinha. Brahmachari sa: “Jag är oerhört tacksam till Oxford Bookstore för att ha skapat och upprätthållit denna plattform som fokuserar uppmärksamheten på boken som ett taktilt, visuellt objekt och särskilt för den synlighet den har gett en liten press som Jadavpur University Press, som fungerar med mycket begränsade resurser.”

Manindra Guptas Pebblemonkey (Rs 300, Jadavpur University Press) < p>Juryn bestod av författaren Shobhaa De; riksdagsledamot Shashi Tharoor; akademisk Kunal Basu; Direktör, Apeejay Surrendra Group, Priti Paul; och kurator och juryordförande, Alka Pande.

Det första Oxford Art Book Prize gick till teaterregissören Satyabrata Routs Scenography: An Indian Perspective (Rs 3000, Niyogi Books), om den ouppskattade konsten scenografi och rymd i indiska sammanhang. Rout sa: “Som lärare och utövare av teater kände jag alltid en brist på böcker som hjälper till att dela dessa upplevelser med unga sinnen. 'Scenography: An Indian Perspective är församlingen av dessa erfarenheter av att arbeta inom teater i mer än fyrtio år.”

Satyabrata Routs Scenography: An Indian Perspective (Rs 3000, Niyogi Books)

Juryn bestod av Brasiliens före detta ambassadör i Indien, André Corrêa do Lago; arkitekten och konstnären Gautam Bhatia; konstnären Sanjay Bhattacharya; Paul; och juryordförande Pande.

Annons

Djupt inne i Gamla Delhi, vid invigningen av Kathika Cultural Centre, diskuterade historikern Swapna Liddle sin nya bok, Shahjahanabad: Mapping a Mughal City(Rs 2495, Roli Books), med Delhi University litteraturprofessor Nilanjana Mukherjee. Liddle nämnde teknikerna som användes av den okända brittiska kartmakaren, frågorna om tillgång och tillgänglighet som fördärvade tidigare försök att kartlägga staden Mughal, och hur den muromgärdade stadens olika kommersiella centra – Urdu Bazaar, drakemarknaden, marknaden för bröllopskort. , fyrverkerimarknaden – ockupera ett unikt utrymme i stadens kulturella fantasi som överskrider klass- och språkbarriärer.

K-Pop-sensationen BTS kommer att släppa en muntlig historia, Beyond the Story: A 10-Year Record of BTS (Rs 2499, Pan Macmillan India), den 9 juli. Boken skriven av journalisten Myeongseok Kang kommer inkludera personliga redogörelser om BTS:s övertagande av musikvärlden från alla medlemmar – RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V och Jungkook.

Omega Resilience Awards (ORA) har tillkännagett de indiska mottagarna av dess invigningsstipendium, ett som försöker belöna artister, aktivister och forskare som arbetar i skärningspunkten mellan data, teknik och media: klimatjournalisten Kumar Sambhav; biolog Nandini Velho; journalisten Ruhani Kaur; stadsutvecklare Sarika Panda; hållbar jordbrukare Samir Bordoloi; konstnären Shweta Bhattad; och författaren Sumana Roy.

Annons

I juryn ingår experter från brokiga områden, inklusive journalist-social entreprenör Kalpana Viswanath; konstkurator Pooja Sood; designern Poonam Bir Kasturi; journalisten Pradip Saha; social entreprenör Pranshu Singhal; och filmskaparen Sushmit Ghosh.

New Fiction

En av årets stora tillkännagivanden, Devika Reges debutroman, Quarterlife(Rs 599, HarperCollins) följer en trio av USA-baserade indianer som återvänder till Mumbai efter valet av ett fiktivt hindunationalistiskt parti som har utlovat större företagsoberoende, ekonomiskt välstånd och återuppväxandet av nationell ära. “[Den här boken] är en meditation över en ny era i Indiens politik, och vad som mer globalt är en period av räkning för flera demokratier. Titeln hänvisar inte bara till en fas i huvudpersonernas liv, utan också till en nations när den ställs mot historiens långa båge…”, sa författaren i ett uttalande. Quarterlife släpps den 25 juni.

