Invloed van litchis op de bloedsuikerspiegel: kunnen diabetici veilig het sappige tropische fruit eten?

0
33

Het hebben van zoet, vlezig fruit zoals lychee in het seizoen roept steevast de vraag op of ze goed zijn voor onze suikerspiegel, aangezien de meeste Indiërs aan diabetes lijden of zich in het prediabetesstadium bevinden. Maar lychees, die rijk zijn aan fytochemicaliën en bioactieve stoffen die helpen bij het verlagen van de glucosespiegel in uw lichaam, zijn goed om mee te doen. Ze zijn ontstekingsremmend en versterken je immuniteit, zodat je diabetes en aan obesitas gerelateerde complicaties het hoofd kunt bieden. En ze zijn rijk aan vezels, die verzadiging geven, de spijsvertering vertragen en de afgifte van bloedsuiker in de bloedbaan vertragen.

“Ze moeten echter op de juiste manier en met mate worden ingenomen. Litchis hebben een matige glycemische index van 50, wat betekent dat ze geen snelle pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, maar veel fructose bevatten. Een normaal mens kan dus zes tot zeven lychees per dag hebben. Maar diabetici zouden zich idealiter moeten beperken tot één fruit per dag en dat meerekenen in hun dagelijkse hoeveelheid koolhydraten of calorieën. Dit betekent dat ze een ander item van gelijke waarde moeten vervangen. Zelfs normale mensen kunnen wat aanpassingen doen om te voorkomen dat ze extra suiker opstapelen; laat bijvoorbeeld een boterham vallen. Ook is de timing van het eten van lychee erg belangrijk. Je moet ze op een lege maag hebben. Daarom is het het beste om lychees als tussendoortje te eten. Neem ze nooit als toetje of aan het einde van de maaltijd, want als de maag vol is, begint het sap van de vrucht snel te fermenteren en wordt het niet opgenomen. Je verliest dus al zijn andere heilzame voedingsstoffen”, zegt dr. Seema Gulati, National Diabetes, Obesity and Cholesterol Foundation (NDOC) Center for Nutrition Research.

MOET U ZORGEN MAKEN OVER DE HYPOGLYKEMISCH EIGENSCHAPPEN VAN DE FRUIT?

Ook gaat ze in op glucoseverlagende eigenschappen. “Ja, lychees hebben hypoglycemische eigenschappen, maar met een uitgebalanceerd dieet is hun consumptie veilig. Ik vermeld dit vanwege nieuwsberichten van een paar jaar geleden over kinderen die in de buurt van lychee-boomgaarden woonden en ziek werden nadat ze het fruit hadden gegeten. Toen ontdekten wetenschappers dat ze niet alleen lychees hongerig en in ongecontroleerde hoeveelheden aten, maar dat de kinderen, die al ondervoed waren en de nacht ervoor meestal hongerig sliepen, ze op een lege maag aten. De hongerige kinderen aten vaak ongerijpte lychees, die hoge niveaus bevatten van een natuurlijk voorkomend aminozuurderivaat, hypoglycine genaamd, dat het vermogen van het lichaam remt om glucose te produceren, waardoor hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) ontstaat. Eet dus geen ongerijpte lychees op een lege maag. Als je goed doorvoed bent en met mate rijpe lychees eet, ben je veilig', zegt dr. Gulati.

VEELVOUDIGE GEZONDHEIDSVOORDELEN

“Litchis zijn een rijke bron van vitamines en mineralen zoals vitamine C, B-vitamines, koper en kalium, die essentieel zijn voor het immuunsysteem, de regulatie van de bloeddruk, een gezonde huid en de gezondheid van het hart. Ze hebben verschillende voordelen voor de spijsvertering, zoals het voorkomen van constipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn, indigestie en maagzweren. Ze kunnen uw gewicht beheersen dankzij het gehalte aan vezels en antioxidanten.

Dierstudies tonen aan dat lychee-extract leverkanker kan helpen bestrijden. Er zijn echter verdere studies nodig om de gezondheidsvoordelen van lychees bij mensen te bevestigen.

Hun belangrijkste antioxidanten zijn epicatechine en rutine, flavonoïden die de gezondheid van het hart kunnen verbeteren en het risico op kanker en diabetes kunnen verminderen. Oligonol is een voedingssupplement dat vaak wordt genoemd in verband met lychee. Het is een gepatenteerd mengsel van antioxidanten (proanthocyanidinen) afgeleid van de schil van het fruit en groene thee, ontwikkeld in Japan, dat chemisch is gewijzigd om hun opname vanuit de darm te vergroten. Verschillende studies geven aan dat oligonol buikvet, vermoeidheid en ontsteking kan verminderen”, zegt dr. Eileen Canday, HOD, Nutrition and Dietetics, Sir H N Reliance Foundation Hospital and Research Centre, Mumbai.

Een recensie uit 2013, gepubliceerd in ‘Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine,’ had zich gericht op de glucoseverlagende eigenschappen van lychee en ontdekte dat het zaadextract de insulineresistentie helpt verminderen, terwijl de oligonol erin helpt bij diabetesgerelateerde vasculaire problemen.

CONTROLEER OP ALLERGIEËN

Lees ook

Bent u 45 plus en maakt u zich zorgen over het risico op een hartaanval? Neem de calciumsco…

Een nieuwe strategie voor gewichtsverlies? Een studie toont een hoog eiwit-, vezelrijk en go…

Waarom amandelen en walnoten de veiligste noten zijn voor diabetici: slechts een portie is …

Hoe het drinken van thee met koekjes je bloedsuikerspiegel verhoogt, een verslavende…Advertentie

Sommige mensen kunnen allergische reacties op lychee ontwikkelen, waaronder huiduitslag en jeuk, keel- en lipzwelling en diarree. Daarom is het essentieel om te controleren op tolerantie voordat u zich overgeeft aan deze vrucht. “Bovendien zijn ze lokaal en groeien ze in subtropische gebieden over de hele wereld, hoewel ze populair zijn in China, Zuid- en Zuidoost-Azië. Je kunt ze gemakkelijk opnemen in je dieet in de vorm van smoothies, sorbets, parfaits, salades en salsa's”, voegt dr. Canday toe.