Devika Reges debutroman, Quarterlife (Rs 599, HarperCollins)

En annan romanförfattare, Smriti Ravindra, berättar om Meena, en 14-årig flicka från Darbhanga, Bihar, som gifter sig med en nepalesisk pojke, i Kvinnan som klättrade i träd (599 Rs, HarperCollins). Den cirkulerar hennes oro, uppror, sorger och firanden i äktenskapets liv och gräver ner i mytologier från båda länderna som relaterar till Meenas personliga omständigheter.

Mrinal Pandes Sahela Re: A Novel(Rs 499, Harper Collins) är en bok om tradition och modernitet, kanaliserad genom de vetenskapliga ansträngningarna av Vidya, en musikforskare som försöker berätta historien om hindustansk klassisk musik genom dess upp- och nedgångar på den indiska subkontinenten och bortom den. Fyra kvinnor – vänner, mödrar, döttrar – förankrar berättelsen som hoppar över New Delhi, Calcutta, Bombay och New York. Den har översatts från hindi av Priyanka Sarkar.

Mrinal Pandes Sahela Re: A Novel (Rs 499, Harper Collins)

Ny facklitteratur

Annons

Ashwani Bhatnagars Amrita och Victor(Rs 299, Fingerprint) berättar kärlekshistorien om den romantiserade avantgarde-ungersk-indiska målaren Amrita Sher-gil och hennes första kusin, Victor Egan. Med antagandet av exotisering och mystik som plågar återberättandet av målarens liv, försöker verket undergräva hagiografiska tendenser kring konstnärer för att avslöja romansens effekter på den unge Sher-gils liv och arbete.

Ashwani Bhatnagars Amrita och Victor (299 Rs, fingeravtryck)

Teardrop Diplomacy (Rs 699, Bloomsbury) av geopolitisk analytiker Asanga Abeyagoonasekera, sammanställer flera essäer av författaren om ämnet Sri Lankas uppgång som en demokratisk nation och fall som ett militariserat autokrati. Den täcker också samtida ämnen som Rajapaksaregimens tillkomst och de svaga socioekonomiska faktorer som nyligen ledde till en katastrofal ekonomisk kris.

Annons Teardrop Diplomacy (Rs 699, Bloomsbury) av geopolitisk analytiker Asanga Abeyagoonasekera

Abhishek Choudhary’s Vajpayee: The Ascent of the Hindu Right(Rs 899, Picador Indien) försöker kasta nytt ljus över “Hindutvas första premiärminister” genom att omarbeta honom som en avgörande del av projektet för att hinduisera Indien och en mer politiskt konservativ figur än vad som vanligtvis anses vara. Boken är den första av två delar och blandar också Vajpayees tidiga år, hans förhållande till sina föräldrar och hans ökända poetiska tal i den större rikstäckande berättelsen.

Crooked Timber of New India (Rs 499, Speaking Tiger) av den politiska ekonomen Parakala Prabhakar är en ivrig kritik av Modis Indien, som tar sig an allt från religiös majoritet till ekonomisk misskötsel till sjunkande yttrandefrihet, och hyllar en nykter nationell profetia för de kommande åren.

Läs även

Salman Rushdie för att krönika sin upprörande knivhuggningstillcident i nya …< figure class="non_premium_icon">

Bhutans drukyul Litteraturfestivalen återvänder på marken efter 3 år; …

Den ryska poeten Maria Stepanova vinner Leipzig bokpris

De bästa affärsböckerna från 2022Annons Crooked Timber of New India (Rs 499, Speaking Tiger) av politisk ekonom Parakala Prabhakar

📣 För fler livsstilsnyheter, följ oss på Instagram | Twitter | Facebook och missa inte de senaste uppdateringarna!